#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: I Took Your Name

"Mijn solo-optreden op Noorderzon dit jaar was een overwinning op mezelf"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: I Took Your Name.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel op donderdag 15 januari in Café The Crown om 23:00 uur. Ik ben bezig nog een aantal shows te fixen dus hopelijk worden er nog een paar shows aan toegevoegd.

Wat voor muziek maak je?
Momenteel ben ik live een man-met-gitaar die melodieuze liedjes speelt, maar als ik opneem, probeer ik wat meer gelaagdheid aan te brengen. Op termijn wil ik uitgroeien naar een bandbezetting, al is het logistiek bekeken wel erg prettig om alleen te spelen.

Hoe is I Took Your Name ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
I Took Your Name is ontstaan in 2011, nadat mijn band audiotransparent (waarin ik gitarist was) op een zijspoor kwam te staan. De muzikale ideeën die ik nog voor de band had liggen, ben ik toen voor mezelf gaan uitwerken. Ik ben vervolgens begonnen met zingen en van daaruit is ITYN ontstaan. Mijn twitteraccount heette al @ITookYourName, vernoemd naar een REM-song, en toen ik geboekt werd voor mijn eerste show op WinterWelvaart 2011 ben ik die naam gaan gebruiken.

Wie is je muzikale held en waarom?
Teveel om op te noemen. Het varieert van Bach en Debussy tot Brian Wilson en Paul McCartney, Hank B. Marvin tot Ed Harcourt, Daniel Rossen tot Jonny Greenwood. Ieder heeft zijn eigen muzikale uniciteit en genialiteit.

Wat heeft 2014 je gebracht?
Heel erg veel optredens in Nederland, Duitsland en België. De laatste maanden vormden Noorderzon, Popronde (16 shows in 11 steden) en Melodica Hamburg een mooi crescendo. Ik heb erg veel geleerd en dat moet ook want als solo-artiest zit ik nog op de basisschool. Ik ben blij dat ik daarvoor ben ‘ingeloot’. Ik leer steeds beter op welke plekken ik wel tot m'n recht kom en op welke niet, en wat ik kan doen om op bepaalde situaties te anticiperen. Daarnaast ben ik gaan beseffen dat ik een aantal zaken professioneler moet gaan aanpakken.

Wat zijn de plannen voor 2015?
Veel spelen! In februari verschijnt mijn eerste officiële fysieke release; een split 7" met Alain Fournier, aka Frank Bond van de band Alasca. Het idee voor een samenwerking is overigens tijdens ESNS 2014 ontstaan, toen we samen koffie zaten te drinken.
Daarnaast ga ik werken aan een nieuwe EP en zullen er tussendoor single tracks verschijnen. Verwacht het nodige!

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Niet iedereen moet naar mijn optreden komen. Alleen als je kunt waarderen wat ik doe en daarvoor ook de aandacht wilt opbrengen, mag je komen. Klinkt hautain, maar op 'talkers' zit ik niet te wachten.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Een boel gezelligheid, toffe andere muziek en de nodige contacten die me verder kunnen helpen. Met dat laatste bedoel ik mensen die ervoor kunnen zorgen dat ik op plekken kom te spelen die geschikt zijn voor wat ik doe. Als het even kan in het buitenland!

Wat is je favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Ik bewaar goede herinneringen aan Noorderzon. Met audiotransparent gave shows gedaan in de Noorderkerk tijdens Noorderzon 2008. Drie uitverkochte avonden, hoogtepuntjes. Mijn eigen solo-optreden op Noorderzon dit jaar, op het nieuwe podium Plataan, was dan ook een overwinning op mezelf.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik tip Eva Waterbolk & Edo de Vlieger. Eva ken ik sinds een jaar. Op persoonlijk vlak klikken we goed en we hebben samen een tourtje door Zuid-Duitsland gedaan. Ze maakt mooie confronterende muziek en haar voordracht is erg bijzonder. Iedereen is snel van haar onder de indruk! En Edo heb ik ook leren kennen: innemende muzikant, mooie combinatie met Eva! Daarnaast tip ik Stuart Mavis; leuke gasten en toffe muziek.