De tofste bands van de Popronde De tofste bands van de Popronde

Deze route wil je gaan lopen

, Sjoerd Huismans

De tofste bands van de Popronde

Deze route wil je gaan lopen

Sjoerd Huismans ,

De Popronde: altijd een leuk bandjesfestijn, maar waar moet je naartoe? Volgende week donderdag 10 oktober is het weer zover en landt het circus in Groningen. In elke kroeg, poppodium en kapperszaak staat wel een bandje te spelen. 3voor12 groningen haalt de krenten uit de pap en stelt een route voor die je kunt gaan lopen. Of niet, dat moet je natuurlijk zelf weten.

De avond begint rustig: om 17.00 uur staat WONDER in de Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18). Een stelletje (aaaaaah) uit Leeuwarden dat mooie en kalme singer/songwriter liedjes speelt. De stem van zangeres Marije de Vries doet enigszins denken aan die van Lisa Hannigan, muzikaal zoekt de band het nog wat breder. Daarna kun je even wat gaan eten, want pas om 20.30 gaat het programma nog even in dezelfde lijn verder met de rootsy songs van Theo Sieben in De Jongens Van Hemmes (Steentilstraat 10).

Daarna wordt het kiezen. Omdat we inmiddels wel toe zijn aan iets anders gaan we om 21.00 uur naar de van oorsprong Groningse Na’omi Pariama in Magpie (Zwanestraat 29), die met een gelikte jazzy sound al samen mocht werken met Postman, Anouk en Ben Saunders. Na deze 3FM-fähige jazzpop is het wel weer tijd voor iets experimenteels. Tududuh brengt rijk georkestreerde 'krautpop' in Simplon (Boterdiep 69). De Utrechtse songwriter Ronald Straetemans liet zijn songs door producer Pim van de Werken (ex-Silence is Sexy, nu onder meer Eins Zwei Orchestra) in een waas van psychedelische effecten gieten, met een erg fraai en bijzonder resultaat.  
 
We missen helaas Case Mayfields zijproject Girl Beard, maar kunnen wel naar buzzbandje Lookapony uit Eindhoven Rock City in de Spieghel (Peperstraat 11). Voor wie de plaat van Mozes and the Firstborn heeft grijsgedraaid en meer wil. De duistere kelderbar van Vera (Oosterstraat 44) is daarna het perfecte decor voor de minimalistische, dromerige elektronische indiepop van The Future’s Dust. Voor liefhebbers van James Blake en The XX. Het wordt nu overigens heel moeilijk kiezen: voor wie iets minder elektronisch en iets meer tribaal en folky wil is Herrek (22.45 in O’Ceallaigh, Gedempte Kattendiep 13) een uitstekend alternatief.
 
We laten het uitbundige absurdisme van Orgaanklap maar even links liggen, omdat we de oren willen laten klapperen bij dé Popronde-band van dit jaar: Kleinindustrie in Vera (om 23:15)! Kleinindustrie is een van de allervetste undergroundbands van Nederland. Het zit ergens tussen no-wave en noiserock in. Het biedt in ieder geval een uitstekende bak herrie met songs als Hit It of het broeierige So Lazy I Could Die.
 
Daarna kun je kiezen voor de Warhol (Papengang 6), met daar de uiteraard uitstekende indierock van Adam & The Relevants, voormalige Hollandse Nieuwe van de Maand met de tophit Live Forever op het palmares. Maar nóg liever gaan we eigenlijk dansen op catchy Nintendo-bliepjes bij Hömpfdingå, dat moet wel te gek worden in de smerige technokelder Subsonic (Grote Markt 21A). Daarna op tijd terug naar Vera: de perfecte locatie voor het Nijmeegse Suit And Tie Johns, die ons met een flinke dosis groove, echo en fuzz terugbrengen naar de jaren van The Velvet Underground en Syd Barrett. Of we gaan gewoon naar het hippe heden: bands als Suuns en White Fence zijn ook uitstekend vergelijkingsmateriaal. Het belooft een topavond te worden.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen