#NZON14 Lenny & Junior zijn klaar voor de volgende stap

Duo presenteert EP op Noorderzon

Tekst: Jilt Jorritsma Foto's: Donald van Tol ,

Vier jaar geleden leerden Leonieke Toering en Marcel Alkema elkaar kennen op het festivalterrein van Noorderzon. Daar bleek hun gezamenlijke passie voor folkmuziek de basis te zijn voor een nieuwe muzikale samenwerking. Tegenwoordig staan Leonieke en Marcel bekend als het duo Lenny & Junior. Tijdens de aankomende editie van datzelfde Noorderzon zullen zij 25 augustus op Podium Zuid hun eerste EP presenteren. Maar wat staat het publiek precies te wachten?

Versmelting van twee werelden

De samenwerking tussen de twee multi-instrumentalisten resulteert in een vereniging van Oosterse en Westerse culturen. Marcel, wiens basis in de authentieke Amerikaanse delta-blues ligt, zag in Leonieke een verrijking voor zijn toenmalige band The Hoodoodogs, dat vervolgens werd omgedoopt tot The Touring Hoodoos. De Europese en Oosterse invloeden die Leonieke inspireren en waarmee zij tijdens haar reizen door onder andere Italië en Afrika in aanraking kwam, sloten goed aan bij het bluesgeluid van de band. Nadat The Touring Hoodoos werd opgeheven, besloten Leonieke en Marcel met z’n tweeën verder te gaan onder de naam Lenny & Junior. Het geluid van de mondharmonica sloot nauw aan bij de Italiaanse melodieën van Leonieke, terwijl de Europees klinkende fluit op zijn beurt perfect paste bij de blues van Marcel. "Op deze manier proberen we verschillende culturen te mengen", vertelt Leonieke. De liefde voor folkmuziek blijft daarin de gemene deler.

Je verstand als een gitaar gebruiken

Wat beide muzikanten zo fascineert aan de folkmuziek is de menselijkheid waarin het genre zich wortelt. Volgens Leonieke is de muziek een belangrijk onderdeel van het menselijke bestaan: "Muziek is iets basaals. Het komt direct aan en het is puur. Het pakt je wel of het pakt je niet." Deze filosofie brengt het duo in de praktijk door liedjes vanuit een bepaald gevoel te schrijven. "Ik hou er niet van om alles letterlijk op te schrijven", laat Marcel weten terwijl hij het over zijn schrijfproces heeft. "Als de nummers transparant zijn kan iedereen eruit halen wat hij wil." "Dat is het kenmerk van een goed liedje", vult Leonieke aan.

De liedjes hangen in de lucht, wachtend om gepakt te worden. Door zijn gedachten uit te schakelen, lukt het Marcel om grip op zijn ideeën te krijgen. Zijn hoofd moet daarvoor volledig leeg zijn: "Als je vol bent kun je niks ontvangen. Je moet je verstand als een gitaar kunnen gebruiken; zelf weten wanneer je het op wilt pakken en weer weg kunt leggen." Ook Leonieke kan zich hierin vinden, "het is niet het bedenken, maar het ontvangen" van liedjes. Als een spons zuigt ze haar eigen ervaringen en indrukken op en vertaalt die naar een goed gevoel. In het eindresultaat vindt ze op deze manier automatisch haar eigen persoonlijkheid terug. "Dat klinkt misschien heel zweverig," erkent Marcel, "maar we zijn echt geen hippies hoor!"

Gericht bezig

Doordat het schrijven van de nummers steeds meer vanzelf gaat, wordt het gemakkelijker voor het duo om gerichter bezig te zijn: "We denken meer na over onze identiteit en onze uitstraling." Dit betekent echter niet dat Leonieke en Marcel zichzelf in een bepaald kader proberen te plaatsen, maar dat ze weten waar ze voor staan en waar ze naartoe willen. Deze instelling heeft geleid tot een EP die het duo tijdens het optreden op Noorderzon gaat presenteren. De naamloze EP, die bijna klaar is en is geproduceerd door Rolf van Delden, zal een vijftal nummers bevatten en moet er voor zorgen dat de naamsbekendheid van Lenny & Junior toeneemt. Het doel is daarom om de nummers ook op Spotify en iTunes uit te brengen en zodoende een nog groter publiek te kunnen bereiken. Op die manier hopen de twee muzikanten hun grote dromen te verwezenlijken, namelijk het opnemen van een CD in de Verenigde Staten en het samen spelen met muzikanten in Mongolië. "Maar, vooralsnog zijn we tevreden als we van de muziek kunnen leven."

Naast hun eigen optreden zullen Leonieke en Marcel net als de voorgaande jaren ook als festivalgangers op het terrein van Noorderzon te vinden zijn. Hoewel ze zelden iets van het programma afweten, komen ze toch steeds weer leuke dingen tegen. Dat is volgens hen de kracht van het festival: "Je moet je gewoon laten verrassen en een open mind houden." Een uitspraak die tekenend is voor het duo. Wie weet waar ze over vier jaar zullen staan. De nieuwe EP is in ieder geval een stap in de goede richting.

Op 25 augustus, 17.00, presenteren Lenny & Junior de EP op Podium Op Zuid, Noorderzon.