Meeluisteren met Scherpe Oren

Een bezoek aan de mannen van het langstlopende lokale popprogramma van Nederland

Tekst: Jesse Havinga Foto's: Jan Westerhof ,

Al meer dan twintig jaar wordt er in Groningen een radioprogramma gemaakt voor én door liefhebbers van lokale popmuziek. De mannen van Scherpe Oren, Ron Overbeek, Rick Slagter en Rein de Vries, slingeren elke vrijdag tussen 18:00 en 19:00 uur het nieuwste en beste uit de regio de ether in. Geen genrediscriminatie bij Scherpe Oren. Als iets goed is, wordt het gedraaid: “Laatst draaiden we zelfs Jan Smit... samen met Kraantje Pappie, dat wel.”

De studio waarin Scherpe Oren haar programma maakt, zou je kunnen omschrijven als wat Britten liefkozend een tin pot radio station noemen; een klein hokje met een studioklok waarnaast een briefje ligt met daarop de tekst 'loopt achter' en een computer zonder muis. Maar dat geeft allemaal niet, want Ron, Rick en Rein (de 3 R-en) maken een programma dat eigenlijk iedere liefhebber van de lokale Groningse popmuziek zou moeten luisteren. Of dat laatste ook gebeurt, is een beetje onduidelijk, want de mannen hebben geen idee van het aantal luisteraars. “Twee, drie? De rest zit rond deze tijd in de kroeg”, grapt Ron. Gelukkig maakt dat niet uit, want “al zou er niemand luisteren, dan is het nog leuk om te doen. Bovendien is dit een goed platform voor beginnende artiesten om ervaring op te doen en airplay te krijgen.”

Als langstlopende lokale popprogramma van Nederland heeft Scherpe Oren nog een ander aspect om trots op te zijn: de hoeveelheid wereldprimeurs. Menig lokaal artiest is voor het eerst op de radio te horen geweest in de rubriek 'Lek een Track', zoals bijvoorbeeld Orange Skyline, Kraantje Pappie en Junkie XL. Laatstgenoemde, inmiddels Groningen een beetje ontgroeid, voelt zich desondanks niet te goed om bij een bezoek aan Nederland toch even met Scherpe Oren te bellen. En nog veel meer grote namen deden ooit de Oog-studio aan. Noisia, Arling & Cameron en Dope D.O.D zijn allemaal te horen geweest op 106.6 fm toen zij hun eerste schreden in de popscene zetten.

Die voortrekkersrol is absoluut een belangrijk onderdeel van Scherpe Oren. Niet voor niks is hun adagium 'We support our local heroes', wat niet alleen betekent dat zij onze lokale helden steunen maar vooral ook duidt op de continue zoektocht naar wie de lokale helden zijn – nu en in de toekomst. Om daar achter te komen, werken de mannen samen (of kijken mee) met verschillende andere lokale initiatieven. Zo hebben ze bijvoorbeeld altijd een aantal bands van de Popronde Groningen in de studio en besteden ze aandacht aan evenementen zoals Eurosonic en het Rode Oortjes festival. Ook worden de oefenruimtes in Groningen, de broedplaatsen van lokaal talent, goed in de gaten gehouden. De andere kant op is natuurlijk net zo goed mogelijk: bands kunnen zelf aankloppen bij Scherpe Oren en demo-materiaal insturen.

Het feit dat Scherpe Oren al meer dan twee decennia wekelijks te horen is, betekent dat je bijna geen betere mensen kunt treffen om te bevragen over het wel en wee van de Groningse popscene door de jaren heen. Dat de Groninger popscene nu behoorlijk bloeiend is, moge duidelijk zijn. Maar hebben de mannen ooit, ten tijde van windstille periodes in de Groninger popscene, wel eens getwijfeld aan het bestaansrecht van het programma? “Er zijn natuurlijk wel dipjes. Dan kabbelt het allemaal wat voort en heb je geen verrassende doorbraken. Maar net op het moment dat je denkt dat het niks meer wordt, explodeert er opeens weer iets.” Wellicht dat er vanavond weer een dergelijke explosie in de uitzending plaatsvindt als de jongens van Santa Fé langskomen om een aantal nummers ten gehore te brengen. Ze worden geïnterviewd door de 3 R-en, die naast Scherpe Oren ook altijd een paar Scherpe Vragen hebben voor de studiogasten. Tijdens het interview blijkt al snel dat er nog één onbenoemde, maar niet minder belangrijke, reden is voor het lange leven van het programma: alle drie de mannen hebben uitstekende radiostemmen.

Scherpe Oren schenkt aandacht aan nieuwe, goede muziek van eigen bodem door middel van interviews, een flinke dosis humor en live muziek. Wat wil een Groninger muziekliefhebber nog meer? Nieuwsgierig geworden? Stem af op 106.6 fm of luister een uitzending terug op de website van Scherpe Oren en support ook deze local heroes!