Waar zijn de feestjes? Hier zijn de feestjes!

Maar wat zijn nou de leukste oud & nieuw feestjes in de Stad?

Tekst: Lotte van Es Foto's: André Eggens, Niels Cornelis Meijer en Bob de Vries ,

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Al in november stromen de eerste uitnodigingen binnen en ze stapelen zich op tot de kerst voorbij is. Thuis met je ouders ganzenborden en je misselijk eten aan de oliebollen van de buurvrouw? Toch naar dat huisfeest van die verre vriend met liters goedkope pilsner? Of duik je het stadse nachtleven in? Het is de meest verscheurende keuze van het jaar: waar vier je oud en nieuw?

Als je ervoor kiest om dit jaar de deur uit te gaan, zit je nog niet meteen gebakken. Want waar in de stad gaat het gebeuren deze jaarwisseling? Waar kun je vuurwerk loeren en waar is het bier het goedkoopst? En niet geheel onbelangrijk: waar is de muziek goed? Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet, voor iedereen die door besluiteloosheid slapeloze nachten heeft, is hier een overzicht. Een lijstje met tien toffe oud & nieuwe feestjes in Groningen - in geheel willekeurige volgorde. Komt dat zien!

1. Subsonic - Techno Changed My Life
Ook al stond de club aan de Grote Markt de afgelopen jaren vooral bekend om zijn drum-‘n-bass en dubstepfeesten, deze jaarwisseling grijpen ze terug naar hun allereerste evenement: Techno Changed My Life. Hierbij staat, zoals je zou verwachten, techno centraal. De line-up wordt gesierd door onder andere Cari Lekebusch, Spark Taberner en Christine Lau en voor kaarten leg je een schappelijke €15,- neer.

Genre: Techno
Reden om te gaan: De Grote Markt is zo ongeveer het centraalste punt van Groningen. Waar je de resterende uurtjes van de nacht ook slaapt, het kan nooit ver weg zijn van Subsonic. Als zelfstandig strompelen je zelfs te veel wordt, staan de taxi’s standaard klaar voor de deur.
Reden voor twijfels: Met het oog op A Thousand Lights op de Grote Markt, waarop ongeveer 4500 mensen passen, zou het nog wel eens druk kunnen worden in de buurt.

2. Paradigm NYE - Max Cooper, San Proper and many more
De loods buiten het centrum organiseert al meerdere jaren hoog aangeschreven evenementen met oud en nieuw, zo ook dit jaar. Daarbij staat niet alleen elektronische muziek centraal maar ook de hele ervaring eromheen. Denk hierbij aan indrukwekkende podia, dansers en lichtshows.

Genre: Techno en house
Reden om te gaan: Paradigm heeft haar zaakjes goed voor elkaar. Een puike line-up en meerdere area’s; de glazen loods, de club en de shift area. Voor de mensen die aan één nacht feesten niet genoeg hebben is er ook nog een evenement op nieuwjaarsdag met onder andere Guy J, Sahar Z en Patrice Bäumel.
Reden voor twijfels: Voor kaarten mag redelijk diep in de buidel getast worden, zeker als je de Early Birds hebt gemist.

3. De EtageKopjek NYE presenteert: “Kortom: Chaos!” (fuck goede voornemens)
Ook heerlijk dichtbij in de stad ligt de inmiddels al niet meer zo tijdelijke club van Kopjek. Voor de befaamde house- en technofeesten van KusOPJEKut hoef je nu al een tijdje niet meer naar geheime, illegale, afgelegen locaties. De Etage opent haar deuren maandelijks maar maakt voor de jaarwisseling graag een uitzondering. Op 31 December wordt headliner Carlos Valdes gecombineerd met back to back sessies van een aantal graag geziene residents, waaronder Douwe Ykema, Tjade de Vries en Stefan LaFontaine.

Genre: House en techno
Reden om te gaan: Iedereen laat al zijn goede voornemens, en daarmee waarschijnlijk ook zijn principes, voor één nachtje varen.
Reden voor twijfels: Iedereen laat al zijn goede voornemens, en daarmee waarschijnlijk ook zijn principes, voor één nachtje varen.

4. Pand48 - NYE in het Pand: In één keer door naar Guy J
Het pand is dit jaar de ideale locatie voor feestgangers die de uurtjes tussen Paradigms NYE en NYD dansend willen overbruggen (in plaats van slapend). Pand48 host de officiële afterparty van de laatste nacht van het jaar in Paradigm maar mocht je daar niet bij zijn, ben je ook gewoon de hele avond vanaf 0:30 uur welkom in het pand. Voor slechts €5,- kun je hier genieten van onder andere Terje Bakke, Neo Young en Malbetrieb.

Genre: House en techno
Reden om te gaan: Pand48 is lief voor je portemonnee en verwelkomt je van 0:30 uur tot 20.00 uur de volgende avond voor slechts €5,-.
Reden voor twijfels: Om dit feestje van begin tot eind mee te maken moet je als bezoeker over aardig wat karakter beschikken. Slapen is er niet bij.

