Simplon: het is nu aan de curator Simplon: het is nu aan de curator

Faillissement aangevraagd, programmering en Eurosonic onzeker

, Tekst: Petra Huijgen en Sjoerd Huismans

Simplon: het is nu aan de curator

Faillissement aangevraagd, programmering en Eurosonic onzeker

Tekst: Petra Huijgen en Sjoerd Huismans ,

Vandaag vraagt Simplon het faillissement aan. Gisteren werd duidelijk dat het podium deze stap ging nemen. Daarnaast ontstond vooral veel onduidelijkheid.
In reactie op een tweet van Studio Plakband twitterde Simplon bijvoorbeeld: ‘Bedankt voor jullie steun! (ps we zijn nog niet failliet hè. Er blijft altijd hoop!)’. Bestuursvoorzitter Jeroen Vos heeft “geen idee” waar dat vandaan komt. “Ik heb die tweet niet verstuurd. Ik kan me die emotie wel voorstellen, maar ik dien vandaag het faillissement in.”

Gemeenteraadslid Paul de Rook (D66) was gisteren aan het vergaderen met de Raadscommissie Cultuur, toen plotseling een e-mail van Simplon binnenkwam. “De mail overviel ons wel, maar het faillissement kwam niet helemaal onverwachts. We schrokken er wel van, en er ontstond een rare sfeer. De wethouder was al weg. Hij had aan het begin van de vergadering gezegd dat hij ons een brief zou sturen met hoe het nu precies zat met Simplon, hoe we ermee om zouden gaan. Tegen het eind van de vergadering kregen we opeens een e-mail van Simplon dat ze het faillissement aan wilden vragen."

De Rook heeft bestuursvoorzitter Jeroen Vos van Simplon gevraagd of ze niet even konden wachten met het faillissement. “In elk geval tot de volgende vergadering, nog een week. Hij zag daar niets in. Als hij dat beslist, is dat aan hem.”
 

“Eind van de maand haalden we niet”
De vraag die opdoemt na het bericht over het faillissement van Simplon is: waarom nu? Het college van B&W had al aangekondigd volgende week met een besluit te komen. Vos wijst op zijn verantwoordelijkheid als bestuursvoorzitter. “Uitgangspunt is dat we de salarissen voor december niet meer konden betalen. We hebben geen geld meer, ook niet om de leveranciers te betalen. Die betalingen worden eind van de maand verricht en dat gingen we niet meer halen.”

De laatste poging
Bovendien had Simplon volgens Vos “voldoende reden” om aan te nemen dat het besluit van de gemeente negatief zou gaan uitvallen. “Wat hadden ze daar 26 november moeten beslissen? Al sinds juni zitten we aan tafel. In een bespreking met de concerndirecteur (ambtelijke top, red.) afgelopen vrijdag bleek al dat hun advies richting B&W negatief uitvalt voor Simplon.”

Gisteravond stuurde wethouder Dig Ishta (cultuur) een verklaring dat Simplon de afgelopen weken “meermalen een verzoek heeft ingediend voor forse financiële injecties.” Het laatste verzoek was van afgelopen weekend. Volgens Ishta waren de verzoeken “financieel onduidelijk onderbouwd.” Het college nam ze volgens Ishta in beraad, maar “beslist niet overhaast over substantiële financiële injecties aan subsidieontvangers zonder voldoende financieel perspectief.”
 
Dat verzoek om een financiële injectie afgelopen weekend was “een laatste poging”, zegt Vos. “We zitten met een acuut liquiditeitsprobleem. Sinds juni praten we al over een oplossing maar die komt maar niet. Bovendien ligt er sinds begin oktober een intentieverklaring om met Vera te fuseren. Maar van Vera kan natuurlijk niet verwacht worden dat ze de schuld overnemen.” De exploitatieschuld van 90 duizend euro in combinatie met het tekort op de balans maakt dat er ongeveer twee ton nodig is om Simplon te redden. 
 

“Geen politiek spelletje”
Dinsdag beslist de rechter over het faillissement. Vos: “Tot dan kunnen we het faillissement dus ook weer intrekken. De gemeente kan natuurlijk zeggen: we gaan kijken hoe we jullie acute problemen kunnen oplossen en we gaan daarna direct met Vera erbij om de tafel.” Een ultimatum voor de gemeente? “Nee, ik speel geen politieke spelletjes. Ik moet handelen als bestuurder. Als de curator ernaar gaat kijken, zou hij zeggen dat het bestuur het op zijn beloop had gelaten als we nu niet hadden ingegrepen.” 

Concert Hadewych Minis geannuleerd 
Vos benadrukt dat de programmering tot dinsdag gewoon doorgaat. “Ik hoop dat mensen het als een kans zien om langs te komen. Daarna weet ik het niet, de curator beslist wat er gaat gebeuren.” Hoe onzeker de situatie is, blijkt in de loop van de middag. Het telefoongesprek met Vos was rond twee uur 's middags, daarna bleek dat het concert van Hadewych Minis dat zaterdag zou plaatsvinden is afgelast. Programmeur Erik Visser mailt in een reactie: "Vanwege het naderende faillissement kan ik niet meer garanderen dat we haar gage kunnen betalen. Daarom hebben we het in overleg afgelast." Ook over Eurosonic is nog niet gepraat, zegt Vos. “Als Simplon tegen die tijd is geliquideerd, dan is er een probleem. Het kan ook zijn dat de curator een constructie gaat bedenken.” 

De Rook gaat het zeker over Simplon hebben in de gemeenteraad volgende week woensdag. “Wij weten ook nog niet wat er gaat gebeuren. Het kan zijn dat dinsdag het faillissement wordt uitgesproken door de curator. Als dat gebeurt, moeten we snel handelen om de activiteiten te behouden. Er komen nu veel mensen in actie: dat is de geest van Simplon. Die moet blijven, ook als het bedrijf wegvalt.” Ook over Eurosonic gaat de raad volgende week praten. De Rook: “Het zou ontzettend zonde zijn als de inboedel in december al wordt verkocht, terwijl er in januari allerlei concerten kunnen worden georganiseerd.”

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen