Festivalgids 2014: een overzicht van het aanbod in Groningen en Drenthe

Van Rasquert tot Emmen, van Erica tot Bad Nieuweschans

Tekst: Saskia Evers ,

Geen geld voor Pinkpop, Lowlands, Rock Werchter of Best Kept Secret? Of is de afstand te groot? Geen zorgen! In de stad vind je bekende festivals als Noorderzon, De Nacht van Kunst en Wetenschap en het Rapalje Zomerfolkfestival. Het is echter ook zeker de moeite waard om de stad uit te trekken. Groningen en Drenthe hebben in de zomermaanden namelijk bijzonder veel te bieden op muziekgebied. Nog niet alle festivals hebben het programma rond. Desondanks is 3voor12 groningen toch alvast voor je op zoek gegaan naar de leukste, meest bijzondere en gaafste festivals. Hou de festivalgids goed in de gaten: de lijst wordt gedurende het festivalseizoen steeds verder aangevuld!

Peperstraat Live Festival
Waar: Groningen, Peperstraat
Wanneer: elke laatste donderdag van de maand
Prijs: gratis, bands gaan met pet rond
Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja
Omschrijving: Elke laatste donderdag van de maand vindt in kroegen De Spieghel, De Kar en Het Pakhuis een mini-festival plaats met zes live-acts. Voor de bands is dit een manier om zich te presenteren en voor uitgaanspubliek in de binnenstad een mooie gelegenheid om nieuw talent te ontdekken. Acts die o.a. te zien zijn (geweest): The Obama's, Läcker, Raindog, J'lectroniq, The Sugar Bastards en Gentleman Skull.
Meer informatie: www.facebook.com/Peperstraat.Live.Festival

Sterrenbos Live
Waar: Groningen, Sterrebos
Wanneer: elke derde zondag van de maand (van mei t/m september)
Prijs: gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja
Omschrijving: In de muziekkoepel van het Groningse Sterrebos komt elke derde zondag van de maand een breed scala aan muziekstijlen voorbij. Er zijn beperkte zitplaatsen, maar je mag rustig zelf een stoeltje of kleedje meenemen. Acts die je deze zomer in het Sterrebos kunt tegenkomen zijn o.a. Greendogs, Swinder, The Boosters, Mannen Met Kleintjes en Bluesbasters.
Meer informatie: www.wijkhelpman.nl/sterrebos-concerten

Very 'Eavy Festival
Waar: Stadskanaal, De Spont
Wanneer: 18 en 19 april
Prijs: € 27,50 in voorverkoop, € 30,00 aan de deur
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Tijdens het paasweekend staat Stadskanaal wederom in het teken van het oldschool heavy metal festival Very 'Eavy. Tijdens deze vierde editie staan er dertien bands op het programma, waaronder vier uit het zogeheten New Wave Of British Heavy Metal tijdperk. Onder andere Tygers of Pan Tang, Savage, Toledo Steel en Avenger staan op het programma. Ook zullen diverse handelaren uit verschillende uithoeken van Europa LP's, CD's, T-shirts en andere mooie producten aanbieden. Wees wel snel met het aanschaffen van kaarten: volgens de facebookpagina zijn er zo vlak voor het festival nog slechts vijftig kaarten beschikbaar.
Meer informatie: www.veryeavy.nl

Bevrijdingsfestival Groningen
Waar: Groningen, Stadspark
Wanneer: 5 mei
Prijs: Gratis toegang
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Zoals elk jaar viert ook Groningen de vrijheid met een muzikaal spektakel in het Stadspark. Met een mainstage, urban area, kids area en een podium dat gevuld zal worden met onze lokale helden is er voor elk wat wils. Niet alleen komt helikopteract en winnaar van de Beste Singer-Songwriter van Nederland Douwe Bob langs, maar Bevrijdingsfestival Groningen heeft ook The Hives, Augustines en het Noorse Kakkmaddafakka weten te strikken. Vergeet ook het Local Heroes podium niet te checken met The Tightropes, Vikings In Tibet, The Black Cult, Jürgen Visser en Meadowlake.
Meer informatie: www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Bevrijdingsfestival Drenthe
Waar: Assen, Baggelhuizerplas
Wanneer: 5 mei
Prijs: Gratis toegang
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Mocht het bevrijdingsfestival in Groningen je niet trekken, kun je er voor kiezen om naar die in Assen te gaan. Net als Groningen heeft Assen helikopteract Douwe Bob toebedeeld gekregen. Daarnaast zijn er optredens van onder andere Handsome Poets, A Silent Express en VanVelzen & Friends. Tevens is er een dancepodium en op de Sena Talent Stage zie je nieuw talent zoals Lookapony, Adam & The Relevants, en winnaars van de Drentse Popprijs: We Fall Slowly. Ook is er het Pepsi Heroes Stage, waar Drentse lokale helden staan.
Meer informatie: www.bevrijdingsfestivaldrenthe.nl

