#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Sprokkelhout

"De houding waarmee we spelen is anders dan vorig jaar; georganiseerder en meer vastberaden"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Bob de Vries ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Sprokkelhout.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op donderdag 15 januari om 15:00 uur spelen we een show op de Energy Stage. Daarnaast spelen we op vrijdag 16 januari om 0:00 uur (technisch gezien dus op zaterdag) in de Etage, aan de grote markt.

Wat voor muziek maken jullie?
Alternative rock/indie. We laten ons inspireren door bands als dEUS, Radiohead, Pixies, Built To Spill, Modest Mouse, The Notwist en een hoop anderen.

Hoe is Sprokkelhout ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Sprokkelhout is ontstaan op 6 juli 1957 toen Tjesse en Olaf, tussen de optredens van hun groep The Quarrymen door, Tristan ontmoetten op een festival in Woolton, Liverpool. Die bracht op zijn beurt enige maanden later schoolvriend Niels mee die in eerste instantie door Olaf te jong werd bevonden. Tenslotte werd Kalle gevraagd om bij de band te komen. Kalle, wiens echte naam Richard Starkey is, speelde daarvoor bij Rory Storm and the Hurricanes.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
We vinden het moeilijk om één muzikale held aan te wijzen. Wij luisteren naar een hele hoop verschillende artiesten en verschillende genres, en die waardeer je om verschillende redenen. Voor muzikale helden kun je bij het lijstje hierboven terecht, maar er wordt zo verdomd veel goeie muziek gemaakt dat het zonde is om er één als je held te benoemen.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
Een rustig jaar maar ook een jaar waarin we hebben ontdekt hoe speciaal het eigenlijk is wat we aan het doen zijn. Daarnaast hebben we in eigen beheer een album opgenomen, wat achteraf toch meer werk bleek dan van tevoren gedacht. Wel gaat er een wereld voor je open op het moment dat je merkt dat je het allemaal zelf kunt doen én dat dat niet eens zo verkeerd klinkt.

Wat zijn de plannen voor 2015?
Een album uitbrengen en veel spelen. Weinig veranderd wat dat betreft, maar de houding waarmee we dat doen, is wel anders dan vorig jaar. Georganiseerder en meer vastberaden.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat we onszelf proberen uit te dagen met onze muziek. Dat laat zich zien in de muziek, maar ook in de performance. We proberen dingen uit die we bij wijze van spreken die week nog hebben geleerd, en dat is leuk wanneer het lukt maar ook wanneer het niet lukt (misschien nog wel leuker).

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Een geweldige week, zoals afgelopen jaren. Daarnaast zou het ook mooi zijn als er meer interesse komt vanuit de rest van Nederland, want dat is waar we het komende jaar vooral willen spelen. Verder willen we mensen ook wat nieuwsgierig maken naar het album dat, zoals de planning nu is, in februari uitkomt.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Vera. Er hangt daar zo'n geweldige sfeer en je bent je constant bewust van de hoeveelheid goede muziek die daar ook op het podium heeft gestaan. Daarnaast is het personeel er geweldig.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Harm's Fork is echt te gek voor als je iets nieuws wilt horen en niet verkeerd om op te dansen ook. I Took Your name is mooi, Eva Waterbolk & Edo de Vlieger, Sascha Elisah (collega-lobby), maar misschien is het nog wel het mooist als je gewoon ergens naar binnen loopt en je laat verrassen. Helemaal mooi als die verrassing dan Vikings In Tibet blijkt te zijn; daar zit Niels dan te shinen op de drumkruk.

Oeh oeh, en vergeet Meadowlake niet!