Simplon vraagt faillissement aan

Salarissen december kunnen niet betaald worden

Tekst: Sjoerd Huismans, Storify: Petra Huijgen ,

Poppodium Simplon gaat morgen het faillissement aanvragen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden vanavond. Het bestuur acht het faillissement noodzakelijk omdat de salarissen van december niet betaald kunnen worden.

Al een paar maanden lang zit Simplon in grote problemen. Het poppodium wacht op steun van de gemeente Groningen. Wethouder Dig Ishta (cultuur) heeft vandaag aangekondigd dat het college van B&W volgende week een definitief besluit gaat nemen. Maar Simplon kan zo lang niet wachten, zegt bestuursvoorzitter Jeroen Vos tegen Dagblad van het Noorden: "De gemeente heeft kansen gehad maar ze niet gegrepen." Op zowel de optie voor verregaande samenwerking met Vera als een oplossing voor de lening die Simplon bij de gemeente heeft lopen, kwam volgens Vos geen reactie van de gemeente. Die lening, bedoeld voor een verbouwing, is al jarenlang een zware last voor het podium.

Deze week vroeg 3voor12 Groningen nog aan drie experts hoe de toekomst van het poppodium eruit moet gaan zien, inclusief de optie tot verregaande samenwerking met Vera. Gemeenteraadslid Marloes Dekker (PvdA), partijgenoot van Ishta zei toen nog: "Ik heb bij de wethouder benadrukt dat we snel duidelijkheid willen. De situatie is erg zorgelijk, dus er zal op korte termijn iets moeten gebeuren.” Voor Simplon is dat dus blijkbaar te laat. Ishta laat aan DvhN weten niet van plan te zijn het faillissement te voorkomen. Volgens Ishta heeft Simplon meerdere malen om "forse financiële injecties" gevraagd, maar wil de gemeente geen overhaaste beslissing nemen. "Dit college beslist niet overhaast over grote bedragen voor subsidie ontvangende instellingen zonder financieel perspectief."

Reclamebureau Studio Plakband roept op om vrijdag een campagne te gaan bedenken voor Simplon: