#NZON14 Sascha Elisah is terug en gaat volledig voor de muziek

"Ik heb het altijd gezegd, nadat ik mijn bachelor haal ga ik het nog een keer proberen"

Tekst: Sannette de Groes Foto's: Jan Westerhof ,

Nog maar achttien jaar oud was Sascha Elisah toen zij besloot om een jaar te vertrekken naar Amerika. Niet wetende wat ze wilde studeren, vertrok de zangeres op aanraden van haar moeder naar de V.S. Daar vond ze haar muziekstijl en haar zelfvertrouwen. Na deze reis was ze hard op weg om bekend te worden. Zo werd ze finalist in de POPgroningen Talent Awards en omdat de winnende band uit elkaar viel kreeg zij de prijzen: een optreden op Eurosonic en het Bevrijdingsfestival. Op dat moment was ze er nog niet klaar voor en nam ze de beslissing om haar studie af te ronden. Nu is Sascha Elisah terug, met een plaats in de kwartfinales van de Grote Prijs van Nederland en ze is te horen op Noorderzon.

YouTube

Sascha Elisah komt oorspronkelijk uit het Friese Balk waar ze al op jonge leeftijd met muziek bezig was, maar sinds vier jaar woont zij in Groningen. Hoewel haar ouders niet bepaald muzikaal waren, hebben zij haar altijd gestimuleerd om haar dromen te volgen. Zij kreeg blokfluit- en klarinetlessen. Sascha licht toe: "Op een gegeven moment stelde mijn moeder voor om op gitaarles te gaan, op die manier kon ik er ook bij gaan zingen."

Op de middelbare school begon ze voorzichtig met zingen, samen met haar zus. In die tijd speelde ze alleen nog maar covers. "Ik vond de inspiratie voor mijn muziek toen op YouTube, hier ontdekte ik ook het fenomeen singer-songwriter. Niemand bij ons in het dorp deed zoiets." Na haar middelbare schooltijd besloot de zangeres om er een jaar tussenuit te gaan. "Ik wist op dat moment nog helemaal niet wat ik wilde en of ik überhaupt iets met muziek zou moeten doen."

Nashville

De singer-songwriter besloot voor een jaar te vertrekken naar Amerika om aan de slag te gaan als au pair. Uiteindelijk werd ze door haar bemiddelingsbureau gematcht met een gezin uit Nashville. "Ik luisterde destijds al veel naar country, dus het had zo moeten zijn", zegt Sascha met een lach. In Nashville bezocht Sascha Elisah veel open mic nights. Daar raakte ze aan de praat met de mensen en kwam ze er al snel achter dat er een gemoedelijke sfeer hing, iedereen was enorm vriendelijk. Iedereen had dezelfde dromen en ambities en dat was erg inspirerend.

De stap om zelf het podium te betreden werd daardoor ook minder moeilijk. Voor het eerst bracht Sascha Elisah haar eigen nummers ten gehore. De zangeres geeft toe: "Ik had nooit gedacht dat ik daar ooit zou kunnen spelen." Door steeds vaker op te treden ontdekte Sascha Elisah haar zelfvertrouwen en haar eigen stijl. Deze stijl werd enorm beïnvloed door de country muziek die continu op de radio te horen was. Ze ontwikkelde echter al snel haar eigen stijl. Deze omschrijft Sascha Elisah als 'pop luisterliedjes met een country randje'. "Op een of andere manier hoor je nu nog steeds de country invloeden terug in mijn muziek, hoewel dit niet bewust gaat."

Invloeden

In de tijd dat Sascha Elisah veel op YouTube zat, luisterde ze enorm veel naar The Wreckers, een redelijk onbekend country duo uit Nashville. Daarnaast was Sascha Elisah helemaal in de ban van Dolly Parton, met name vanwege haar songwriting skills. "Haar voornemen is om elke dag een nummer te schrijven, daar heb ik echt respect voor. Al kan ik dat zelf niet", vertelt de zangeres.

Momenteel luistert Sascha veel naar Taylor Swift, voor haar is zij een voorbeeld op songwriting gebied: "Ik heb gewoon respect voor haar als persoon en vind het te gek dat ze beroemd is geworden door gewoon normaal te blijven." Het feit dat Swift sinds haar beroemdheid toegankelijk is gebleven, spreekt Sascha aan: "Dat is iets wat ik ook nastreef, ook al ben ik nog lang niet beroemd." 

Kacey Musgraves is een artiest waarvan Sascha de nummers helemaal plat draait. Haar favoriete nummer op dit moment is Merry Go ‘Round.

Bij Sascha Elisah begint een liedje meestal vanuit een tekst: "Vaak heb ik dan een zin die ik mooi vind, waaraan ik dan meer regels toevoeg. Vervolgens pak ik mijn gitaar erbij en vind ik een passende melodie." Ook moet ze haar ideeën direct opschrijven of opnemen, anders is ze deze zo weer kwijt. Door veel te luisteren naar country muziek vindt ze haar inspiratie: "Country teksten zijn vaak heel verhalend, beeldend en simpel, maar hebben toch diepgang."

Grote Prijs

De POPgroningen Talent Award 2011, waarin de singer-songwriter tweede werd, bracht haar veel optredens. De band die eerste was geworden ging uit elkaar, waardoor zij er met al hun prijzen vandoor ging. Zo stond ze op het Bevrijdingsfestival en Eurosonic, maar het optreden in de Melkweg sloeg ze af. "Dat vond ik echt een stap te ver, ik moest dat in mijn eentje doen en ik vond dat ik daar op dat moment nog niet klaar voor was. Dat zag ik gewoon niet zitten."

Ze besloot dan ook om even te stoppen en haar studie te gaan afronden. Dit was in 2012/2013 en nu is Sascha Elisah dus terug. "Ik ben blij dat ik mijn bachelor binnen heb en nu echt klaar ben om er helemaal voor te gaan." De singer-songwriter regelt haar zaken zelf en heeft geen manager of boekingsbureau. Ze besluit om zichzelf op te geven voor de Grote Prijs van Nederland. Niet zonder succes, ze staat in de kwartfinales. Sascha geeft aan: "Het maakt niet uit hoe ver ik kom, ik ben allang blij dat ik nog in de race zit."

Noorderzon

De zangeres gaf bij Wouter de Boer (programmeur podium Plataan, Noorderzon) aan dat ze nu echt weer bezig gaat met haar muziek en veel wil optreden. Ze bemachtigde een plek op het nieuwe podium waar ze haar eigen nummers in haar eentje ten gehore zal brengen. Dat ze alleen op het podium staat, vindt de singer-songwriter voorlopig prima. Voor de toekomst lijkt een complete band haar fantastisch, maar nu nog niet. "Ik wil eerst nog mijn geluid verder ontwikkelen en zekerder zijn van wat ik wil."

Op dit moment heeft de zangeres al veel nummers gemaakt die te vinden zijn op haar website, maar tot op heden is er nog geen EP uitgebracht. Deze staat nog op haar verlanglijstje. Er ligt in ieder geval genoeg materiaal om het publiek te laten wegzwijmelen tijdens haar Noorderzon-optreden. "Veel mensen vinden dat je een bepaald doel moet hebben of iets in het vooruitzicht moet hebben. Ik heb dat niet zo, ik ga er gewoon voor en als er kansen zijn, dan pak ik ze. Ik doe het dan gewoon en zie wel waar het mij brengt."

Sascha Elisah is op 25 Augustus om 20:00 te zien op Noorderzon, Podium Plataan.