#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: FENN

"Bij ons kijk je niet naar een band maar naar een eigenzinnige wereld die FENN heet"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Bob de Vries ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: FENN.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen op woensdag 14 januari om 21.45u in de Warhol.

Wat voor muziek maken jullie?
FENN is indietronica muziek met invloeden uit de triphop-hoek qua beats en sfeer. Het album wordt beschreven als “mee worden genomen door dromen en nachtmerries”. Er heerst melancholie maar ook kracht door de stevige beats, waardoor de muziek niet zoetsappig is maar ballen heeft.

Hoe is FENN ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
FENN bestaat in deze setting uit mijzelf (Fenneke Schouten) en bassist Frank de Boer sinds april 2013. Toen hebben we het debuutalbum Bring Me Fire gereleaset. We hebben een halfjaar gewerkt aan onze act als duo voor de release.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Oeh, ik heb niet echt één muzikale held. Ik vind verschillende artiesten leuk zoals Portishead, omdat ik toch wel een triphop-fan ben. Hun muziek raakt me, de beats inspireren me en de vintage sounds vind ik fantastisch. Voor de plaat was ook Emily Wells een inspiratiebron voor me, vanwege de beats maar ook de lekkere flow en sounds weer. En ik vind Fever Ray ook fantastisch. Zij doen toffe dingen op het podium met visuals en licht, en de muziek is heel spannend en onvoorspelbaar.

Sowieso hou ik erg van muziek waar dreiging en spanning in zit. Daarnaast vind ik het belangrijk dat muzikanten een artistieke stempel weten te drukken, ergens bijzonder zijn of voelen. Dat er verder wordt gekeken dan alleen de muziek, naar het hele plaatje; de hele belevingswereld weten uit te drukken. Het is en blijft uiteraard smaak maar voor mij is dit altijd iets waar ik naar kijk en luister, en waardoor ik me ook laat inspireren voor mijn eigen werk.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
Ik ben heel blij met de reacties en recensies die FENN heeft gekregen op het debuutalbum. Wat dat betreft hebben we een hele positieve kick-off gehad. Een halfjaartje na het uitbrengen van het album werden we geselecteerd voor de Popronde en De Grote Prijs van Nederland. Dit gaf een nieuwe boost en hopelijk brengt het ons meer naamsbekendheid, wat toch belangrijk is om verder te komen in de muziek. 2014 was al met al een zeer goed jaar voor ons en ik hoop dit dan ook des te meer te mogen doorzetten in 2015. Waar 2014 het jaar was om het album te schrijven, uit te brengen en een vernieuwde live-act neer te zetten, zou 2015 het jaar voor ons moeten worden om gewoon ontzettend veel te mogen spelen en ons te laten zien en horen aan Nederland.

Wat zijn de plannen voor 2015?
In 2015 willen we vooral zoveel mogelijk spelen op toffe locaties en festivals. Het zou te gek zijn als ons album Bring Me Fire zoveel mogelijk gehoord wordt en onze live-act gezien wordt.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
We zijn momenteel hard aan het werken aan onze live-act. FENN moet een beleving zijn en de weg ernaartoe, om dit zo krijgen zoals we voor ogen hebben, is eentje vol experiment en veranderingen. Dit vind ik overigens een waanzinnig tof proces, want op deze manier werken we steeds meer aan een creatieve output voor FENN en het verbeteren van onze act. Ik vind het fantastisch om bezig te zijn met iets waar je als toeschouwer in mee wordt genomen, in plaats van enkel toeschouwer bent. Dus ik hoop echt dat we het publiek raken en betrekken bij de dromen en nachtmerries. Bij ons kijk je niet naar een band maar naar een eigenzinnige wereld die FENN heet.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
We nodigen een aantal mensen uit van festivals waar we graag willen spelen in 2015 en we zijn op zoek naar een boeker. Dus we hopen doordat we gezien worden meer optredens te krijgen in 2015. Verder is het voor ons een leuke manier om weer te spelen in Groningen, nadat we iets meer naamsbekendheid hebben gekregen door de Grote Prijs van Nederland.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Noorderzon vinden we één van de leukste festivals van Groningen. Het heeft altijd een heel breed programma met kunst, muziek en theater. En omdat de sfeer zo goedmoedig is, denk ik dat het een fijne en ook laagdrempelige manier is om veel mensen in contact te brengen met kunst en cultuur. Eurosonic/Noorderslag is natuurlijk het grootste festival en heeft ook ontzettend veel internationale mogelijkheden. Carrière-gewijs is dit een belangrijk festival waar je zou moeten spelen als muzikant.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Ikzelf (Fenneke) vind Jasper Staal echt heel erg te gek. De sounds van hem zijn heel vet en hij is een van de weinige Groningse acts die trap maakt. Frank vond het moeilijk om te kiezen tussen Harm’s Fork en The Blind Roofers. Aan de ene kant heb je Harm’s Fork die met z’n orgelgospel echt een te gekke live-show neerzet, maar aan de andere kant heb je The Blind Roofers die Groninger Delta roots-music maken, waarvan de zanger echt heel erg goed is (Harm van Harm’s Fork ook, maar op een andere manier).