#ESNS14: Noorderslag-directeur: "Zonder Simplon was Eurosonic in gevaar"

Verlies Huize Maas opvangen met Der AA-Kerk, Spiegeltent en meer nachtcapaciteit

Ingmar Griffioen ,

Eurosonic heeft de zaalindeling flink moeten husselen om het wegvallen van Huize Maas op te vangen. Zo doet Der AA-Kerk dit jaar weer mee en verrijst aan de kop van de Vismarkt een Moulin Rouge-spiegeltent, vertelt festivaldirecteur Peter Sikkema. "Er komt een extra Jack Daniel's-tent bij in het Ebbingekwartier en we gaan langer door in Shadrak en De Spieghel om de nachtcapaciteit wat op te krikken." De organisatie hield wel even het hart vast toen Simplon failliet ging. "We hebben contact gehad met de wethouder. Voor de bestuurders in Groningen was wel duidelijk dat we een groot probleem zaten als we Simplon niet konden gebruiken."

De curator en de gemeente hebben er volgens Sikkema "alles aan gedaan om dat te voorkomen en Eurosonic niet in gevaar te brengen. Dus alle lof en veel respect daarvoor. Het College van B en W en een raadscommissie hebben er over gesproken. Dan merk je dat het evenement hier in de stad breed gedragen wordt." Eind november 2013 bleek dat Simplon open blijft in december en januari en dus ook beschikbaar is tijdens het festival. Curator René Luinstra riep in Dagblad van het Noorden het Groningse publiek op het bestaansrecht van Simplon te bewijzen: "Kom in grote getale naar de evenementen. Laat zien dat de stad Simplon wil houden." In de tussentijd moet het podium opgaan in een andere organisatie, iets waar volgens Luinstra meerdere partijen interesse in toonden.

Sikkema noemt het gemis van Huize Maas, waar in september een brand woedde, erg jammer. "Het blijft een belangrijke zaal voor het hele evenement. Maar voor dit jaar hebben we het goed opgelost." Ook bij Vindicat, de zaal van het Groninger studenten corps aan de Grote Markt, dreigde even een probleem. "Vindicat is bezig met nieuwbouw. Vanaf februari zitten ze in een nieuw gebouw naast het huidige. Nu zitten we met Eurosonic nog in het oude gebouw en volgend jaar hopen we mee te verhuizen."
 

De uitzendingen van WDR Rockpalast, die in 2013 nog Jake Bugg en Birth Of Joy uitzond vanuit Huize Maas, gingen dit jaar toch niet door weet Sikkema. "Bij de WDR wordt ook bezuinigd, dus hebben ze besloten dat niet te doen. Ze gaan wel een paar optredens filmen in het Grand Theatre." Er zijn nog wat kleinere veranderingen qua locaties te noteren. Zo doet het Groninger Museum in 2014 niet mee en Lola voor het eerst wel. Sikkema over de nieuwe club Lola: "Dat is het oude literair café ABC. Het zit achter Huize Maas op de looproute tussen Der AA-Kerk en de Moulin Rouge tent op de Vismarkt."

In 2017 moet het Groninger Forum af zijn, een nieuw groot gebouw aan de oostzijde van de Grote Markt en daarmee verandert het perspectief voor Eurosonic ook weer. "Zo moeten we ieder jaar kijken", legt Sikkema uit. "Het was een heel gepuzzel dit jaar, maar we zitten toch op dezelfde capaciteit als vorig jaar. We willen toch hetzelfde aantal acts een kans geven en net zoveel publiek bedienen. Volgens mij is dat redelijk geslaagd."

Eurosonic/Noorderslag vindt plaats van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 januari in Groningen. De Eurosonic-podiumindeling is te vinden op de plattegrondjes bij de blokkenschema's: