De Spotifylijst van… The Black Cult

“Wat muziek betreft is volgens ons alles al eens een keer gedaan. Wij doen ook absoluut niet iets vernieuwends, en daarom kun je ook wel eens wat lenen”

Tekst: Sannette de Groes Foto's: Bob de Vries ,

The Black Cult heeft een bewogen jaar achter de rug, welke in het teken stond van veel optreden en veel publiciteit. Op het moment staat het optreden even op een laag pitje in verband met de zomer. Dit als voorbereiding voor de drukke periode die gaat komen. “Wij gaan de komende tijd een jump maken, na de Popronde. We gaan in de tijd van nu tot en met december evenveel shows spelen als wij in totaal hebben gedaan”, vertelt zanger Douwe.

Bassist Jilles Hazenburg ontvangt ons in zijn appartement in hartje centrum Groningen, aan de Grote Markt. Hij woont op de bovenste etage en het uitzicht is dan ook penthousewaardig. Zanger-gitarist Douwe Doorduin heet ons welkom en zegt dat het nu nog wachten is op drummer Wouter Kalsbeek. “Het is niet voor het eerst dat Wouter te laat komt, wij zijn het inmiddels wel gewend”, grapt Douwe. In de tussentijd blijkt dat dit ook voor de zanger en drummer de eerste keer is dat ze bij Jilles op bezoek komen. Wanneer Wouter ook zijn entree maakt, komt de laptop met de Spotifylijst op tafel.

Tijuana Panthers – NOBO

Dit nummer heeft de lijst gehaald dankzij Douwe en Jilles. “Dit is een plaat die nog niet zo lang uit is, maar ik draai deze in principe op het moment elke dag”, aldus Douwe. Dit nummer is nog het meest rustig, de rest is echt hardere surf-/garagerock. “Het is gewoon supervette muziek. Je hebt enorm veel garagebandjes, maar deze valt er echt net even buiten. Live is het fantastisch, met drie zangers die allemaal goed kunnen zingen”, vertelt Douwe. “En solo’s op de basgitaar!”, voegt Jilles enthousiast toe. Douwe geeft aan dat het briljante muziek is en dat het aardige jongens zijn. “Vorig jaar hebben we opgetreden met een bandje, Bleached. Via deze band werd er contact gelegd met Tijunana Panthers en dat was superleuk. Die jongens zijn allemaal wat ouder dan wij en ze waren ook enorm christelijk! Maar dat was eigenlijk ook wel weer awesome en typisch Amerikaans.”

Big Air - Barking Dog

“Big Air is echt ons pareltje. We zijn echt trots dat deze ertussen staat, want dit kent oprecht niemand!” geeft Douwe aan. "Dit is echt geweldig, nu ben ik weer zestien", aldus Jilles (25). Het betreft een Amerikaanse band uit Charlottesville Virginia. De muziek heeft veel popinvloeden en is erg toegankelijk. “Ik vind het zo’n typisch voorbeeld van wat internet teweeg heeft gebracht, hoe gemakkelijk je muziek kan vinden. Ze hebben een cassettetape gemaakt, een oplage van vijftig stuks en dat is het enige. Ik luister dit echt fucking vaak”, zegt Jilles. “Ik hoop dat ze een keer een demo maken en naar Europa komen.”

The Black Lips – Sea Of Blasphemy (live)

“Oh yes!” Ik vind dit echt het beste nummer. Dit is echt chaos en het summum van jong, niet heel erg goed muziekinstrumenten kunnen spelen en niet echt kunnen zingen, maar wel heel erg kapot kunnen gaan op het podium”, licht Douwe toe. “Ze stralen echt uit dat het geen kut uitmaakt, bestaan al heel lang en beginnen nu best wel oud te worden”. Jilles geeft aan dat ze al zeven platen hebben en een live album. “In Amerika zijn ze al wel een gevestigde naam en nu beginnen ze in Europa ook echt op te komen. Ze hebben vet veel rare shows gedaan. Ze zijn zelfs India uitgekickt omdat ze elkaar gingen zoenen en pissen op het podium. Dat werd daar niet echt gewaardeerd”, aldus Douwe.

Thee Oh Sees – Tidal Wave

“The Black Lips en Thee Oh Sees zijn gewoon de twee zekerheden. We vinden alledrie dat deze gewoon in de lijst horen”, zegt Douwe. Deze muziek heeft heel veel invloeden en bestaat ook al heel lang. “Het heeft hier en daar zelfs wat stonerinvloeden”, geeft drummer Wouter aan. “Als je van onze muziekstijl houdt, moet je Thee Oh Sees kennen”, zegt Douwe stellig. Ze zouden ook stoppen, maar een aantal weken geleden brachten ze weer een plaat uit”, vertelt Jilles. “Ik vind het gewoon cool en dan vooral de effecten over zijn stem”. “Dat jatten wij ook gewoon schaamteloos”, geeft Douwe toe. “Ik vind ook dat eigenlijk alles in de muziek al is gedaan, en wij doen ook absoluut niet iets vernieuwends, en daarom kun je ook wel eens wat lenen”. Douwe vertelt dat hij Jilles ook wel eens een microfoon voor zijn gezicht zet, zodat ze samen kunnen zingen. “Dat klinkt dan echt vals, want ik kan totaal niet zingen”, biecht Jilles op. “En dat heeft dan weer wat van The Black Lips”, vult Douwe aan.