5. EMG Factors - #CHURCH
Zowel qua muziek als locatie even iets anders dan je gewend bent – in positieve zin. Afgelopen zomer kon je ook al genieten van #CHURCH in de EMG Factors en deze locatie is de organisatie blijkbaar goed bevallen. De line-up bestaat stuk voor stuk uit genre-kameleons: Kid Sublime, Black Dynamite Soundsystem en eigen resident Duke Hugh. Hip hop, house, funk; verwacht alles waarvan je goede vibes kan krijgen.

Genre: Divers
Reden om te gaan: Als je je kaarten afhaalt bij kledingwinkel Stardust kun je meteen de perfecte party-outfit scoren.
Reden voor twijfels: EMG Factors ligt misschien iets verder uit het centrum dan je lief is.

6. Simplon - Kouwe Kermis
Tot ieders grote vreugde is er dit jaar ook gewoon weer wat te doen in Simplon. Beide zalen zijn de 31e geopend en hebben ieder hun eigen thema en programma. Boven wordt het vrouwvriendelijk sexy dansen en zweten, beneden hard gaan en bier gooien, maar overal evenveel feest. De Bankpioniers schotelen je hierbij onder meer Kraantje Pappie, Abbeye en Roelie Vuitton voor.

Genre: Divers, onder meer rap, deep house en hip hop
Reden om te gaan: Simplon biedt je een heerlijk divers programma en combineert dj’s met live optredens van artiesten. Allesbehalve eentonig dus.
Reden voor twijfels: De kans is groot dat je met bier doordrenkte kleren weer naar buiten wandelt.

7. Platform TheaterNew Year’s Eve
Tegenover Simplon vind je een minstens zo gezellig poppodium: het Platform Theater. Tijdens oud en nieuw word je hier verwend met hits, hits en nog eens hits. Niet alleen van het afgelopen jaar maar van de laatste decennia. De dj’s nemen ook jouw verzoekjes in overweging dus dit wordt hoe dan ook meezingen met je lievelingstracks.

Genre: Top 40
Reden om te gaan: Ongegeneerd mee-blèren met die gouden plaatjes.
Reden voor twijfels: De mondlucht van je buurman moeten verdragen en de volgende dag zelf geen stem meer over hebben.

8. Huize MaasHardattack
Voor wie al het bovenstaande qua muziek iets te laf is, biedt Huize Maas de oplossing. Hier kun je namelijk de hele nacht lekker beuken zonder eindtijd. De focus wordt door Hardattack gelegd op lokale talenten en deze zullen er naar eigen zeggen voor zorgen dat niemand zonder spierpijn naar huis gaat. In de line-up vinden we onder andere Diabolic, Twin Towers en B-Shockz.

Genre: Hardstyle
Reden om te gaan: Kaarten kosten €30,- en dit is inclusief drankjes.
Reden voor twijfels: Ongescheurde kleding en trommelvliezen zijn niet gegarandeerd.

9. Grote Markt - A Thousand Lights
We hebben het allemaal wel eens op televisie gezien maar nu kun je het zelf beleven op de Grote Markt. Met een gigantische menigte (plusminus 4500 man) aftellen naar dat moment waarop alles en iedereen in vreugde uitbarst. Groningen heeft zich laten inspireren door New York, Londen, Sydney en Rio de Janeiro. Over de line-up en exacte invulling word je echter nog in spanning gehouden maar het nodige vuurwerk zal ongetwijfeld aanwezig zijn.

Genre: Onbekend
Reden om te gaan: Hier heb je het ultieme saamhorigheidsgevoel wat je normaal alleen tijdens het WK en Koningsdag voelt.
Reden voor twijfels: Om 01:00 uur loopt dit evenement helaas alweer op haar eind dus als je dan nog niet naar bed hoeft van je ouders, heb je nog een tweede feestadres nodig.

10. De KastGOUD, GEIL EN GLITTER
Mocht je in dit lijstje nou niets interessants zien staan maar wil je deze jaarwisseling toch all out gaan, letterlijk en figuurlijk, dan is NYE in De Kast een prima alternatief. Dit belooft een nachtje lekker gek doen in Gerard Joling-stijl te worden waarbij het niet uitmaakt wie of wat je bent, als je haar maar goed zit. Voor slechts €5,- heb je al toegang tot de uit drie verdiepingen bestaande club.

Genre: Onbekend
Reden om te gaan: Het motto 'less is more' is hier niet van toepassing en je hoeft niet bang te zijn dat je overdressed bent; hoe uitbundiger hoe beter.
Reden voor twijfels: Waarschijnlijk ben je een week later nog steeds glitters uit elke lichaamsholte aan het pulken.

Natuurlijk is dit slechts een selectie uit het grote aanbod wat Groningen te bieden heeft tijdens oud en nieuw. Naast de tien tips uit deze lijst kun je bijvoorbeeld ook terecht bij de volgende bars en clubs: