#ESNS14 In opmaat naar Grunnsonic met: View For A Day

"Zelf omschrijven we het als alternatieve poprock, of pompende poprock met een twist"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: View For A Day.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Zoals we het opmaken uit het blokkenschema zal dat 23.45 tot 00.30 zijn in café Koster.
De echte die-hard is er natuurlijk gewoon vanaf 20.00 om Vincent Kenter en Sprokkelhout mee te pakken!

Wat voor muziek maken jullie?
Zelf omschrijven we het als alternatieve poprock, of pompende poprock met een twist. Dat betekent dus dat wij het zelf ook moeilijk vinden om te omschrijven ;). We kiezen met onze nummers meestal niet de kortste weg en we houden allemaal ook wel van “muzikantenmuziek”. We proberen muziek te maken die voor zowel muzikanten tof is om te luisteren, maar ook voor de meer doorsnee persoon. Er moet een mate van catchyness blijven!

Wat is de betekenis achter de bandnaam?

He-le-maal niks! De bandnaam is puur bedacht om “het beestje een naam te geven”. Bij het verzinnen ervan was een hele lijst met namen opgesteld, en deze diepe, gedachtevolle bandnaam kwam o.a. uit de hoge hoed.

Wat heeft 2013 de band gebracht?
2013 was de start van View For A Day voor het publiek. Dit jaar zijn we begonnen met live op te treden en hebben we laten zien wat we de (korte) tijd ervoor gemaakt hebben. Begin dit jaar leverde ons dat de winst van het Rode Oortjes festival op, en zijn we tot de halve finale van de POPgroningen Talent Awards gekomen, wat uiteraard te gek is voor een net startende band. Dit heeft erg bijgedragen aan de vele optredens dit jaar en heeft ons mede gebracht tot waar we nu zijn!

Tevens mochten we onze eerste releases vieren. In juli hebben we onze eerste single All or Nothing uitgebracht met bijbehorende clip (wat overigens de prijs van het winnen van het Rode Oortjes festival was), en in oktober hebben we onze eerste EP Shortcuts Don’t Apply mogen uitbrengen, welke 6 titels bevat.

Wat zijn de plannen voor 2014?
Onverminderd doorgaan! Het is erg cliché, maar voornamelijk veel spelen en veel nieuwe nummers schrijven. Er liggen nog erg veel ideeën die uitgewerkt moeten worden, inspiratie genoeg! En daarnaast willen we zo veel mogelijk onze naam versterken door veel op te treden. Nieuwe opnames zijn op dit moment nog geen prioriteit, we willen vooral onze huidige releases goed gaan promoten. Ook willen we kijken of we buiten Groningen voet aan de grond kunnen krijgen. Kortom, geen uitdaging uit de weg!

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat onze muziek nét iets anders is en wij iedereen met alle liefde willen overtuigen dat in dit geval anders ook beter is! We proberen clichés te vermijden en ondanks dat alles ongetwijfeld al wel eens gedaan is, proberen we origineel te blijven. Dat concept verpakken we in een live-optreden die we met 120 km/u (of decibel) richting het publiek rammen om je van je sokken te blazen en nieuwe zieltjes proberen te winnen! Daarnaast kun je alvast indrinken bij Vincent Kenter en Sprokkelhout. ;)
 

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
We hopen er natuurlijk domweg een megavette deal uit te slepen. Wat meer met de voetjes op de grond hopen we opgemerkt te worden tussen al het muzikale geweld van ESNS, en hopen we al een stap te kunnen maken met bekendheid buiten Groningen! Niet te vergeten hopen we dat het ons een te gekke avond vol muziek, biertjes en nieuwe/oude fans oplevert. We hopen vooral dat nieuwe mensen ons zullen leren kennen; onze fanbase vergroten dus. Iedereen die ons al kent is uiteraard (meer dan) van harte welkom, maar deze groep mensen breiden we graag uit met lui die ons nog niet kennen. Als daar toevallig iemand bij zit die ook nog eens iets voor ons kan betekenen, in wat voor vorm ook, zou dat te gek zijn en gaan we graag eens in gesprek!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Genoeg! Eisenhower en The Tightropes vinden we te gek. Beide bands zijn heel goed bezig en schrijven te gekke songs. Eisenhower overrompelt je met 4-stemmige koren en een hoop gitaargeweld en The Tightropes blaast je omver met dikke blueslicks/riffs en laten zien dat “slechts” een driemansformatie heel vet kan klinken! Beide bands waar we ook graag eens mee samen zouden spelen!
Daarnaast vinden we Stuart Mavis erg tof. Relaxte, goed in het gehoor liggende liedjes die live neergezet worden op zeer overtuigende manier. Deze gasten verdienen ook zeker een groot publiek op Grunnsonic(/en daarbuiten)! We hebben al een aantal keren met deze band mogen spelen en we hopen ze zeker nog een keer tegen te komen in de toekomst!

Wat maakt de Groningse muziekscene interessant of juist niet?
De mensen hier uit het Noorden zijn doorgaans vrij nuchter en dat zie je terug in de mentaliteit. Geen divagedrag of iets dergelijks, gewoon muziek maken. En wil je je bandje groot maken? Dan zal je gewoon simpelweg rete-hard moeten werken! En dat is een instelling die volgens mij voor veel Groningse bandjes geldt. Down-to-earth muziek maken en proberen de zaal te overtuigen. Daarnaast komt er een hoop toffe muziek uit Groningen, zowel bekende als onbekende bandjes. Groningen richt zich heel erg op lokaal talent dat een eigen stem heeft. Het is te gek hoe je in Groningen met eigen werk ondersteund en opgevangen wordt. De mogelijkheid is er gewoon om je te laten horen en dat is erg belangrijk! Keerzijde is dat het erg binnen Groningen blijft en de connecties met daarbuiten vrij gering blijven, maar daar is een festival als Grunnsonic natuurlijk weer fantastisch voor. Groningen is natuurlijk niet voor niets de 2e popstad van Nederland en dat is volledig terecht!