Graspop
Waar: Rasquert, Mathenesserweg 4 (IJsbaan 't Olhof)
Wanneer: 17 mei
Prijs: € 17,50 (exclusief administratiekosten)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Graspop kent in 2014 twee podia. Allereerst is er een rockpodium met acts uit de 'boerenrock', alternatieve en singer-songwriter genre. Zo komen onder andere Mooi Wark, Nielson (van de Beste Singer-Songwriter van Nederland) en 3FM Serious Talent When We Are Wild langs. Daarnaast is er een dance podium waar o.a. Grote Prijs van Nederland-winnaar Mongoose optreedt. De vrijdag voor het festival maak je kans op een diner door deel te nemen aan een heuse pubquiz, die stiekem in een feesttent plaatsvindt. Een week eerder kun je nog meedoen aan een zitmaaierrace en aansluitend het Oktoberfest.
Meer informatie: www.graspop-festival.nl

Rapalje Zomerfolk Festival
Waar: Groningen, Stadspark
Wanneer: 17 en 18 mei
Prijs: Zaterdag: € 15,00 in voorverkoop, € 18,00 aan de kassa
Zondag: € 10,00 in voorverkoop, € 13,00 aan de kassa
Weekend Passe-partout: € 20,00 in voorverkoop, € 25,00 aan de kassa
Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Bands uit binnen- en buitenland, een keltische markt waar de meest bijzondere waar wordt verkocht en heerlijk eten en drinken zullen het Rapalje Zomerfolk Festival een feest voor iedereen maken. Er is een volgepland programma voor alle leeftijden in de vorm van workshops, boogschiet-wedstrijden en kinder Highland Games. Ook kun je luisterend naar folkmuziek heerlijk in het gras vertoeven. De muziek wordt o.a. verzorgd door Pater Moeskroen, Scrum, The Dolmen, Blue Grass Boogiemen, Flannery, het Groningse Cochon Bleu en natuurlijk Rapalje zelf.
Meer informatie: www.rapaljefestival.nl

De Nacht van Kunst & Wetenschap
Waar: Groningen, binnenstad
Wanneer: 24 mei
Prijs: € 10,00 in de voorverkoop, € 15,00 aan de deur (exclusief transactiekosten)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Tijdens "De Nacht", die hoofdzakelijk gewoon in de avonduren plaatsvindt, ontmoeten kunst en wetenschap elkaar in de vorm van lezingen, workshops, tentoonstellingen, debatten, wetenschappelijke experimenten, muziek, theater, dans en andere unieke voorstellingen. Dit jaar maakt De Nacht van Kunst & Wetenschap deel uit van het lustrumprogramma van Rijksuniversiteit Groningen dat dit jaar haar 400-jarig bestaan viert en heeft het als thema For Infinity. Op muzikaal vlak kun je onder andere genieten van Case Mayfield, Inge van Calkar, Jacco Gardner, The Black Atlantic, Qeaux Qeaux Joans en 3FM Serious Talent Town Of Saints.
Meer informatie: www.denachtvankunstenwetenschap.nl

Melodica
Waar: Groningen, Kroeg van Klaas en Huis de Beurs
Wanneer: 30, 31 mei en 1 juni
Prijs: Give what you want
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Coffee House Music in Groningse kroegjes. Het gaat hier om een uit Australië overgewaaid concept met intieme akoestische optredens door bands en singer-songwriters. De organisatie ligt in handen van Town of Saints en Wishfulmusic. Acts die je kan verwachten zijn o.a. Meadowlake, Ivory Eyes, Kendler, The Black Atlantic, Alin Coen, Barzin, Hello Piedpiper en Our Minor Fall. Om de artiesten een vergoeding te kunnen bieden, hanteert de organisatie een 'give what you want'-entree: je mag betalen wat je kan missen en wat jij vindt dat een avond muziek waard is.
Meer informatie: www.melodica-groningen.nl

Retropop
Waar: Emmen, Grote Rietplas
Wanneer: 7 juni
Prijs: Festivalticket: € 45,00
Campingticket Los: € 27,50
Combiticket (festival + camping): € 70,00
Festival compleet ticket (festival + camping + 2x ontbijt + 1x BBQ): € 92,50
Prijzen zijn exclusief reserverings- en servicekosten.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Lastig
Omschrijving: Dit jaarlijks terugkerende eendaagse festival neemt je mee terug naar de jaren zeventig, tachtig en negentig. Er is keus uit drie verschillende podia. Op de Mainstage zijn bijvoorbeeld Golden Earring, The Stranglers en de oude rotten van de Simple Minds te zien. Op de Nederpopstage staan vooral klassiekers van eigen bodem centraal met onder andere Kayak en Toontje Lager. Ga je liever met je voetjes van de vloer? Dat kan in de Discotent.
Meer informatie: www.retropop.nl

