#ESNS14 "Als je goed kunt koken, mag je terugkomen"

Pension voor twittervolgers en 'verdwaalde muzikanten'

Tekst: Tsjomme Dijkstra en Petra Huijgen Foto's: Tsjomme Dijkstra ,

Al maanden voordat Eurosonic losbarst, worden Groninger hotels, hostels en woonboten overspoeld met telefoontjes van festivalgangers die een van de felbegeerde slaapplekken in de stad hopen te bemachtigen. Als 'festival zonder festivalcamping' is dat soms een hels karwei. Een paar creatievelingen doen een beroep op de social media, en komen terecht bij het pension van Wouter de Boer. Boekingen gaan uitsluitend via Twitter: "Eigenlijk is dit Couchsurfing 2.0."

De doorgewinterde Groninger kan er zomaar verdwalen: verscholen in het stratendoolhof van Groningen ligt Pension WeedeBee. Een grijze portiekflat van buiten, maar op de eerste etage huist een bont gezelschap van muziekliefhebbers. Je zou zeggen dat ze elkaar al jaren kennen, maar het enige wat ze delen zijn hun reisje naar Groningen en de twitterconnectie met '@weedebee'.

Blazen

"Waar gaat dit allemaal passen?" Tom Gerritsen (singer-songwriter The T.S. Eliot Appreciation Society) kijkt vertwijfeld naar zijn nog lege luchtbed en de lading tassen die in de woonkamer worden neergelegd. "Blazen dan!", moedigt schrijver Rob hem aan. Nog voordat Gerritsen begint te blazen, schiet de voorkamer hem te hulp: "Spaar die jongen, hij moet nog optreden vanavond." Rob ziet geen probleem: "Ach, dat is goed voor de longinhoud. Je speelt toch metal? Dan kun je goed schreeuwen." Een oplossing dient zichzelf al snel aan. De laatste pensiongast Janine arriveert en heeft een pomp meegebracht: "Een double-action pomp. En je mag 'm lenen als je ook mijn luchtbed oppompt."

Via via via

Voor de vierde keer op rij is Huize De Boer tijdens Eurosonic omgedoopt tot 'Pension WeedeBee'. Het begon als slaapplaats voor muzikanten van Noorderzon en zijn eigen huiskamerconcerten van Wishfulmusic, maar inmiddels is het een terugkerend fenomeen voor festivalbezoekers en 'verdwaalde muzikanten', zoals Pien Feith vorig jaar. De meeste gasten kennen elkaar van een vorig bezoek, maar er is ook een nieuwkomer. Marin van Campen zocht een slaapplaats via Twitter en kreeg pension WeedeBee door als tip: "Via, via, via… Gelukkig droeg Wouter toen ik aankwam hetzelfde t-shirt als op zijn Twitter-profielfoto. Zo wist ik zeker dat ik op het goede adres was." Wouter begint te lachen: "Gisteren wist een aantal mensen dat ook niet meer zeker, toen ze de deur niet open kregen."

Verkeerde sleutels

De logees hebben samen een paar sleutelbossen mee. Wouter: "Gisteren heb ik een groep de verkeerde sleutelbos gegeven. Het waren de eersten die teruggingen; dat bleek toen ze bij de voordeur stonden. Een beetje vervelend." Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar dat kan ook niet anders: Wouter is een ervaren gastheer: "Na Noorderslag 2011 heb ik heel Eins, Zwei, Orchestra te logeren gehad. Vijftien man, in dit huis. Het is vooral mooi bij het eitjes bakken de volgende ochtend." Tot nu toe een van de 'Pension-hoogtepunten': "Dat was een legendarische editie."

Logeren in het pension kost niks, de enige voorwaarde is dat de gasten zelf boodschappen doen en een keertje koken. Wouter: "Als je kunt koken, mag je terugkomen." Gisteren kookte Anne; deze keer is het de beurt aan Rob die rijst met kip heeft gemaakt. De eerste borden zet hij op tafel, maar na een paar minuten komt hij zich verontschuldigen: "Nog niet beginnen met eten, ik ben nu bezig met de laatste borden en het gaat erom spannen of er genoeg is." Het valt niet mee, koken voor een pension. De kookkunsten van Rob kunnen in elk geval de goedkeuring van de overige gasten wegdragen. Muzikant Chris van der Ploeg knikt goedkeurend: "Er zit echt veel kip in man. Twee kilo plofkip?"

Eierballen

Onder het eten worden de plannen voor de avond doorgesproken. "Tips anyone?" Anne gaat in elk geval aan de eierballen: "Dit is mijn vijfde Eurosonic, maar ik at pas gisteren voor het eerst een eierbal. Ik ben echt fan. Het lijkt mij wel een goed idee om straks te beginnen met een eierbal." Ondertussen buigt de club zich over de vraag of een eierbal ook kip is. Rob haalt zijn schouders op en neemt een hap van zijn rijst met kip: "Een eierbal is potentiële kip."