Toekomst Simplon ligt inhoudelijk nog open Toekomst Simplon ligt inhoudelijk nog open

Merlijn Poolman (Subsonic): "Gemeente laat uitgelezen kans liggen om roer om te gooien"

, Tekst: Tsjomme Dijkstra, Petra Huijgen, Sjoerd Huismans

Toekomst Simplon ligt inhoudelijk nog open

Merlijn Poolman (Subsonic): "Gemeente laat uitgelezen kans liggen om roer om te gooien"

Tekst: Tsjomme Dijkstra, Petra Huijgen, Sjoerd Huismans ,

Het College van Burgemeester en Wethouders wees dinsdagavond Vera aan als nieuwe eigenaar van Simplon. Danceclub Subsonic was ook geïnteresseerd, maar het plan dat Subsonic indiende, haalde het niet. 3voor12 groningen sprak met Merlijn Poolman (Subsonic) en Robert Bangma (Vera). Bangma weet één ding zeker: "Simplon wordt inhoudelijk geen zaal van Vera."

"Als Simplon niet failliet was gegaan, waren Simplon en Vera inmiddels vast al gefuseerd", denkt Paul de Rook, raadslid van D66. Afgelopen najaar lagen de papieren voor een mogelijke fusie op tafel, maar trok Vera zich terug door het uitzicht op een enorme schuldenlast. "Bangma werd in de zomer al interim-directeur, hij is nauw betrokken geweest bij wat er toen speelde. Hij is een goed cultureel-ondernemer en kan Simplon weer op weg helpen." De Rook verwacht dan ook geen problemen in de Raad, ook al heeft tegenkandidaat Subsonic al laten weten in verweer te gaan.
 
"Volgens mij heeft de gemeente het plan dat wij hebben ingediend niet echt serieus bekeken", zegt Merlijn Poolman, directeur van Subsonic. Van Poolman heeft geen kwaad woord over Bangma (‘echt een goede directeur’) maar met de keuze van Vera kiest de gemeente in zijn ogen voor een ‘vertrouwd’ beleid, waar iets avontuurlijks gepaster zou zijn geweest: "Vera is een organisatie die zich heeft bewezen met bands, maar weer niet echt op het gebied van dance". En dance is iets wat zeker in Simplon thuishoort, en veel minder in Vera.
 

Vera: 'Wij zitten niet dik in de dance'

En dat moet ook Bangma toegeven: “Wij staan inderdaad niet bekend als dancepodium, daar heeft Merlijn zeker een punt”, vertelt Robert Bangma. “Wij zitten niet dik in de dance. Maar ja, een band of een dj boeken is net als een brood kopen, het is allemaal hetzelfde. We hebben goede relaties met danceboekers van MOJO. Dat we op dit moment weinig zaken met ze doen, hoeft niet te zeggen dat we ze niet kennen.”

Maar naast zakendoen met danceboekers, zijn er in het ‘nieuwe’ Simplon veel meer mogelijkheden. Zowel Vera als Subsonic zegt Simplon te zien als een plaats waar ruimte is voor ‘externe partijen’, organisaties die zelf concerten en feesten willen organiseren. Bangma: "De programmering is helemaal open. Misschien kreeg Subsonic uit ons gesprek niet de overtuiging dat we echt een andere organisatie van Simplon kunnen maken." Dat dit inderdaad zo is, bevestigt Poolman: "Ik denk dat de gemeente een uitgelezen kans laat liggen om het roer om te gooien bij Simplon."

Subsonic: 'Nog nooit een euro subsidie gehad'

Dat roer omgooien is volgens Poolman een samenwerking zoeken met kleine partijen en een ander beleid: "We hebben een breed netwerk op het gebied van dance, talentontwikkeling en een goede commerciële insteek. KopjeK, Up Projects - we hebben veel contacten in Groningen." Mede door de vele contacten is Subsonic afgelopen jaren uitgegroeid tot een gevestigde naam: "Wij hebben ons afgelopen jaren echt bewezen als podium, en dat zonder subsidie. Ik denk dat de gemeente dat niet goed ziet." In een verklaring van de gemeente werd uitgelegd dat de keuze op Vera viel omdat ze zich hebben bewezen in een ‘cultuurperiode’ – een periode van anderhalf jaar waarin een instelling subsidie ontvangt en in de gaten wordt gehouden: "Maar wij doen hier niet aan mee, omdat we nog nooit een euro subsidie hebben gehad."

Bangma kan zich hier iets bij voorstellen: "Ik denk dat ze ons hebben gekozen om de jarenlange relatie met de gemeente." Maar ook Bangma is niet overtuigd van dit argument: "Subsonic heeft nu eenmaal geen relatie met de gemeente omdat ze geen subsidie ontvangen."
 

Achter de schermen

Voor de bezoeker zal er aan de buitenkant in elk geval weinig veranderen, het plan van Bangma richt zich vooral op de bedrijfsvoering 'achter de schermen'. "Vera brengt ervaring mee: een degelijke organisatie en financiën, een bepaalde status." Maar Simplon blijft een zelfstandige stichting, alleen de administratie gaat via Vera. De naam zal dan ook vooralsnog niet veranderen, "en Simplon wordt inhoudelijk geen zaal van Vera."

22 februari praat de gemeenteraad over de overname van Simplon. Of er dan een besluit wordt genomen is nog niet bekend, mogelijk wordt pas na de gemeenteraadsverkiezingen (in april of mei) over Simplon besloten. Subsonic heeft laten weten het besluit van B&W aan te vechten. 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen