Eindejaarslijstjes: Simplon Up, Vera Downstage en het Viadukt

Programmeurs van lokale podia bespreken hun hoogtepunten van 2014

Tekst: Robert Haan Foto's: André Eggens en Jan Westerhof ,

Aan het eind van ieder jaar is het weer tijd om terug te blikken op de muzikale uitblinkers van het afgelopen jaar. Ook in Groningen zijn er genoeg mooie dingen gebeurd op het gebied van muziek. Wij spraken drie programmeurs die de Groninger muziekscene als geen ander kennen en vroegen hen naar hun muzikale hoogtepunten van 2014.

De beste concerten

Richard Postma (Simplon): "Ik heb veel gezien dit jaar. Het was dan ook even puzzelen welke shows ik het vernoemen waard vond. The Body, Dragged Into Sunlight, Sick/Tired, Bismuth, Galg, Primitive Man, Mühr, Inter Arma, Bong en Obelyskkh waren allemaal bands die een geweldig concert gaven buiten Groningen. In de stad zelf was ik erg onder de indruk van de concerten van YOB, Planks, Space Siren, King Dude, Wolvon, Taking Notes, Die! Die! Die! en Uhgah? Wugah!

Mijn top 3 van optredens van Simplon Up bestaat uit O, Fenn en Ilenkus. Waar de eerste band erg mooie post-rock speelde, wist het Groningse Fenn te verbazen met hun indietronica en was het de drummer van Ilenkus die voor een gedenkwaardig moment zorgde door binnen enkele minuten eigenhandig een drumstel te mollen, weer te repareren en vervolgens weer verder te spelen.’’

Thomas Scholing (VERA): "Eén van mijn persoonlijke hoogtepunten was het concert van UV Race, een Australische band waar ik al een tijdje fan van ben. Dit was tijdens een Zomercafé-avond in Vera samen met Combo Koedijk en Bert Scholten, die beiden ook een fantastische set neer wisten te zetten. Ik had niet al te hoge verwachtingen van UV Race omdat het op plaat nogal rammelt, maar ze zetten zo’n sterke show neer. Wat ook erg helpt, is dat ik nogal fan van de huidige Australische punk scene ben en ik hoop dat we daar in Groningen in 2015 nog meer van kunnen zien.

Eén van de Groningse bands waar ik erg fan van ben, is Silver Ferns, een indierock band met een jaren tachtig wavepop sound. Op het zomercafé waar ze speelden, bewezen ze enorm goede nummers te kunnen schrijven. Ik hoop ze nog veel te kunnen zien de komende tijd. Een dieptepunt van dit jaar was dat Grinding Halt ermee stopte, in mijn ogen een zwaar onderschatte band. Tot mijn grote geluk eert 3voor12 groningen deze band door een foto van hun Simplonshow in november 2013 als vaste achtergrondfoto in te stellen.

Ook erg leuke shows waren die van Tweens, Willie Darktrousers & aanhang, Klaus Johan Grobe, Apneu, Planks, The Love Triangle, Danny & The Darleans, Liquor Store, Holy Wave, Die Nerven, Zentralheizung of Death, Mile Me Deaf, Diät.’’

Peter van der Heide (Het Viadukt): ''Er was een aantal concerten dat er voor mij bovenuit sprong afgelopen jaar. Agnes Obel in de Stadsschouwburg bijvoorbeeld, kwetsbaar en tegelijkertijd erg zuiver. De Cosmic Psychos in Lola vond ik eveneens een goed concert geven, glorieuze punkrock van deze cultband. Ook Blonde Redhead wist me tijdens hun optreden in Vera opnieuw te verbazen. Ze blijven vernieuwend in mijn ogen en dat lieten ze bij dat optreden mooi zien.

Het optreden in het Viadukt wat het meeste indruk op me heeft gemaakt was dat van de Straight Arrows. Tijdens het Uncontrollable Urge-festival speelden zij de zaal plat. Ook Partiboi maakte er in het Viadukt een feest van. De EP-release van Santa Fé in Vera Downstage vond ik erg ook leuk. De band die men niet had mogen missen dit jaar was Knalpot. Ze gaven een erg mooi optreden in Vera, waarbij jammer genoeg niet al te veel mensen waren. Jammer, want het is naar mijn mening echt een fantastische band."