Het Magische Etmaal
Waar: Erica, de intieme setting van een boerderijtuin
Wanneer: 21 juni
Prijs: Tickets voor Het Magische Midzomer Etmaal: €50,00
Jongerentickets, 13 t/m 17 jaar: €10,00
Kinderen t/m 12 jaar: Gratis toegang
Het biobuffet: €10,00
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Onbekend
Omschrijving: Wegens tegenvallende inkomsten in de vorige edities vindt er dit jaar geen driedaags festival plaats. Daarentegen organiseert MidSummer Festifarm in 2014 wel het Magische Midzomer Etmaal. Op de langste dag van het jaar kun je genieten van muziek, poëzie, kunst, workshops, yoga en massage. Ook is er een (h)eerlijk buffet en een Finse sauna en ruimte voor andere ontspannende / geestverruimende activiteiten. Op muzikaal vlak kun je in elk geval genieten van The T.S. Appreciation Society, Ode To The Quiet, Bixby en Chris Keys. Er is slechts ruimte voor 200 soulmates en de helft van de kaarten is al verkocht. Het campingveld begint ook al aardig vol te raken, maar de organisatie benadrukt dat slapen niet verplicht is en je eventueel ook een tukje mag doen in de kapschuur of boomgaard.
Meer informatie: festifarm.nl

FestiValderAa
Waar: Schipborg, de Heidesteeg
Wanneer: 4, 5 en 6 juli
Prijs: Er zijn diverse kaarten te koop van € 5,- tot € 22,50. Tot 1 juni hanteert het festival een speciaal tarief voor vroege vogels.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Drie dagen lang theater- en muziekvoorstellingen. Het festival heeft een goed gevuld muziekprogramma en heeft POPgroningen Talent Award-winnaars Orange Skyline en The Blind Roofers weten te strikken, maar ook Groningse helden als Town of Saints en Inge van Calkar. Verder staan o.a. The Maureens, Wende Snijders, Calgary Woods en Wooden Saints op het programma. Op het festivalterrein zijn verder een heus kinderprogramma, een vloeibare woordenwinkel, een mogelijkheid tot knutselen en parade lopen, en een gillende keukenprins te vinden. Klinkt spannend!
Meer informatie: festivalderaa.nl

Keltisch Midzomer Festival
Waar: Bad Nieuweschans
Wanneer: 4, 5 en 6 juli
Prijs: Vrijdag: € 7,50 in voorverkoop, € 10,00 aan de deur
Zaterdag: € 17,50 in voorverkoop, € 20,00 aan de deur
Zondag: € 12,50 in voorverkoop, € 15,00 aan de deur
Vrijdag + zaterdag: € 22,50 in voorverkoop, € 27,50 aan de deur
Zaterdag + zondag: € 27,50 in voorverkoop, € 30,00 aan de deur
Vrijdag + zaterdag + zondag: € 32,50 in voorverkoop, € 35,00 aan de deur
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Tijdens dit festival voor jong en oud kun je terugkeren naar de Keltische Middeleeuwen. Elke dag heeft een thema. Op vrijdag is het kampvuuravond, op zaterdag is het muziekdag en op zondag familiedag. De mainstage-acts die tot dusver bekend zijn, zijn The Dolmen, Heidevolk en Harmony Glen. Wanneer je je op een bijzondere manier wilt verbinden met je geliefde kun je je aanmelden voor een Handfasting ceremony (een oud Keltische wijze om in het huwelijk te treden). Verder is er een rijke verzameling aan eten, drinken en handelswaren.
Meer informatie: www.keltischmidzomerfestival.nl

Rock op Brink
Waar: Annen, de Brink
Wanneer: 30 augustus
Prijs: Early Bird Ticket € 12,50
Normaal ticket in de voorverkoop: € 15,00
Op 30 augustus aan de kassa: € 20,00
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Stichting Rock Op Brink organiseert deze zomer een nieuw rockfestival op de Brink in Annen. Tijdens deze dag zijn er onder andere optredens van Peter Pan Speedrock, The New Adventures, Shaking Godspeed en QueenMania. Ook zullen de meiden van Dudettes Annen op zijn kop zetten. Verder zal DJ De Rooie Neger tussen de optredens door al je verzoeknummers draaien: van Eurohouse-classics tot Slayer tot heuse meezingers.
Meer informatie: www.rockopbrink.nl

Kadepop
Waar: Groningen, EMG Factors
Wanneer: 6 september
Prijs: Early Bird ticket € 15,-
Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja
Omschrijving: In 2012 begon Kadepop als gratis muziekfestival tijdens Koninginnedag, maar groeide zo snel dat de organisatie besloot het festival te verschuiven naar september. Hoewel er inmiddels wel entree wordt gevraagd om het financieel rond te krijgen, krijg je daar ook een aantal fijne acts voor terug. Niemand minder dan Dotan, Taymir, Afterpartees, Anthony's Putsch en ons eigen Traumahelikopter staan op het programma.
Meer informatie: www.kadepop.nl

Deze lijst wordt tijdens het festivalseizoen verder aangevuld. Hebben we een tof festival gemist? Tip dan de redactie van 3voor12 groningen!