#ESNS15 In opmaat naar Grunnsonic met: Abbeye

"Ik wil een hele steady show neerzetten die funky, grappig en energiek is, met hier en daar een serieuze noot"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Bob de Vries ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Abbeye.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Als je mij live aan het werk wil zien moet je op woensdag 14 januari voor de klok van 0.00 in de Subsonic zijn.

Wat voor muziek maak je?
Persoonlijk vind ik het als rapper erg belangrijk om scherp en gevat te zijn in je teksten. Niet een heel couplet rappen maar eigenlijk niks zeggen, maar juist in hele simpele, goed te begrijpen zinnen een heleboel zeggen. Clever zijn. En in mijn geval is dat soms heel erg over de top en provocerend en aan de andere kant heel eerlijk en levensbeschouwelijk. Qua beats is mijn smaak erg breed. Van boombap tot die echte sound van nu.

Hoe is Abbeye ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
De naam Abbeye heb ik bedacht toen ik 12, 13 jaar oud was. Als je weet hoe oud ik ben, is dat dus echt lang geleden. Zo´n vijf jaar later ben ik me gaan storten op Nederlandstalige raps. In het verleden heb ik diverse projecten uitgebracht zoals de Eerste Kennismaking Mixtape en De KABLEEEMMM Tracks, maar ik zie 2014 echt als een nieuwe start voor mezelf als Abbeye zijnde.

Wie is je muzikale held en waarom?
Ik geloof niet per se in muzikale helden, maar er zijn wel een hoop artiesten die mij hebben geïnspireerd om te gaan doen wat ik doe. Ik was fan van de absurditeit, humor en vindingrijkheid van de oude Eminem, de abstracte rijmschema's met dodelijke oneliners van Prodigy (Mobb Deep), het entrepreneurialistische en de verhalen van een Jay-Z. Rappers die een beeld kunnen schetsen met woorden. Binnen Nederland noem ik Postmen en Committe Gunmen. Ik rapte mijn eerste teksten altijd achter hun nummers aan, als de beat nog een minuutje doorliep. Op bandje.

Wat heeft 2014 je gebracht?
Het jaar 2014 heeft mij onder andere optredens bij de 3FM Freaknacht gebracht, een deal bij Bankpioniers, veel toffe shows en gekkigheid tijdens de Crane 2 en Jongvolwassen tours, en de release van m'n single met clip Misfits. Oh ja, en de Bankpioniers mixtape!

Wat zijn de plannen voor 2015?
Uiteraard meer muziek. Er gaan meer singles/ clips komen en er gaat een EP komen. Dan heb ik het over het eerste kwartaal. Vanaf daar ga ik weer verder bouwen. Maar vooral veel muziek maken, in de studio zitten en muziek uitbrengen die ik de shit vind. Daarnaast ook verder werken aan een killer live-set. Want hey, het kan altijd nóg beter en toffer!

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Omdat er in Nederland geen andere Abbeye is. Dat wil zeggen, niemand doet het ding dat ik doe. Er gaat veel nieuwe muziek gespeeld worden, primeurtjes die je nog niet eerder gehoord hebt. Ik heb niet je typische 'er moet elk nummer alleen maar gesprongen worden' show, het draait bij mij ook wel degelijk om wat ik te zeggen heb. Verder ga je veel dansbare beats horen, afgewisseld met het betere knalwerk. En je moet vooral komen omdat het heel erg gezellig gaat worden!

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ten eerste is het heel tof dat er steeds meer plek is voor Groningse acts tijdens Eurosonic. Dat mag gezegd worden. Ik wil een hele steady show neerzetten, die funky, grappig en energiek is, met hier en daar een serieuze noot. Het moet een leuke ervaring zijn en het publiek moet vooral een hele toffe avond hebben, dan heb ik dat ook. En daaruit voortvloeiend wil ik er graag boekingen aan overhouden. Clubshows, festivals... gewoon veel optreden!

Wat is je favoriete podium, festival of plek in Groningen om te spelen en waarom?
Als favoriete podia noem ik Simplon en De Oosterpoort. In Simplon heb ik van alles voor het eerst gedaan. Teveel bier drinken, de eerste echte shows kijken en zelf optreden. Een groot deel van m'n puberteit en de jaren daarna heb ik basically daar doorgebracht. In De Oosterpoort heb ik ook wel eens gestaan en heb ik veel toffe, grotere artiesten gezien. Snoop waddup.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
In het hiphophoekje noem ik DJ Irie en Mulu. Irie is al jaren dé baas in Nederland op het gebied van turntabalizm en hij doet ook sicke, nooit eerder geziene dingen met videoscratch. Mulu is een eigenzinnige, originele rapper die je moet checken. Verder ben ik benieuwd naar Sascha Elisah. Ik heb haar een paar jaar geleden zien optreden en hoorde laatst stiekem wat nieuw werk. Erg veel potentie. Een soort Nashville-sound uit Groningen. Tof!