Beste Albums

Richard: ‘‘Het is voor mij heel erg lastig om een top 3 te maken van de beste albums van afgelopen jaar. Er zat veel moois tussen. Met name de albums van Swans, Sinoia Caves, Earth, Bongripper, YOB, Gazelle Twin, Slomatics, The Body, Galg, O, Sunn O)) & Ulver, Goat, Lord Mantis, Indian, Thou, Conan en Nothing hebben mij weten te overtuigen. Er zijn twee lokale bands die een ontzettend goed album hebben uitgebracht: Entrapment en Fenn. Entrapment is met name buiten Groningen flink aan de weg aan het timmeren met hun ontzettend overtuigende draai aan old school death metal. Ik ken geen enkele band uit het noorden die dat in de afgelopen tien jaar heeft weten te toppen. Het nieuwe album Lamentations Of The Flesh (Soulseller Records) is dan ook erg goed, maar om een betere indruk te krijgen zou je ze echt een keer live moeten zien. Met hun performance word je als old school metal liefhebber zeker weten over de streep getrokken.

Wat betreft performance is Fenn ook erg bijzonder. Waar zij eerst een voltallige band waren onder begeleiding van Fenneke Schouten, hebben zij sinds 2013 besloten als duo verder te gaan. Hun albumpresentatie was een ijzersterke show. Je kon amper de verandering merken en de twee bandleden vingen het geluid van het voormalige viertal erg goed op.”

Thomas: "Mijn absolute nummer één is Total Control – Typical System. De plaat zweeft ergens tussen post-punk, wave en hardcore in. Total Control heeft bij mij door hun vorige releases al hoge verwachtingen geschept maar deze plaat raakt alles wat ik goed vind aan muziek. Nog een plaat die in mijn eindejaarslijstje te vinden is is FUN van Die Nerven. Duitstalige noisepunkers die ook nog wat te zeggen hebben. Traumahelikopter is één van de Groningse bands die naar mijn mening een erg goed album heeft uitgebracht. Mark’s teksten zijn erg balls out en de sound is breder getrokken. Enorm goede plaat, je zou bijna vergeten dat ze gewoon uit Groningen Noord komen. Ook Bother van Wolvon vind ik erg mooi. Vier noisebeukers waarbij de gitaren door merg en been gaan en op deze plaat laten ze horen dat ze ook nog eens nummers kunnen schrijven. Nog zo’n topband van Groningse bodem is Hun Bed. Gedaan Is is een garagerock knaller. Daarnaast is dit op een Amerikaans label uitgebracht: er zijn maar weinig Nederlandstalige bands die ze dat nadoen. Verder hebben Santa Fé, The Black Cult, Ortega, Herder en The Krongjong Devils erg mooie singles uitgebracht het afgelopen jaar.’’

Peter: "Het beste album van het jaar is To Be Kind van Swans. Als je als groep al dertig jaar lang bestaat, maar toch nog zo’n vernieuwende plaat uitbrengt dan verdien je een pluim. Daarnaast vond ik Moodymanns gelijknamige album ook heel erg goed. Met name door de thematiek van het album over de stad Detroit is deze plaat een prachtig geheel geworden. Twijduustern van Harry Niehof en Digahole van Harry van Lier zijn albums van lokale acts die naar mijn mening meer aandacht verdienen. Zowel tekstueel als muzikaal zijn het twee erg goede lokale albums."

Komend jaar

Richard: "Van Fenn en Entrapment verwacht ik erg veel, met name ook door hun sterke albums van dit jaar. Ook verwacht ik veel van Swinder die een nieuw platencontract op zak heeft, de Fake O's die een nieuwe boeker hebben en Wolvon dat een nieuw album heeft. Ik kijk uit naar de aankomende release van Menhir en ik hoop dat Uhgah? Wugah! met hun nieuw uitgebrachte album ook een groter publiek zal gaan bereiken.’’

Thomas: "The Black Cult heeft het al een tijd over nieuw materiaal, ik hoop dat zij de studio induiken en wat moois naar voren gaan halen. Attack Robot Attack komt met een nieuwe release, ik verwacht een echte release van North To The Night en heb al wat goede dingen van de nieuwe Sprokkelhout plaat gehoord. Hoewel we altijd al een groot gehalte Groningse bands in de VERA kelderbar hebben, zal de focus dit jaar nog wat meer op lokaal gaan liggen. Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe lokale aanwas en wat er dit jaar weer uit de oefenruimtes komt.’’

Peter: "Ik ben erg benieuwd naar nieuw werk van Avery Plains en The Black Cult, beide bands waarnaar ik graag mag luisteren. Ook kijk ik erg uit naar de plaatpresentatie van Swinder en het nieuwe materiaal dat Green Hornet komende jaar waarschijnlijk uit gaat brengen. 2015 gaat ons vast weer mooie lokale muziek opleveren.’’