#ESNS14 In opmaat naar Grunnsonic met: HoppaH!

"Mix van folk, klassiek, gipsy, balkan, klezmer, een vleugje punk en Nederlandse teksten"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Richard Lahuis ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: HoppaH!

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op donderdag 16 januari staan wij om 19:00 op de Energy Stage en om 23:00 in Club Lola. Op vrijdag 17 januari 21:30 treden wij op in café De Zolder.

Wat voor muziek maken jullie?

Als we één genre aan moeten geven, dan passen we in het vakje folk. Maar het is eigenlijk een mix van folk, klassiek, gipsy, balkan en klezmer met een vleugje punk. Vergezeld door Nederlandse teksten die zwaarmoedig doch relativerend zijn.

Wat is de betekenis achter de bandnaam?
In Scandinavië betekent het 'springen' wat past bij de muziek die we maken. Er wordt flink gedanst en gesprongen tijdens onze optredens. In Nederland hoor je "Hoppaaah!" bijna elke dag wel op de radio, in de supermarkt of op straat. Het heeft hier niet echt een betekenis, maar wordt wel veel geroepen als positieve reactie. Naamsbekendheid was er dus al toen we begonnen met HoppaH!

Wat heeft 2013 de band gebracht?
Het was een geweldig jaar. In juni presenteerden we in Vera ons album dat zowel op cd als op lp uitkwam. Een album met twaalf eigen nummers die we in samenwerking met onze geluidsman Han Kortekaas in eigen beheer hebben opgenomen en uitgebracht. Verder hebben we meer dan vijftig optredens mogen verzorgen door het hele land met hoogtepunten op o.a. Madnesfestival, Oerol en Hongerige Wolf. Vooral de waddeneilanden hebben we in de zomer veel bezocht.

Wat zijn de plannen voor 2014?
Sinds het uitbrengen van ons album zijn er alweer zeven nieuwe nummers klaar en zijn we nog enkele aan het uitwerken. In de loop van het jaar zit het er dus dik in dat we ons tweede album gaan opnemen. Uiteraard willen we vaak optreden, het liefst op festivals. We zijn bezig met het plannen van een tour in Duitsland.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?

Niet iedereen hoeft naar ons optreden te komen, maar als je zin hebt in een feestje, dansen, meezingen of gewoon een dynamische band wilt aanschouwen, dan ben je van harte welkom!

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Het is een mooie kans om in contact te komen met professionals in de muziekwereld. Het zou fijn zijn om ons netwerk te vergroten en zo meerdere kansen te creëren om ergens te spelen. We staan overal voor open en alles is bespreekbaar.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?

Sexton Creeps! Deze band is al wat jaren bezig, heeft al op mooie plekken mogen staan en verdient een groter publiek. Ze hebben een eigen geluid, zijn verrassend met hun psychedelische klanken en live zie je genoeg gebeuren op het podium.

Wat maakt de Groningse muziekscene interessant of juist niet?

In Groningen krioelt het van de muzikanten en daardoor ontstaan er veel bands in allerlei genres. Het is altijd leuk om te zien wat eruit komt als de verschillende muzikanten samen iets nieuws creëren. Muziek leeft hier.