I Took Your Name: “Ik hoef niet de zoveelste singer-songwriter te zijn” I Took Your Name: “Ik hoef niet de zoveelste singer-songwriter te zijn”

Chris van der Ploeg (Audiotransparent, Kendler) over zijn solo-project

, Tekst: Sjoerd Huismans Foto's: Niels Cornelis Meijer

I Took Your Name: “Ik hoef niet de zoveelste singer-songwriter te zijn”

Chris van der Ploeg (Audiotransparent, Kendler) over zijn solo-project

Tekst: Sjoerd Huismans Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

In een sfeervol herenpand aan de Noorderhaven speelt een boomlange kerel intieme akoestische liedjes. Het moge duidelijk zijn: we zijn hier bij een huiskamerconcert van Wishfulmusic. Chris van der Ploeg was bekend van de band Audiotransparent. Die ligt inmiddels grotendeels op zijn gat, hoewel de band officieel nog bij elkaar is. Tegenwoordig speelt Van der Ploeg in Kendler en treedt hij solo op onder de naam I Took Your Name. “Ik wil niet in het verleden blijven hangen.”

Tegen het publiek zegt Van der Ploeg dat zijn oorspronkelijke idee was om ambientmuziek te gaan maken. “Dat is nog steeds het plan”, zegt hij na afloop van zijn optreden. “Ook al is het nu wel een beetje een running gag aan het worden. Ik wil graag een ambientplaat over rangeerterreinen maken. Alleen de juiste methode heb ik nog niet gevonden.”

In plaats van ambientproducties bleven de gitaarliedjes komen, vertelt Van der Ploeg. Hij speelt vanavond vooral werk van de twee EP’s die hij solo uitbracht. De laatste, Phantom Tiger kwam afgelopen september uit. “Ik ben niet zo’n producer. De complexe akkoordenschema’s van mijn liedjes matchen nu eenmaal niet zo goed met ambient.” Op plaat experimenteert hij nog wel met effecten, maar live ziet hij dat niet zitten. “Dan heb ik echt meer mensen nodig. Ik ben niet iemand die in zijn eentje met tien looppedalen aan de gang gaat. Dat gaat geheid fout.”
 
De naam I Took Your Name komt van een R.E.M nummer. “Ik sta er nu helemaal alleen voor. Bij Audiotransparent droeg ik alleen ideeën aan, ik was geen tekstschrijver.” Dat laatste doet Van der Ploeg nu wel, maar dat gaat hem niet altijd makkelijk af. “Eigenlijk wil je meteen teksten schrijven van het niveau Yorke, Bowie of Stipe. Maar als Engels niet je eerste taal is, wordt dat moeilijk. Ik hou het nu liever lekker vaag, haha.”
“Ik ben niet zo’n podiumbeest”
Audiotransparent is al vier jaar niet meer in de studio geweest, hoewel de band volgens Van der Ploeg nog wel van plan is af en toe wat uit te brengen. Al zijn dat tegenwoordig vooral baby’s, grapte hij tijdens het optreden. Een kwestie van veranderde prioriteiten, vertelt Van der Ploeg. “Maar iedereen vermaakt zich wel.” De bandleden spelen inmiddels in bands als het Groningse Kendler of The Fire Harvest en Novack uit Utrecht.
 
Een “samenloop van omstandigheden” is de reden dat Audiotransparent stil ligt. “Er was wat gedoe met een boeker en ook onderling was er wrijving. Dan is het momentum weg. Jammer, want derde plaat Chekhov Guns kreeg goede recensies in onder meer de Volkskrant. Maar daar hoef je na een half jaar niet meer mee aan te komen.” De band bleef met een stapel cd’s en vinyl zitten. “Financieel gezien ook jammer, maar het is onze eigen schuld. Ondanks alles zijn we trots op de plaat.”
 
Van der Ploeg wil niet in het verleden blijven hangen. Zijn soloproject is vooral een uitdaging. “Toen ik hiermee begon, hoopte ik vooral dat ik kon leren een solo-muzikant te zijn. Ik ben niet zo’n podiumbeest. Af en toe deed ik de tweede stem, maar pas twee jaar geleden ben ik echt solo gaan zingen. Ik weet soms nog steeds niet wat ik moet zeggen tussen de nummers in.” De belangrijkste doelstelling is om een goede liedjesschrijver te worden. “Ik wil me onderscheiden. Niet de zoveelste singer-songwriter worden.”

“We vonden onszelf zo goed als Radiohead”
Het is de bedoeling I Took Your Name klein en intiem te houden. “Dit soort huiskameroptredens, af en toe iets online zetten... alles wat daarbij komt is mooi meegenomen.” Bijvoorbeeld de tour met Harmen Ridderbos van Town of Saints door Duitsland. Binnenkort gaat Van der Ploeg weer naar Duitsland voor drie shows in het Ruhrgebied. “Optreden in het buitenland is een soort avontuur. Het maakt niet eens uit waar je staat. Je komt in steden waar je anders nooit komt. Plezier is nu het allerbelangrijkst.”

In het dagelijks leven werkt Van der Ploeg bij een ingenieursbureau. Privé heeft hij een moeilijk jaar achter de rug: zijn relatie ging stuk en hij verkocht zijn huis. Hij ging weg uit Groningen, terug naar zijn geboortestad Assen. Tevens de stad van zijn eerste band S5.“We dachten dat we wereldberoemd gingen worden”, blikt hij terug. “We vonden onszelf zo goed als Radiohead. Maar ja, als je twintig bent moet je die attitude ook hebben. Dat heb ik nu helemaal niet meer. De tijd dat ik dingen moet, heb ik achter me gelaten. Ik bepaal zelf wat ik doe. Met een glimlach naar huis rijden is nu het belangrijkst.”
 
Dat hij niet in meer in Groningen woont, vindt Van der Ploeg soms wel een nadeel. “Aan de andere kant heb ik 23 jaar in Assen gewoond. Ik kan daar heus wel weer wennen. Muzikaal is er veel veranderd. Als je vroeger iets anders speelde dan metal of blues was je al een arrogante homo. Nu wordt een band als Tangarine landelijk opgepikt. Leuk om ze op tv te zien.”
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen