#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Ambivalenz

"Inmiddels wonen we samen om het maximale eruit te halen; vooral de buren en de woningbouwvereniging zijn hier erg blij mee"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Ambivalenz.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Wij spelen in de Subsonic op woensdag 14 januari om 02:00 uur en hopen op nog meer locaties te kunnen draaien in de stad tijdens Eurosonic Noorderslag.

Wat voor muziek maken jullie?
Onze muziek valt niet echt in één categorie te plaatsen. Het wordt electro genoemd, maar wijzelf vinden dit meer een verzamelnaam van diverse invloeden uit verschillende genres. We hebben wel duidelijke invloeden die wij terug laten komen in onze tracks en sets. Hierbij moet je denken aan acid, de klassieke Franse electro, techno en nu-disco. Maar ook van een house-groove en vieze bass zijn wij niet vies. Misschien komt dit ook wel omdat wij veel ‘electro’ DJ’s & producers tof vinden die op een breed spectrum elektronische muziek maken. Momenteel zijn we nog steeds heel erg op zoek naar hoe we deze invloeden het beste tot hun recht kunnen laten komen in onze eigen producties om zo tot een ‘Ambivalenz-sound’ te komen.

Wij gebruiken electro dus als basis en creëren hierbinnen verschillende sub-genres wat ook terug te horen is in onze sets. Wij proberen altijd vernieuwend en energiek te blijven zodat de verrassingsfactor hoog blijft en onze set onvoorspelbaar is. Dynamiek vinden wij heel erg belangrijk.

Hoe is Ambivalenz ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
We zijn allebei 90’s kids en dus opgegroeid met de ‘elektronische revolutie’ van de muziek. Van Tiësto tot de Vengaboys en van Dr. Alban tot happy hardcore; het maakte niet uit wat het was, als het maar elektronisch, dansbaar en energiek was. Toen we achttien waren, gingen we naar een feest in Simplon waar onder andere Dr. Lektroluv draaide. Dit was het moment dat we daadwerkelijk verliefd werden op het electro-genre. Daarna ontdekten we de ‘festivalwereld’ en was het hek van de dam. We konden niet meer zonder en gingen als hyena’s opzoek naar feesten waar electro gedraaid werd. Vanaf toen begon onze verzamelwoede naar tracks die wij helemaal te gek vonden en nog steeds vinden.

We merkten dat we na al die jaren van bezoekjes aan feesten zoveel inspiratie, ideeën en energie kregen dat we een uitlaatklep moesten zoeken. Op dat moment besloten we om de daad bij het woord te voegen en onze creativiteit de vrije loop te laten. Sinds anderhalf jaar zijn we het serieus gaan oppakken en gaan we als Ambivalenz door het leven. Inmiddels wonen we samen om het maximale eruit te halen. Vooral de buren en de woningbouwvereniging zijn hier erg blij mee.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Eigenlijk hebben wij een boel muzikale helden dus het is lastig om er één te kiezen. Als we denken aan wie voor ons en ons genre veel heeft betekend dan komt Justice toch gauw naar boven. Wij zien hen als de grondleggers van de hedendaagse electro-sound. Zij brachten de ‘rauwheidsfactor’, zoals wij dat noemen, in het electro-genre en waren daardoor pioniers voor de scene. Als we echter meer denken aan wie voorbeelden zijn gericht op onze tracks en onze sets dan denken wij al snel aan mensen als Boys Noize, Erol Alkan en 2 Many DJ’s (Soulwax).

Boys Noize, omdat hij altijd innovatief is en trouw blijft aan zijn eigen sound en stijl. Als je blind naar honderd sets zou luisteren, zou je gemakkelijk die van Boys Noize eruit kunnen pikken. Hij is technisch ook heel goed en weet je in zijn sets altijd te verbazen. Dit is ook altijd iets waar wij naar streven in onze sets.

Erol Alkan is een voorbeeld omdat hij acid, electro en techno subliem weet te integreren in zijn tracks en sets. De energie in zijn tracks vinden wij ook heel lekker. Ze hebben meestal een lange intense opbouw en als de track eenmaal zijn climax bereikt, dan is het alsof een reuzenwalvis klaarkomt; je bent nergens meer veilig. Wij hebben daarom meestal wel twee tot drie tracks van hem of zijn label Phantasy in onze sets zitten. In het begin, het midden en het einde omdat zijn tracks dus zeer opzwepend kunnen werken wat natuurlijk goed is voor op de dansvloer.

Dan onze helden van 2 Many DJ’s, oftewel Soulwax. Niet specifiek hun tracks maar hun sets en performance zijn een echt voorbeeld voor ons. Hoe zij het publiek bespelen en de meest uiteenlopende genres in een set weten te combineren is buitenaards. De meeste mensen zullen ze wel kennen van Soulwax FM in de GTA game, maar wij raden iedereen ten zeerste aan om ook hun Radio Soulwax Mixtapes en andere sets te beluisteren. Zij zijn onze echte voorbeelden als het gaat om diversiteit qua genres in sets en de connectie met het publiek.

Tot slot vinden wij ‘good-old-disco-dino-baas’ Joost van Bellen echt een held. Hij is de grote man achter het zeer vermaarde RAUW. RAUW is wat ons betreft het tofste, maandelijkse electro-feest wat er in Nederland is. We zijn er ook regelmatig te vinden om een te gekke avond te beleven en we zijn nog nooit teleurgesteld. Het is voor ons een absolute droom om een keer op RAUW te mogen spelen.

