#NZON14 Noorderzon: wat je echt niet mag missen!

Muziektips van de redactie

Tekst: Tsjomme Dijkstra, Nina Knaack, Sannette de Groes, Jilt Jorritsma, Laetitia Abbenes en Saskia Evers Foto's: Jan Westerhof ,

Van donderdag 21 tot en met zondag 31 augustus vindt Noorderzon weer plaats. De opbouw van het elfdaagse cultuurfestival is inmiddels al begonnen. In het Noorderplantsoen herrijzen op diverse plekken tenten, podia, zitplaatsen, eetgelegenheden en containers. Zoals elk jaar heeft de organisatie weer een mooi muziekprogramma samengesteld. Ook is er dit jaar Podium Plataan, een nieuw podium waar opvallend veel muziek uit de noordelijke provinciën te vinden is. Elf dagen muziek op diverse podia betekent echter ook heel veel keus. Daarom dook de redactie van 3voor12 groningen alvast in het programma. Deze acts mag je echt niet missen!

The Blind Roofers

Noorderzon staat voor gezelligheid en het ontdekken van nieuwe acts, maar ook voor rust. Tijdens de containerhuiskamersessies van Wishfulmusic brengen lokale en internationale acts hun muziek zonder toeters en bellen in de intieme sfeer van een huiskamer. Op donderdag 21 augustus trapt POPgroningen Talent Award-winnaar The Blind Roofers deze sessies af. De muziek van dit vijftal kun je moeilijk binnen een genre plaatsen. De band omschrijft zijn stijl als ‘Damster Delta,’ anderen noemen het een mix tussen melancholische folk, country en bluespop. Wat het volgens jou moet zijn, kun je zelf ontdekken tijdens de huiskamersessie! (LA)

21 augustus, Wishfulmusic containerhuiskamersessies 20.00

Hamilton Leithauser

Hoewel in eerste instantie gedacht kan worden dat deze man uit ons buurland komt, reist Hamilton Leithauser uit New York af naar Groningen. Komt de naam je wel bekend voor? Dat kan! Leithauser was voormalig frontman van zowel The Recoys als The Walkman. Nadat The Walkmen in 2013 uit elkaar viel, ging Leithauser solo. In juni 2014 was daar zijn debuutalbum: Black Hours. Leithauser maakt in het album gebruik van zijn rock-'n-roll achtergrond, en combineert deze stijl met country en folk. De nummers gaan van uptempo naar rustig orkestraal, wat zorgt voor veel diversiteit. Eens kijken of de sterke podiumpersoonlijkheid van Leithauser binnen The Walkman net zo goed is als hij alleen op het podium staat... (NK)

21 augustus, Spiegeltent 20.30

The Growlers

Op een zwoele zomeravond in augustus mag je The Growlers niet missen. Het vijftal uit Californië maakt psychedelische rock met surf- en countryinvloeden en voert je terug naar de jaren zestig. Zelf beweert de band 'beach goth' te maken en presenteerde in de afgelopen jaren tweemaal een heuse Beach Goth Party. Hier waren onder andere together PANGEA en Tijuana Panthers, die beide recent in Vera stonden, te gast. In september verschijnt Chinese Fountain, alweer het vijfde album van de Amerikanen. Een eerste veelbelovend voorproefje, Big Toe, is al te beluisteren. Het Noorderplantsoen heeft weliswaar geen Chinese fontein, maar wel een betoverende vijver waar je je omheen kunt scharen en een wens kunt doen. (SE)

22 augustus, Het Dok 22.30

Sun Kil Moon

Hij brengt al vijfentwintig jaar muziek uit; eerst met de Red House Painters en nu al elf jaar als frontman van Sun Kil Moon. Dit jaar bracht Californische folk-rocker Mark Kozelek met Sun Kil Moon het alom geprezen album Benji uit. Daarop kijkt Kozelek ook terug op de eerste stappen die hij in de muziek maakte. In één van de sleutelnummers, het nummer I watched the film "The Song Remains the Same", komt hij op dat punt tot een bevinding waar je zijn oeuvre haast aan kunt ophangen:  I got a recording contract in 1992 / And from there, my name, my band and my audience grew / And since that time, so much has happened to me / But I discovered, I cannot shake melancholy / For forty-six years now, I cannot break the spell / I'll carry it throughout my life and probably carry it down." Het optreden zal een ontrafelende reis door zijn verhalen en herinneringen zijn. (TD)

