De Spotifylijst van... Meadowlake

"Eigenlijk hadden we tien nummers van The National willen kiezen"

Tekst: Petra Huijgen Foto: Richard Lahuis ,

Vlak voor de release van de nieuwe single en clip "There's A Fire Rising", bogen de leden van Meadowlake zich over een Spotifylijst. Anders dan andere bands koos de band ervoor om met z'n allen een lijst van tien nummers samen te stellen. En dat kostte maar één avondje: “Als je ons individueel om tien favoriete bands zou vragen, zouden er minstens zeven overeenkomen.”

De volledige band is aanwezig op de woonboot van basgitariste Sélina Aerts, waar de laptop met de lijst klaarstaat. Het was niet moeilijk, vertellen ze. Ze hebben allemaal een soortgelijke muzieksmaak. Toeval? Nee. “Als je me deze lijst vier jaar geleden had laten horen, had ik gedacht: wat moet ik hiermee?” lacht gitarist Erik de Breij. “En ik luisterde vroeger hiphop en R&B”, bekent Sélina. Inmiddels zijn dit vervlogen tijden: “Als je ons individueel om tien favoriete bands zou vragen, zouden er minstens zeven overeenkomen. Best erg eigenlijk, maar Jarno heeft ons muzikaal opgevoed,” lacht toetseniste Gertine Veenstra. 

1. Keep The Car Running – Arcade Fire
“Die nieuwe single is ook wel heel gaaf,” vertelt drummer Tjeerd Bennink. “Maar wel weer even wennen.” Een paar dagen na de release van single Reflektor kiest Meadowlake toch voor een ouder nummer van de Canadese indieband. “Wat ik vooral heel gaaf vind, is dat zij een heel eigen geluid hebben gevonden. Dat is best wel lastig in deze tijden, en zij slagen er dan toch altijd weer in. Veel bands doen hen ook na.” En waarom dit nummer in het bijzonder? Erik: “Als er een hurdy-gurdy in het nummer zit, is het voor mij altijd goed." De band lacht. “Iedereen denkt altijd dat wij een heel serieuze band zijn,” vertelt Sélina. “Maar dat valt eigenlijk best wel mee.” 

2. I Don’t Want Love – The Antlers
“Voor mij toch wel het ultieme autonummer” vertelt Erik. “Die zanglijn met de bas is echt te gek.” De nummers van de band uit New York zitten volgens Jarno perfect in elkaar. “Het is een soort masterclass in liedjes schrijven. Deze band zou best eens de ultieme combinatie tussen singer-songwriter en post-rock kunnen zijn.” Een combinatie die ook de muziek van Meadowlake beïnvloedt volgens Gertine. “Zij kunnen van iets heel kleins en simpels iets heel groots maken waar je in mee gezogen wordt. Dat is iets wat wij ook proberen te doen.”

3. Afraid of Everyone – The National
Het had niet veel gescheeld of de Spotifylijst van Meadowlake was een The National top 10 geworden. “Dit is echt een van onze favoriete bands. Om de muziek, maar ook om hoe de band op het podium staat”, vertelt Erik. De reden dat Meadowlake dit nummer koos is de sfeer, en de overeenkomst tussen tekst en muziek. Sélina: “de tekst geeft een gevoel van spanning, en dat hoor je terug in de gitaren. Dat is ook iets wat ons aanspreekt." Tjeerd: "Bij ons schrijft Jarno de muziek, en hij vertelt ons dan waar het nummer over gaat en welk gevoel hij wil uitdrukken. De tekst en muziek beïnvloeden elkaar altijd."

4. Byegone – Volcano Choir
“Als Justin Vernon ermee te maken heeft, is het meteen al goud,” zegt Jarno. De zanger uit Eau Claire, Wisconsin is een held van de band, en ook dit project wordt erg gewaardeerd. “Het klinkt als Bon Iver, maar dan toch ook wel weer heel anders," vertelt Erik. Tjeerd: “Dit past dan wel weer beter bij wat we zelf maken, maar Bon Iver had ook wel in de lijst kunnen staan.” Niet alleen is Vernon een held vanwege zijn muziek, maar ook vanwege zijn steun aan muzikanten in zijn thuisstad. “Dat vinden wij ook heel cool aan hem,” vertelt Sélina. “Dat hij andere mensen helpt om muziek, en zo kunst te maken. Er komen nu zo veel goede bands vandaan.”

