Tartarus Records brengt nostalgie met cassettes

"Een hobby die uit de hand gelopen is."

Tekst: Femke van Arendonk Foto's: André Eggens ,

Tartarus Records is een cassette only label uit Groningen en bestaat sinds augustus twee jaar. Het label wordt gerund door Richard Postma (ook zanger en gitarist bij band Ortega). Hij brengt muziek uit op cassettes en met succes. Er zijn nog altijd verzamelaars die de cassettes willen hebben. Niet alleen om te draaien, want vaak worden de mooi ontworpen hoesjes in de kast gezet om naar te kijken. Maar waarom cassettes en geen cd’s of LP’s?

Cassettes

Richard is ervan overtuigd dat cassettes nooit zijn weggeweest. "In zekere zin heeft de mainstream de cassettes in het verdomhoekje gezet. In de ogen van de mainstream was het waardeloos en in de tijd waarin het allemaal sneller en makkelijker moet zijn heeft de cassette daar geen plek meer in gekregen." In andere culturen zijn cassettebandjes nog wel terug te vinden. "In de Balkan bijvoorbeeld worden auto’s gebruikt waar nog steeds een cassettedek in zit. In bepaalde culturen lopen ze ongeveer een flink aantal jaren achter en gaat zo’n cassette nog prima mee. Bij ons in Nederland is in begin 2012 de laatste auto met een cassettedeck erin gemaakt."


Een andere reden om cassettes te gebruiken is dat het voor veel artiesten, met name uit de underground, een heel goedkoop medium is om hun muziek aan de man te brengen. "Spotify, downloads en muziek op je iPod zal altijd blijven bestaan, maar er zijn ook genoeg mensen die iets tastbaars willen hebben. Dat ze zo gewend zijn aan het idee dat ze iets in hun handen hebben", aldus Richard.
Dit kan volgens Richards ook net zo goed een cd zijn, alleen bij een cassette heerst nog een nostalgisch effect en nerds of retromanen (mensen die verslaafd zijn aan bepaalde nostalgische gevoelens) willen toch liever zo’n cassette afspelen.

Toen Richard begon met de band Ortega kwam hij erachter dat er altijd wel bands waren die door bleven gaan met tapes uitbrengen. Hij ging zich verdiepen in de cassettecultuur en kwam het Duitse label Nerdcore tegen. Dat label stak ontzettend veel tijd in de verpakking, iets dat Richard nu ook doet. "Aangezien ik veel bands ken waar mensen nog nooit van gehoord hebben en ik ook veel tussen de artiesten zit met het werk dat ik doe, vond ik dat het wel tijd werd dat ik mensen wilde laten zien welke undergroundbands ik tof vind. En ik wilde een vette verpakking."

Baksteen

Richards doel is niet om de massa te bedienen. Hij brengt tapes uit die met name gericht zijn op de verpakkingen en in kleine oplages van ongeveer 100 stuks. De belangrijkste reden voor deze kleine oplage is dat Richard heel realistisch is. "Ik ben van mening dat de doelgroep die ik aanspreek niet groot is. Honderd is een mooi aantal omdat alles eenmalig is en handgemaakt." Richard wil zijn kopers graag de indruk geven dat hij een soort van ‘boetiek-label’ is en dat alles wat hij uitbrengt ook echt door zijn eigen handen gaat. "Ik zit bovenop het proces. Ik wil de koper het idee geven dat wat zij kopen meteen uit mijn handen komt."

Ook sommige hoesjes zien er bijzonder uit. "Ik probeer telkens iets nieuws te bedenken qua verpakking." Zo heeft Richard bijvoorbeeld een paar cassettes met een certificaat van echtheid erin en met een tarotkaart. "Laatst heb ik een cassette uitgebracht in een baksteen van de Groningse band Menhir. Die release was mijn ultieme statement van het label. De baksteen is massief en de enige manier om de cassette eruit te krijgen is om de steen te breken. Dat is voor mij een statement dat ik ervan overtuigd ben dat mensen die mijn tapes kopen verzamelaars zijn, en dat er misschien twee van de tien mensen de muziek ook écht gaan luisteren. De rest zet de cassettes neer in hun kamer om ernaar te kijken." Wel geeft Richard de verzamelaars op het moment van kopen ook een downloadcode mee, zodat ze muziek ook echt daadwerkelijk kunnen afspelen als ze de verpakking te mooi vinden om open te maken.

Underground

Op het moment zitten er zestig bands bij Tartarus Records en zijn er bijna vijftig verschillende cassettes uitgebracht. "Het zijn er ook maar honderd die ik uitgebracht heb, dus dat gaat snel." Vaak gaan er ook veel cassettes naar de bands zelf zodat zij ze bij de merchandise kunnen leggen tijdens concerten.

Richard brengt uit wat hij zelf leuk vindt. "Dat zit voornamelijk in de hardere en ook wat meer psychedelische hoek. Het varieert van doom, sludge, black metal tot stoner. Het is van alles en nog wat en wat ik vooral zelf erg leuk vind". De bands zoekt hij op via onder andere Facebook en soms vinden ze Tartarus Records zelf. "Soms zijn er ook bands die ik echt te gek vind en dan wil ik die graag uitbrengen. Via mond-tot-mondreclame komen ze bij mij terecht of ik bericht ze zelf via Facebook. Zo wil ik het ook graag houden, want ik wil niet dat iedereen demo’s naar mij kan sturen. Zoveel interesse heb ik niet in vreemde bands."

Echt bekende bands zitten er niet bij het label, want het zijn voornamelijk underground bands. De bands uit Groningen die bij het label zitten zijn onder andere Ortega, Entrapment, Moan en Menhir. Daarnaast brengt Richard ook muziek van buitenlandse bands uit, zoals Primitive Man, Lord Mantis en Bismuth. "Het zijn er teveel om op te noemen."

Verkoop

Er zijn veel mensen die op Tartarus Records afkomen en cassettebandjes kopen. Daar zitten ook vaak dezelfde personen tussen, de echte verzamelaars. "Ik denk dat er een stuk of twintig mensen zijn die bijna alle releases kopen en daarnaast zijn er heel veel mensen die goed bijhouden wat ik uitbreng via de nieuwsbrief." Sommige releases gaan echt ontzettend hard. "Ik heb wel gehad dat alle tapes dan binnen twee dagen uitverkocht zijn."

Dus als je van Stoner, Doom en aanverwante muziek houdt en weleens wat anders wil horen dan je vaste bands, kijk dan eens op de Tartarus website of de Facebookpagina. Schaf een cassette aan, al is het alleen maar om ernaar te kijken omdat je geen cassettedeck hebt. Alles gebeurt vanuit huis, van import tot export. Dat maakt het nog eens extra bijzonder. Richard zelf denk dat hij nog wel een tijdje met Tartarus doorgaat. "Zolang ik het leuk blijf vinden om dit te runnen dan blijf ik dat doen." Zijn doel is in ieder geval om zoveel mogelijk samen te werken met artiesten en onbekende bands onder de aandacht te brengen. Verder ziet hij wel waar de toekomst hem en het label gaat brengen.