Elfde editie van Nootuitgang in het Usva-theater

Een uitverkochte singer-songwriterwedstrijd doet de spanning en temperatuur stijgen

Tekst: Nina Knaack Foto's: Jan Westerhof ,

Op woensdagavond 16 april vindt de elfde editie van de singer-songwriterwedstrijd ‘Nootuitgang’ plaats in Usva. Vijf zorgvuldig gekozen singer-songwriters mochten ieder twee nummers voordragen aan het publiek en de jury. De jury koos Gertjan Jansen als winnaar van deze singer-songwriter contest. Het publiek ging echter voor een vrouwelijke deelnemer, namelijk: Loes Quittner.

Durven

Het is aan Tom Kootstra om het spits af te bijten in de Usva. Deze twintigjarige student staat zelfverzekerd op het podium en zet zijn nummer I Won’t stevig in op de gitaar. Zijn stem is eigen met een rauw randje. Deze stem benut hij echter nog niet volop, omdat hij nog iets te vluchtig wil spelen. De jury geeft ook als tip om zijn stem te durven laten gaan. Die stem kan uiteindelijk wel zijn kracht worden.

Loes Quittner heeft wel het lef om uit te halen, ook al is dit helaas niet altijd zuiver. Haar eerste liedje Crush On You is een klein simpel verhaaltje met een goede melodie, maar mist nog wat diepgang. Op haar pianospel is daarentegen niks aan te merken.

Mogelijkheden

Als de soundcheck niet verloopt volgens plan, is het aan derde kandidaat Gertjan Jansen de taak om rustig te blijven. En dat lukt hem. Eenmaal aan het spelen wint hij het publiek voor zich. Met een goede sampletechniek weet hij volume aan het nummer On The Run te geven. Vooral de lage tonen in zijn stem komt goed naar voren. De kopstem staat daarentegen in fel contrast met de dragende gitaarmelodieën. Als hij deze goed weet in te zetten, kunnen die hoge tonen juist voor extra dimensie zorgen.

De tweede vrouwelijke deelnemer, Hermien Dijk, kijkt meteen haar publiek aan. Met haar loepzuivere en bijzondere stem brengt ze een hele eigen sound. Het liedje was helaas wat kort en haar houding iets te gespannen, maar veel potentie heeft deze zingende pianiste wel. 

Beide benen

Als laatste voor de pauze staat David Widen op het podium. Hij staat er echter niet alleen: een vriend begeleidt hem op gitaar. Zelf heeft Wilden ook een gitaar in zijn hand waar hij goed mee overweg kan. Als een ervaren artiest laat hij zijn gevoel spreken met een warme stem.

In de pauze-act van Mijke Eryng worden gevoelens ook geuit, ook al zijn deze soms wat banaal. Aan deze Nederlandstalige zangeres en gitarist is te zien dat ze vaker heeft opgetreden. Met beide benen staat ze stevig op het podium en vermaakt het publiek een halfuurtje. 

Welverdiend

In de tweede ronde na de pauze presenteren alle singer-songwriters allemaal nog één nummer. Zo te horen is er goed naar de jury geluisterd, want vrijwel alle opbouwende kritiek wordt in acht genomen. Elke deelnemer geeft een betere performance en gaat tot het uiterste. Quittner is daarbij de grootste verrassing met een prachtige ballad, waardoor ze welverdiend de publieksprijs wint. Jansen laat horen hoe goed hij is in soundmixen en daarmee in staat is doordachte gelaagdheid in zijn muziek aan te brengen. De jury beloont hem daar terecht voor, en dus wint hij opnametijd in de studio van Clayrecords.