24 augustus, Spiegeltent 20.00 uur

Jagwar Ma

"Een ongrijpbare, kaleidoscopische drugscocktail van formaat", zo werd het debuutalbum van het Australische Jagwar Ma vorig jaar door 3voor12 genoemd. Ook Noel Gallagher heeft het duo uit Sydney aangewezen als dé band van de toekomst. Wiens aandacht hierdoor nog niet genoeg geprikkeld is, kan altijd nog de lovende live recensies lezen die er over de band geschreven zijn. De ‘genre-hoppende’, psychedelische dance van Jagwar Ma doet het uitstekend op festivals, maar is in woorden moeilijk te omvatten. Kortom: bijzijn is meemaken. (JJ)

24 Augustus, Het Dok 22:30 uur

Lenny & Junior

Voor een ieder die benieuwd is naar de folkmuziek die Groningen te bieden heeft, is Lenny & Junior een aanrader. Na verscheidene bandjes afgesleten te hebben vonden Lenny Silverspoon en Junior Blackwood in elkaar een uitweg. Het verschil in de muzikale opvoeding van de twee, Junior houdt zich vooral bezig met Amerikaanse folk en blues terwijl de Europese en Oosterse folk Lenny’s basis is, zorgt voor een originele mengeling van culturen. Het optreden op Noorderzon zal voor het duo in het teken staan van hun nieuwe EP die diezelfde avond wordt gereleased. (JJ)

25 Augustus, Podium op Zuid 17:00 uur

Sascha Elisah

In 2011 stond ze nog in de finale van POPgroningen Talent Award en was ze goed op weg. Na een tussenstop van een jaar is Sascha Elisah terug en ze wil er helemaal voor gaan. Haar stijl is zwaar beïnvloed door country muziek, dat komt mede omdat ze een jaar in Nashville verbleef en dat heeft haar gemaakt tot de artieste die ze nu is. Haar liedjes zijn poppy met een klein country randje. Er is nog geen EP maar dat is wel een grote wens, dus op Noorderzon gaat ze al haar kleine maar prachtige liedjes ten gehore brengen. Wie even weg wil dromen moet er bij zijn. (SG)

25 augustus, Podium Plataan 20.00

The Orwells

Deze Amerikaanse rockband bestaat uit de tweelingbroers Brinners, de neven Corso en Cuomo, en buurjongen O'Keefe. Hoewel de band pas vorm kreeg toen de jongemannen op de middelbare school zaten, zijn de families van de bandleden al jaren bevriend. In 2013 verzorgden The Orwells het voorprogramma van de Arctic Monkeys. Daarnaast bereikte het gezelschap het afgelopen jaar meer faam in televisieprogramma's met Jools Holland en David Letterman. In juni verscheen het tweede album, Disgraceland. Verwacht fijne, hier en daar wat rommelige, dansbare garagerock met een vleugje punk. (SE)

26 augustus, Het Dok 22.30

Bells Of Youth

De jonge Nederlandse band Bells of Youth staat dit jaar voor de tweede keer op Noorderzon. Het verschil met vorig jaar is dat de vijf dames nu hun debuutalbum Boy hebben uitgebracht. De plaat werd door de media goed ontvangen, en leverde de meiden de titel 3FM Serious Talent op. Daarnaast noemde OOR de band de belofte van 2014. De Tilburgse vriendinnen treden veel op in eigen land, maar gaan deze zomer ook voor het eerst de grens over. In augustus staan ze namelijk op het grote internationale festival Sziget in Budapest. Wees echter gerust, daarna komen de mooie meiden gewoon weer terug om in Groningen het publiek van Noorderzon te veroveren, met een grote glimlach en een knipoog. (NK)

29 augustus, Podium Plataan 20.00

Edo de Vlieger en Eva Waterbolk

Op de laatste zaterdag van Noorderzon is het verstandig om Podium Plataan wederom een bezoek te brengen. Singer-songwriters Edo de Vlieger en Eva Waterbolk, twee vrienden die elkaar leerden kennen op een begrafenis, besloten hun muzikale kwaliteiten samen te voegen. Solo brengt De Vlieger op humoristische wijze theatrale Nederlandstalige liedjes, die op het ene moment voor een glimlach zorgen en het volgende moment door merg en been gaan. In het Engelstalige materiaal van Waterbolk is meer melancholie te vinden. Zoals de website van Noorderzon beschrijft: "hij een troubadour, zij een nimf. Beide bezingen ze met een zwart gevoel voor humor de rafelrandjes van het leven."

30 augustus, Podium Plataan 16.00