#ESNS14 In opmaat naar grunnsonic met: Eisenhower

"We hebben in de loop der jaren een goede livereputatie opgebouwd, door energiek en enthousiast alles te geven"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Eisenhower en André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Eisenhower.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op GrunnSonic spelen wij op 16 januari van 23.00 tot 23.45 in Café Koster. Ook zijn wij 17 januari van 17.00 tot 17.30 te zien op de Energy Stage van ESNS op het Ebbingekwartier.

Wat voor muziek maken jullie?

Stevige, rauwe rock die wij melodieus maken met vierstemmige zang. Onze muzikale basis stamt uit de jaren zeventig, met een voller geluid van tegenwoordig.

Wat is de betekenis achter de bandnaam?
Heel kort: geen. We hebben voor Eisenhower gekozen omdat het goed klinkt, het niet te lang is en goed te onthouden is. De naam klinkt krachtig en dat is waarom onze keuze hierop is gevallen.

Wat heeft 2013 de band gebracht?
2013 was voor ons een erg mooi jaar. Het begon met optredens op ESNS13 en GrunnSonic, waar we erg goed ontvangen werden. We hebben het afgelopen jaar Cortonville's Demodock gewonnen, met studiotijd in de befaamde Wisseloord studio's als resultaat. In april hebben we met John Coffey getourd in Nederland; wat een fantastische ervaring en ontzettend leuke kerels! Op Koninginnedag hebben wij op het Damsterplein gespeeld voor een menigte bierhossende feestvierders, always a pleasure.

In de zomer hebben we ons vooral voorbereid op de studiotijd. In september gingen we naar Hilversum om de plaat op te nemen. Daarna rolden we door naar de PopRonde waarvoor we waren geselecteerd. Met onze Eisenhower-bus scheurden we heel het land door om op plaatsen te spelen waar we nog niet waren geweest; erg vermoeiend, maar ontzettend belonend en leerzaam. Het dampende kroegencircuit houdt van Eisenhower en dat gevoel is geheel wederzijds!

We hebben het jaar afgesloten met optredens voor het goede doel. Voor het Glazen Huis in Leeuwarden zijn wij tweemaal naar Friesland afgereisd om ons steentje bij te dragen.

Wat zijn de plannen voor 2014?
In 2014 wordt onze nieuwe plaat gereleased! We kunnen niet wachten en we hopen jullie ook niet. Het wordt een geweldig album -dat horen we nu al- en het mixen moet nog beginnen, haha!

Natuurlijk is het in 2014 ook voor ons erg belangrijk om zoveel mogelijk te spelen. We zijn een band die ontzettend graag op de planken staat, dat is waar we ons echt lekker voelen. Bovendien zijn er nog zoveel plekken om voor het eerst te spelen, dat houdt eigenlijk nooit op. Festivals willen we graag wat extra aandacht geven komend jaar, want daar hebben we nog terrein te winnen en dat is ons tot nu toe erg goed bevallen.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Voornamelijk omdat we op ons best zijn als we optreden. We hebben in de loop der jaren een goede livereputatie opgebouwd, door energiek en enthousiast alles te geven. Verwacht geen shoegaze bij Eisenhower, maar interactie -het liefst met zoveel mogelijk mensen- en lekkere rock.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Wat we van elk optreden hopen; zoveel mogelijk nieuwe mensen bereiken met onze muziek en performance. Ook de mensen die ons al kennen willen wij een ontzettend goede tijd bezorgen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Poeh, Groningen is een stad met zo ontzettend veel toffe bands... Om er een paar te noemen: View for a Day, omdat ze lekkere nummers hebben en deze echt kunnen brengen. Volgens ons zijn de Tightropes altijd one to watch: technisch erg goede muzikanten in songs die natuurlijk voelen. Beste bluesrockers van het moment, wat ons betreft. Orange Skyline heeft afgelopen jaar van zich laten horen en is wat ons betreft ook zeker een band om in de gaten te houden, zeker als je wat meer van Brits houdt. Ook niet vergeten: Model Depose. En niet alleen omdat ze voor ons in de Koster spelen op donderdag, haha! Goede kerels en goede muziek met een combinatie van electro en rock. Die combinatie zie je niet vaak goed gebeuren, maar Model Depose snapt hoe het moet.

Wat maakt de Groningse muziekscene interessant of juist niet?
Groningen is een stad met een ontzettend levendige muziekscene, in alle genres. Natuurlijk zijn we zelf het meest georiënteerd op rock, maar ook singer-songwriters zijn goed vertegenwoordigd in aantal en niveau. De stad heeft natuurlijk een behoorlijk groot regiobereik, waardoor bands veel publiek kunnen bereiken en er in de omtrek lang niet zoveel concurrerende steden zijn, zoals in de Randstad. Maar misschien zit er wel gewoon wat extra tofheid in ons drinkwater, dat zou kunnen.

Los van de goede voedingsbodem en het publiek dat altijd aanwezig lijkt te zijn, is de Groningse muziekscene dusdanig divers dat er voor ieder wat wils is en er niet echt een dominant genre is. Dat zie je ook aan de artiesten die vanuit Groningen groot worden; dat loopt van hiphop tot metal en alles daartussenin.