#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: View For A Day

"In eerste instantie was het niet de bedoeling om echt een band te vormen, maar om de zaterdagmiddag stuk te maken met wat bier en muziek"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Niels Cornelis Meijer en Harold Zijp ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: View For A Day.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen in elk geval 15 januari op FreeSonic, 16 januari in De Etage en hebben nog een show in The Dogs Bollock’s. Daarnaast zijn we nog bezig om wat akoestische shows voor elkaar te krijgen, maar dat traject loopt nog.

Wat voor muziek maken jullie?
We zien het zelf als alternatieve poprock. De intentie is om te gekke liedjes te schrijven die muzikaal/ instrumentaal wat te bieden hebben, en aan de andere kant catchy en herkenbaar zijn.

Hoe is View For A Day ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
We spelen live sinds begin 2013. De eerste samenkomst ligt daar zo’n één tot anderhalf jaar voor. Eigenlijk is de band heel natuurlijk ontstaan. Broers Niek en Laurens Hof kwamen na het uiteenvallen van een andere band samen met broers Herman en David Klompmakers. In eerste instantie was het niet per se de bedoeling om echt een band te vormen, maar om de zaterdagmiddag stuk te maken met wat bier en muziek. Dit beviel echter dusdanig goed dat de koers al snel bijgesteld werd.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Er zijn een aantal persoonlijke voorkeuren maar artiesten/ bands die ons het meest merkbaar beïnvloeden als band, zijn namen als Biffy Clyro, Tim Christensen en The Intersphere. Doorgaans omdat er in de muziek van deze artiesten veel alternatieve elementen zitten. Bijvoorbeeld niet voor de hand liggende akkoordovergangen of structuren, veel breaks/ fills en soms vreemde maatsoorten. Echter blijft het geheel altijd als een liedje of compositie voelen.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
We hebben in 2014 ons debuut op de landelijke radio gemaakt, namelijk bij Radio 538. Tegelijkertijd hebben we ook nog wat toffe regionale/ lokale radiozenders gehad, waaronder Radio Noord. Daarnaast hadden we een goed gevulde agenda; we hebben zo’n veertig keer gespeeld dit jaar. Ook hebben we vooral in de tweede helft van het jaar behoorlijk wat nieuw materiaal geschreven en zijn we meer gaan werken aan een show. Het laatste is gedeeltelijk nog in ontwikkeling maar dit moet voor het nieuwe jaar klaar zijn.

Wat zijn de plannen voor 2015?
Het plaatje van View For A Day moet volledig gaan kloppen. Denk hierbij aan een nieuwe uitstraling, nieuwe sterke songs en een ijzersterke liveshow. Een tour buiten Noord-Nederland ligt in het verschiet om onze muziek landelijk meer te gaan verspreiden. Daarnaast ligt het plan er om een aantal singles uit te brengen en uiteindelijk toe te werken naar een EP aan het einde van het jaar. Binnenkomen bij de Popronde en De Grote Prijs van Nederland zijn concrete doelen die we willen bereiken. Daarnaast gaan we ons erop richten om een aantal leuke support-shows proberen mee te pakken.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Zoals hierboven aangegeven zijn we hard aan het werk om een te gekke show op poten te zetten die goed doorloopt en een echte beleving wordt. Het moet niet 'gewoon een optreden van het zoveelste bandje' worden maar een goed doordacht concept. Het resultaat hiervan willen we tijdens deze gigs aan zo veel mogelijk mensen laten zien.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Hopelijk sowieso twee hele gave shows. Daarnaast hopen we een aantal mensen naar onze shows te trekken die ons later in het jaar kunnen helpen, op wat voor manier dan ook. We willen ons presenteren aan zowel het publiek als de professionals. Daarnaast zullen we beelden gaan schieten tijdens deze shows om een ESNS compilatiefilmpje te maken, waarbij we een nieuwe track de wereld in gaan gooien.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Er zijn een hoop mooie plekjes in Groningen. Simplon hebben we een paar keer gespeeld en dat blijft ook altijd een toffe plek. Daarnaast is Vera een erg toffe zaal die we hopelijk ook nog van ons lijstje af mogen gaan strepen in de toekomst. Wat festivals betreft, is het bevrijdingsfestival natuurlijk erg gaaf en vorig jaar speelden we op Art Carnivale in Steendam; zeker een aanrader ook!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Dat zijn er een aantal. Catchy gitaarpop van de Animal Antics. Die refreintjes gaan niet meer uit je hoofd. Stuart Mavis is ook erg tof om live een keer mee te mogen maken. Erg toffe groovende liedjes. Model Depose voor de electro-liefhebber, The Rising Sun als je lekker een avondje wilt stuiteren en zin hebt in een feestje, en ook The Given Horse staat live als een huis met een zeer overtuigende show! Last but not least moet je zeker onze tourmaatjes van Toycar Taxi gaan checken, ook al zitten die bij de afdeling Drenthe. En zeker weten dat er in de lijst met andere namen ook nog genoeg kwaliteit zit. Genoeg reden om Grunnsonic te gaan checken dus!