De Etage bestaat een jaar

Herinneringen ophalen met KopjeK Creatives

Tekst en foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Een jaar geleden opende de club 'De Etage' zijn deuren. Deze wordt gerund door de mannen van KopjeK Creatives: een creatief collectief dat onder andere bestaat uit Pascal Rakers en Gerard Hulshof. Dat De Etage binnenkort één jaar bestaat, vormt volgens de initiatiefnemers een goede aanleiding om een feestje te geven. Een goede reden voor ons om hen eens aan de tand te voelen.

Een jaar geleden begonnen jullie met De Etage. Hoe is dit tot stand gekomen, want vroeger was dit toch een stuk van de Drie Gezusters?

"Het is nog steeds van de Drie Gezusters. Alleen werd er weinig in deze zaal, vroeger de Coyotebar, gedaan. Ons werd gevraagd om daar een creatieve invulling aan te geven. Wij hebben deze kans met beide handen aangegrepen. Een niet te missen kans." 

Het moet een hele klus zijn geweest: van bierhut naar housetempel. Hoe hebben jullie het aangepakt?

"Het heeft ons veel bloed, zweet en tranen gekost. We hebben weinig financiële middelen, dus moesten we onze creativiteit volop gebruiken. Misschien is dat ook juist de charme van De Etage. Geen luxe gedoe, decadent gedrag of kijk mij eens tof zijn-mentaliteit. De Etage is een ruimte waar alles draait om de muziek."

De slogan van De Etage was: "tijdelijke club, eeuwige herinneringen". Jullie zijn nu een jaar bezig. Is het inmiddels permanent?

"De bedoeling was inderdaad om het tijdelijk te doen, maar De Etage zit in onze harten. Elke editie weer staan wij het hardst te genieten van iedereen. Onze residents krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. Plus: we hebben de kans om bijzondere boekingen in een intieme setting neer te zetten. Puur genieten."

In een jaar tijd hebben jullie toch al aardig wat mooie herinneringen weten op te bouwen. Eerlijk gezegd zijn mijn herinneringen soms een beetje wazig… Wat is jullie favoriete herinnering?

Gerard: "Ik heb er meerdere. Derek te Rijdt die fantastisch afsloot na mijn grote held GERD. Bo&Nijs die na drie jaar voor het eerst weer bij elkaar kwamen en alle herinneringen van vroeger die weer naar boven kwamen. San Soda die vier uur lang pure magie liet horen. Ontzettend inspirerend!"

Zijn jullie nog meer van dit soort gekke dingen van plan?

"Laatst hadden wij IDIOTERIE waarvoor we de complete bovenverdieping en de kast hadden omgetoverd in een mini-festival. Drie area’s en de kooi waarin je twintig minuten werd opgesloten met een DJ die compleet uit zijn comfortzone moest draaien. Het was een fantastische avond en zeker voor herhaling vatbaar."

Wat hebben jullie trouwens voor ons in petto tijdens het feest in het kader van het eenjarig bestaan?

"Het belangrijkste van het eenjarig bestaan blijft onze muzikale visie. We gaan de house weer opzoeken. Frits Wentink is één van Nederlands meest talentvolle jonge producers. Onze headliner komt weer uit het buitenland. The Organ Grinder is een echt housekanon waar we torenhoge verwachtigen van hebben. Verder draait onze eigen Tjade en zal Bram Steenhuizen van Mannen zonder ruggengraat afsluiten met vinyl only." 

Laatst stonden er zelfs bandjes in De Etage tijdens de EP release van A Given Horse. Zijn jullie van plan om dit nog vaker te gaan doen?

"Die avond was ons goed bevallen. We zijn altijd aan het kijken wat we buiten techno en house kunnen doen in De Etage. Omdat we muziekliefhebbers zijn, staan we zeker weer open voor een vervolg op een bandavond."

Terug naar house en techno. Hebben jullie nog bijzondere plannen of boekingen voor de toekomst?

"We zijn nog bezig met een line up voor de seizoensafsluiter. Dit kunnen we natuurlijk niet zonder knaller voorbij laten gaan. Ook gaat er een toffe verbouwing plaatsvinden in de Etage. Behalve de Etage zijn we ook hartstikke druk met LICCEN In Je Sportoutfit waarvoor we net de complete line up hebben bekend gemaakt."