Robbing Banks – Best Friend

“Dit is Nederlands en dit is nieuw. Het is een one man band. Hij heeft een bassdrum, een snair en een gitaar, en dan zingt hij erbij”, vertelt Jilles. “Ik vind dit oprecht het beste wat ik dit jaar heb gehoord in de Nederlandse scene. Dit is gewoon pure onvervalste rock-’n-roll. Deze gast komt uit Utrecht en zat eerder in Drive Like Maria, een stonerbandje. We hebben al eens met hem samen gespeeld, en 26 september spelen wij weer met hem in de Walrus.” "Wij zijn van plan om niet te veel shows meer in Groningen te spelen; we zijn van mening dat je dan al heel snel blijft plakken en niet echt groeit”, legt Douwe uit.

Chief Keef – Laughin’ At The Bank

“Nu komen we bij de hiphop, en eigenlijk is dit echt punk. Waarom? Omdat iedereen echt doodsbang is voor deze jongens. Ze maken muziek, doen waar ze zin in hebben en ze trekken zich van niemand iets aan. Hij was zestien toen hij dit uitbracht, tekende een deal van zoveel miljoen, kreeg een kind, heeft in de bak gezeten en heeft video’s met superveel wapens. Gewoon echt het clichébeeld van hiphop”, legt Jilles uit. Wouter geeft aan dat er een documentaire over hem gemaakt is, waaruit blijkt dat hij totaal onintelligent is. Hij doet maar wat. Het hele nummer gaat ook hetzelfde, laughin’ at the bank, hahaha. “Dit luisteren we altijd in de auto als we ergens naartoe moeten. Ik denk ook dat niemand verwacht dat wij hier naar luisteren. En of het tactisch om dit dan te noemen, weet ik niet. Maar ach, wat maakt het ook uit”, aldus Douwe.

Gunplay – Jump Out

"Dit is nog erger dan Chief Keef, dit is een nummer waarin honderdduizend geweerschoten zitten. Dit is alles wat er fout is aan hiphop in één nummer", aldus Jilles. “En dat maakt het voor mij dan ook extra goed”, zegt Douwe.

Wavves – Green Eyes

“Dit is mijn nummertje", roept Douwe. "Ik vind dit supervet”. “Het is wel een verschrikkelijke zeikerd deze gast", zegt Jilles. “Ja en hij kan ook helemaal geen teksten schrijven en hij zingt alleen maar op één manier”, een beetje langdradig en zeurderig, vertelt Douwe. Volgens de bandleden heeft de zanger ook ruzie met iedereen en is het een enorme eikel. Het is best wel toegankelijk en poppy. Deze plaat is ook de eerste die wat beter geproduceerd is. “Hij heeft samen met zijn broer ook een hiphopgroepje en heeft platen geschreven met Big Boi en nu zelfs ook voor Rihanna”, vertelt Jilles. “Ik heb gewoon een random nummer uitgekozen, want in principes is alles van Wavves goed en lijkt dit ook het meest op wat wij doen, al doen wij het wat sneller”, legt Douwe uit.

Reigning Sound – You’re Not As Pretty

"Dit is ook echt super mooi. Ze hebben ook net een nieuwe plaat uit, maar daar heb ik nog niet vaak genoeg naar geluisterd om toe te voegen aan deze lijst. Dit komt voort uit The Oblivions, echt de grondleggers van de hardere garagerock. De zanger is al actief sinds de jaren zestig. Dit is gewoon een beetje een popnummer en hij heeft ook een lekkere stem. Dit is ook een lekker zomernummer. Hij heeft altijd een beetje van die venijnige, depressieve teksten, terwijl de muziek wel lekker laid back is”, licht Jilles toe. “En dat doen wij in principe ook een beetje”, geeft Douwe aan. Al heb ik de afgelopen tijd veel nummers geschreven voor een nieuwe plaat, die dan weer een beetje overdreven vrolijk zijn. Ik schrijf wel wat over mijzelf, maar de liedjes zijn meer scenario's.” “Ik zou ook altijd nog proberen te schrijven", zegt Wouter. “Ja dat roep je nu al superlang, maar we hebben nog niets gezien”, haalt Douwe uit.

Daniel Romano – Middle Child

“Dit is echt deep southern countrymuziek. Aan de cover van zijn album te zien, lijkt het net een gimmick, maar de man is superserieus. Het klopt aan alle kanten en de teksten zijn prachtig”, vertelt Jilles enthousiast. Tijdens een roadtrip die bassist Jilles met zijn vriendin door Amerika maakte, kwamen ze erachter dat dit echt hip is. “Vanaf de staat Georgia hoor je alleen nog maar dit soort muziek op de radio”, aldus Jilles. 

Cloud Nothings – No Thoughts

Dit nummer is echt voor Wouter, omdat hij drummer is. Het is dan ook gelijk het hardste nummer van deze lijst, dat door de band ook vaak in de auto gedraaid wordt. “Het is alleen een beetje jammer dat ze live heel slecht zijn”, vertelt Wouter. “Ze doen gewoon niets op het podium, ze staan gewoon een beetje liedjes te spelen.” Jilles is zelfs tijdens een optreden wat de band in Vera gaf weggelopen, zo boos was hij. "Dit nummer is wel echt geweldig en hard, en ik kan het zelfs helemaal volhouden", vertelt Wouter trots.