#ESNS14 Snel duidelijkheid over Simplon?

Istha: “Simplon gaat zeker door”

Tekst: Sjoerd Huismans ,

Begin februari komt naar alle waarschijnlijk meer duidelijkheid over de toekomst van Simplon. Momenteel kunnen culturele ondernemers zich nog melden bij de gemeente met een plan om het podium over te nemen. Daar hebben ze tot 1 februari de tijd voor. Volgens wethouder Dig Istha zijn er al goede plannen binnen en is het zeker dat Simplon overgenomen gaat worden. De wethouder sluit bovendien een ‘popconvenant’ met alle popculturele instellingen van Groningen. “We willen iedereen, van de Noisia-studio’s tot Martiniplaza, bij elkaar halen.”

Tijdens het Eurosonic-seminar De Wethouder Vertelt sprak de Groningse wethouder Dig Istha (cultuur) over Simplon. Volgens Istha zou het tien jaar geleden “ondenkbaar” zijn geweest dat een podium als Simplon failliet zou gaan omdat de gemeente niet bereid is er geld in te steken. Het failliet van Simplon is volgens Istha een resultaat van de recessie, maar ook van de bedrijfsvoering. Hij bekritiseerde de houding van Simplon, dat de verantwoordelijkheid volgens Istha te veel bij de gemeente legde. “Ze zeiden: als jullie niet bijspringen, dan gaan we failliet.”

Pizzarestaurant
Volgens Istha was het structurele probleem van Simplon simpelweg dat de inkomsten van Simplon te laag waren en de kosten te hoog. “Of je nu een pizzarestaurant bent of een poppodium; dat kun je niet volhouden.”
 
Overname Simplon
Volgens Istha “gaat het zeker gebeuren” dat Simplon overgenomen wordt. Daartoe zijn bij de gemeente al genoeg plannen ingeleverd door culturele ondernemers. Op basis van een aantal criteria beslist de gemeente welk plan de toekomst van het podium mag gaan bepalen. Tot 1 februari hebben ondernemers nog de kans een plan in te dienen.
 
Popconvenant
Ook gaat Istha met de popculturele instellingen een zogenaamd ‘popconvenant’ sluiten, dat aanstuurt op meer samenwerking. “Dat kan gaan om programmering, maar ook om triviale dingen als de inkoop van bier.” Vanwege noodzakelijke bezuinigingen acht Istha meer samenwerking noodzakelijk. Istha ontkent dat de gemeente op de stoel van de culturele ondernemers gaat zitten als zij zich gaat bemoeien met de programmering van cultuurpodia. “Als ze dat niet willen, moeten ze ook niet komen vragen om geld. Ze zitten in een subsidieverhouding met ons. Het zou een ander verhaal zijn als ze zouden zeggen: we willen niets meer met jullie te maken hebben.”
 
Forum
Opnieuw verdedigde Istha de komst van het Groninger Forum. “Het is een omstreden project, maar om aantrekkelijk te blijven als stad moet je dat soort dingen blijven doen.”