5. Blue as your Blood – The Walkmen.
De band uit New York stond vorige week nog in Vera, en Meadowlake was erbij. Ze bezoeken vaak met z’n allen concerten.  "The Walkmen is wel een favoriete band van ons allemaal”, vertelt toetseniste Gertine. "Ze hebben met een heel simpele setting een onwijs krachtig geluid." Dit nummer is gekozen om z’n simpelheid. “Het intro wat wordt doorgetrokken in het hele nummer brengt veel spanning in het nummer. Eigenlijk is het weer zo simpel”, vertelt Jarno. “Ook heeft de zanger zo’n goede stem, maar hij misbruikt dit nooit. Hij kan kleine liedjes zingen, maar nummers ook heel groots maken.”  

6. Vid spilum endalaust – Sigur Rós
Met de IJslanders van Sigur Rós is Meadowlake al vaker vergeleken. Toch geen experimentele post-rock in de lijst: Meadowlake koos voor een van de meest pop-achtige nummers die de band gemaakt heeft. “Een minder bekende kant van Sigur Rós,” vertelt Jarno, “maar in het nummer is te horen dat zo’n popnummer gewoon heel erg goed kan zijn.” Sigur Rós is vooral bekend om het experimenteren in de muziek, en dat is een raakvlak met Meadowlake. Jarno: “Een nummer moet alleen zonder die experimenten ook kunnen staan. Je moet het kunnen terugbrengen tot de kern, en dan moet het nog steeds een goed liedje zijn. Dat hoor je hier terug: Sigur Rós zonder experimenten, en nog steeds heel fantastisch.”

7. Myth – Beach House
Nog een ultiem autonummer, maar deze op naam van Gertine. “Altijd als ik dit nummer hoor, denk ik aan autorijden. Dat ik dan in de auto zit en dit nummer keihard opzet, en meezing.” Voor dit nummer uitgroeide tot een van de favorieten van de band moest Gertine wel wennen. “Vooral omdat het zo elektronisch is. Ik wist eerst niet zo goed wat ik daarmee moest. Maar dat vind ik nu juist heel gaaf.” Een andere reden waarom dit nummer in het lijstje staat is de stem van zangeres Victoria Legrand, vertelt Sélina. “Eigenljk hebben we echt te veel mannen in de lijst. Dit is dan eindelijk een vrouwelijke stem. Haar stem is heel laag en bijna mannelijk, dus eigenlijk ook weer een klein beetje een man. Erg apart, maar ook daarom juist zo mooi.” In mei schreef Peter Weening dat Meadowlake wat hem betreft prima in het voorprogramma van Beach House zou passen. Erik: "Daar zouden we natuurlijk zo voor tekenen!"

8. Time Lapse – Einaudi
Een vreemde eend in de bijt misschien, dit pianonummer van de Italiaanse componist/pianist Einaudi. Toch geen heel onlogische keuze volgens de band, die dit nummer koos om de sfeer en simpelheid. “Je hoort dat het nummer is opgebouwd om een paar basisnoten die in het intro worden gespeeld”, vertelt Sélina. “En dat wordt uitgebreid tot een heel nummer.” Jarno: "Dit is een methode die wij ook vaak gebruiken." Weer de simpelheid, en de spanning. “Eigenlijk houden we gewoon het meest van simpele nummers”, lacht Erik.

9. Enchanting Ghost – Sufjan Stevens
“Sufjan Stevens is vaak gewoon heel erg raar," vertelt Jarno. “Misschien is dit nummer daar niet het beste voorbeeld van, maar het is wel erg mooi.” Stevens schrijft vaak liedjes over moeilijke onderwerpen, en de muziek is vaak een uitdrukking van de teksten. “Luister bijvoorbeeld naar Pittsfield. Dat gaat over de moeilijke relatie van Sufjan met zijn ouders, en het mooie, rustige liedje eindigt in complete chaos.”
Omdat Pittsfield niet beschikbaar is in Spotify, koos de band een ander nummer.

10. Colombia – Local Natives
“Dit nummer kan ik niet vaak genoeg luisteren,” vertelt Erik. “Niets ten nadele van de andere negen nummers, maar dit nummer gaat echt ergens over.” De leadzanger Kelcey Ayer schreef het nummer naar aanleiding van de dood van zijn moeder, en in het nummer vraagt de zanger zich af of hij wel genoeg heeft gegeven. Sélina: “Dit is iets wat iedereen zich weleens afvraagt. En het is zo belangrijk. Dat komt mooi naar voren in dit nummer. Doordat het zo vaak wordt herhaald, is de boodschap heel sterk.”

De lijst is af, maar er had nog veel meer op kunnen staan. “Eigenlijk hebben we vooral gekozen voor bepaalde albums, niet echt voor bepaalde nummers. Voor ieder nummer had er ook een ander nummer van hetzelfde album kunnen staan”, vertelt Jarno. “We zijn ook echte album-luisteraars. Maar dat is ook logisch: een band maakt een album met een reden”, voegt Gertine toe. “Losse nummers eruit pikken maakt het toch altijd anders.”