#ESNS14 In opmaat naar Grunnsonic met: Swinder

'Popmuziek in het Gronings hoeft niet alleen voor bejaarden te zijn'

Tekst: redactie 3voor12 groningen Foto's: Michael Kopijn en Bob de Vries ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Swinder.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Woensdag 15 januari: Black & Bloom (akoestisch/solo) 15.00
Donderdag 16 januari: Eurosonic Energy Stage 16.00
Donderdag 16 januari: Grunnsonic Café Buckshot 23.45
Vrijdag 17 januari: Excelsior Pop-up store Oosterstraat 13.00

Wat voor muziek maken jullie?
Groningstalige, melancholische liefdesliedjes en uptempo (folk)rock.

Wat is de betekenis achter de bandnaam?
Swinder is Gronings voor 'zwerver'. Niet zozeer een dakloze, maar meer iemand die altijd onderweg is en rondzwerft. Het heeft wel iets troubadour-achtigs.

Wat heeft 2013 de band gebracht?
Swinder heeft in 2013 zo'n 60 shows gespeeld, waaronder shows in voorprogramma's in de Oosterpoort, en shows op festivals als Eurosonic, Here Comes The Summer, Bevrijdingsfestival Groningen en Noorderzon. Verder hebben we veel opgetreden in kroegen en clubs, en stonden we in december in Martiniplaza met een 40-koppig orkest. De single Noar Stad stond 21 weken in de RTV Noord 19 met als hoogste positie nummer 2, en is daarmee de meest gedraaide Groningstalige single van 2013.

Wat zijn de plannen voor 2014?
In maart beginnen we met de opnames van een album dat later dit jaar landelijk wordt uitgebracht. Verder spelen we veel op festivals, doen we andere optredens en brengen we een nieuwe single uit.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat je ook als niet-Groningssprekende muziekliefhebber juist eens moet horen dat popmuziek in het Gronings niet alleen voor bejaarden hoeft te zijn.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Ik hoop dat mensen hun vooroordelen eens aan de kant kunnen zetten met betrekking tot de taal waarin gezongen wordt. Grunnsonic kan de plek zijn waar mensen, die normaal gesproken niet naar onze optredens komen, even kunnen kijken wat we eigenlijk doen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Avery Plains vind ik altijd wel vermakelijk: veel mensen op 't podium en een hoop herrie.

Wat maakt de Groningse muziekscene interessant of juist niet?
Tot een paar jaar geleden was ik redelijk op de hoogte van wat er gebeurde in Groningen wat nieuwe bandjes betreft, maar de laatste jaren ben ik het een beetje kwijt eigenlijk. Of dat aan de kwaliteit van de muziekscene of aan mij ligt weet ik niet, maar ik kan er niet zoveel zinnigs over zeggen.