Wat heeft 2014 de band gebracht?
2014 was een prachtig jaar voor ons. Wij hadden nooit gedacht dat wij zo ver zouden komen in ons eerste jaar. Wij hebben in de zomer ons festivaldebuut kunnen maken op Promised Land Festival Leeuwarden. Echter deed vrouwe Fortuna nog een duit in het zakje en maakten we ook ons internationaal debuut in Duitsland op het Chiemsee Summer Festival. Dit was een prachtige ervaring omdat dit een soort Lowlands van Duitsland is. Artiesten als Macklemore, Blink 182, Shaggy, Paul Kalkbrenner, Ben Klock, The Bloody Beetroots, Chase & Status, Netsky, Duke Dumont, Jack Beats, Adana Twins, Oliver $, tINI en vele anderen speelden hier. Het was dus een eer om in ons eerste jaar op zo’n groot festival te mogen draaien.

Verder hebben wij onze eerste drie tracks kunnen tekenen op een Australisch label en zijn we residents geworden in de Subsonic te Groningen, waar we de kans krijgen om het electro-genre weer op de kaart te krijgen. Met deze kans zijn we dan ook enorm blij. Daarnaast hebben we ook een set gedraaid in poppodium Simplon Groningen op het Halloweenfeest dat door hun georganiseerd werd.

Wat misschien wel de meest bijzondere ervaring van 2014 was, was het draaien op Wasteland afgelopen november. Wasteland is het grootste fetisj festival van Europa en het was dus een zeer bijzondere ervaring om hier te mogen draaien. Wat we hier hebben gezien zullen we nooit meer vergeten, maar we zouden het voor geen goud gemist willen hebben.

Wat zijn de plannen voor 2015?
We hebben een boel plannen op de agenda staan. ESNS Grunnsonic natuurlijk maar we zijn ook bezig met een eigen concept. Met dit concept willen we het electro-genre echt weer op de kaart zetten in Groningen en Nederland, omdat wij het gevoel hebben dat dit genre toch wel een uitstervend ras is. Wij willen daarom grote namen binnen het genre naar Groningen halen die hier nog nooit of zelden hebben gespeeld. Hiermee hopen wij een speciale ervaring te creëren en mensen de ogen te openen wat het electro-genre kan bieden. Verder kunnen wij hier op dit moment helaas nog niet over uitweiden, omdat wij nu bezig zijn met de line-up en dit dus nog even onder de radar willen houden. Houd in ieder geval onze Facebook-pagina in de gaten als je op de hoogte wil blijven van de laatste nieuwtjes omtrent het concept.

Behalve ons eigen concept zijn we ook hard bezig met produceren. Wij zijn op dit moment nog zoekende naar onze eigen stijl qua producties en zijn nog veel aan het experimenteren. Wij hopen dat 2015 ons dus het licht zal laten inzien waarmee we onze eigen sound zullen vinden. Ten slotte hopen wij natuurlijk op veel optredens in, en hopelijk ook buiten, Nederland. Het zou heel tof zijn als we wat meer buiten Groningen zouden kunnen gaan draaien om zo de electro in onze sets als een olievlek over Nederland te laten verspreiden.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Onze sets staan voor dynamiek en diversiteit binnen de electro. Wij krijgen vaak van het publiek te horen dat ze een heel ander beeld hebben van electro. Als ze er dan eenmaal zijn, wordt hun beeld bijgesteld en vinden ze het tof. Dan blijkt dat electro veel raakvlakken heeft met hippe stijlen zoals techno, tech-house, house en deephouse. Daarnaast proberen wij via de muziek een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig voelt. Iedereen moet zich helemaal kunnen verliezen in het moment. De muziek spreekt voor ons en wij willen de liefde die wij hebben voor deze muziek, overbrengen op het publiek.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
We hopen vooral dat het een groot succes zal worden en dat we er met een voldaan gevoel op terug kunnen kijken. Voor ons zal het een succes worden als de mensen die we uitgenodigd hebben ook daadwerkelijk komen en enthousiast raken voor een eventuele samenwerking. Hierbij kun je denken aan boekers, programmeurs, kortom vooral mensen uit de industrie zodat wij meer optredens kunnen krijgen in de toekomst. Natuurlijk is het voor ons ook zeer belangrijk dat het publiek het tijdens Grunnsonic naar zijn zin heeft en wij daarin een rol kunnen spelen. Uiteindelijk bepalen zij voor een groot deel het geheel.

Wat is jullie favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Subsonic is toch echt wel ons favoriete plekje in Groningen. Het voelt heel vertrouwd en intiem. Het publiek dat daar komt is altijd enthousiast en wil gewoon een toffe nacht beleven. We halen altijd heel veel energie uit hun aanwezigheid, die we dan weer dubbel en dwars proberen over te brengen op hun. We hebben nog niet gedraaid in clubs als Pand 48, Paradigm, de Etage en feesten in de stad die het plakkaat ‘techno’ hebben, maar wij denken dat we ook daar prima tussen zouden passen. Ondanks dat je niet gelijk aan electro zou denken.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Allereerst vinden we het vet tof en een goede zaak dat de locals een kans krijgen om zich te laten zien en horen wie ze zijn. Wij kunnen er erg van genieten als acts hun ding zich eigen maken. Als we dan toch moeten kiezen, dan kiezen we voor de act die het dichtst bij ons staat en dat is Sporadisch. Deze twee jonge dj's/ producers maken relaxte house-muziek en doen dat naar onze mening erg goed.