#ESNS14 In opmaat naar Grunnsonic met: The Monroes

"Popmuziek met surf, soul en americana invloeden"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: The Monroes.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Donderdag 16 januari om 20:45 in De Walrus, aan de Pelsterstaat, en op vrijdag 17 januari om 18:00 op de Energy Stage van ESNS op het Ebbingekwartier. Daarnaast is iedereen trouwens erg welkom bij onze cd-presentatie in Vera op donderdag 9 januari.

Wat voor muziek maken jullie?
Popmuziek met surf, soul en americana invloeden. Hoewel we nog steeds een beetje dat garagerock-eitiket hebben, is dat eigenlijk nooit een goede typering voor ons geweest. We bestaan nu tien jaar en alleen de eerste demo had die echte “garagebandjes sound”. De laatste jaren spelen we echter veel meer liedjes met een jaren 70, Lee Hazlewood-achtige sfeer, hoewel soul en surf ook nog steeds vaste ingrediënten zijn, onontkoombaar met Arnold als gitarist.

Greg Cartwright van o.a. Reigning Sound is een groot voorbeeld. Wij proberen net als hij eigen nummers te schrijven, maar zoeken daarnaast zorgvuldig naar covers uit de jaren 50, 60, 70 zodat die nummers een deel van ons “gezicht” en “sound” worden. Die covers inspireren vervolgens weer bij het schrijven van de eigen nummers en bij het ontwikkelen van de bandsound.

Wat is de betekenis achter de bandnaam?
Niets eigenlijk, het bekte wel goed. Het komt van een soortnaam van de bloedsinaasappels “Monroes” waar Tjerk, een vriend die groenteboer is, een keer iets over zei. Het heeft dus niets te maken met Marilyn Monroe, wat mensen vaak denken.

Wat heeft 2013 de band gebracht?

We hebben niet zoveel live gespeeld als we normaal doen, vanwege de zwangerschap van zangeres Josje - inmiddels bevallen van een gezonde zoon. We hebben echter wel veel muziek gemaakt. Josje repeteerde gewoon mee en deed mee met demo-opnames tot drie dagen voor de bevalling! Ook is er een nieuwe bassist: Sebastiaan Haykens. Samen met hem hebben we onze volgende plaat ingestudeerd die we binnenkort gaan opnemen. We hebben zo’n twintig nummers paraat nu.

Wat zijn de plannen voor 2014?
Donderdag 9 januari is in Vera eindelijk de presentatie van de cd Tears & Trials, de plaat die we in 2011 in New York opnamen. Daarna gaan we tot de zomer elk weekend spelen. En tussendoor de komende plaat opnemen.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat we na tien jaar samenspelen een hele eigen mix van popmuziek, surf en americana hebben ontwikkeld die je bij niemand anders hoort in Nederland.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Een paar leuke bookingen van clubs in het land voor de maanden april, mei en juni. Voor die tijd staat ’t al redelijk vol. We willen graag veel in het land spelen om onze nieuwe cd Tears & Trials te promoten.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
The Black Cult, een leuke, nieuwe band die weer eens bewijst dat Groningen een stad is met een lange en goede rock-'n-roll traditie.