Faillissement Simplon: Popscene reageert geschokt, maar ziet ook mogelijkheden Faillissement Simplon: Popscene reageert geschokt, maar ziet ook mogelijkheden

Martin ter Braake: “Je kunt niet bij de pakken neer gaan zitten!”

, Tekst: Matthijs Sorgdrager

Faillissement Simplon: Popscene reageert geschokt, maar ziet ook mogelijkheden

Martin ter Braake: “Je kunt niet bij de pakken neer gaan zitten!”

Tekst: Matthijs Sorgdrager ,

De raad van bestuur van Simplon vroeg donderdag een faillissement aan. Rekeningen en salarissen konden niet meer worden betaald. Volgende week besluit de gemeente of de aanvraag gehonoreerd wordt. Als dat gebeurt wordt de organisatie opgedoekt, maar de locatie zal blijven bestaan. Prominenten in de Groningse popscene zijn geschrokken, maar zien ook mogelijkheden.

Chris Garrit – Nachtburgemeester van Groningen
"Ik kom net uit een gesprek met Dig Istha, de wethouder van cultuur. Ik mag er niet al te veel over zeggen, maar het lijkt er inderdaad op dat het einde verhaal is voor de organisatie achter Simplon. Verrast ben ik niet; Simplon krijgt al vijftien jaar structureel te weinig subsidie. Je kon erop wachten.

Er zal binnenkort wel weer iets nieuws ontstaan op de locatie. Er zijn heel veel goede ideeën in de stad. Als het aan mij ligt komt er een podium zonder traditionele programmeur. Het publiek kan ideeën aandragen bij een artistiek team. Dit team beslist dan of en hoe deze ideeën worden uitgevoerd.

Hubert Nauta moet daarbij directeur worden. Hij is onterecht aan de kant gezet omdat er een zwarte piet moest zijn, terwijl hij werd opgezadeld met problemen die anderen veroorzaakt hebben. Niemand zou het beter kunnen dan hij."  

Martin ter Braake – DJ en organisator van Hartslag
"Ik kan er zo boos om worden als mensen op de sociale media zeggen dat Simplon een slecht podium is waar mensen zitten zonder creativiteit! Ik heb er echt prachtige avonden meegemaakt. Het is de mooiste zaal van Groningen en ik heb echt een heel bijzonder gevoel bij de zaal en de mensen die er werken.

Als het faillissement doorgaat, zal dit inderdaad het einde betekenen voor de huidige vorm van Simplon. Maar je kunt niet bij de pakken neer gaan zitten. Er zijn ongetwijfeld doorstartmogelijkheden. Ik weet nog niet honderd procent zeker of de aankomende editie van Hartslag, mijn eigen feest, op 26 december doorgaat. Maar deze avonden brengen zeker geld in het laatje, dus het zou gek zijn om op zo'n korte termijn de boel te annuleren."

Paul Grimmius – creatief adviseur van Paradigm
"Ik heb er een dubbel gevoel over. Aan de ene kant zou het een groot gemis zijn voor Groningen als Simplon verdwijnt. Concepten als Technootjes, Machtig en Hartslag hebben heel erg veel bijgedragen aan de Groningse muziekcultuur. Het was in Simplon dat ik voor het eerst in aanraking kwam met techno. En met mij waarschijnlijk velen.

Aan de andere kant vind ik dat Simplon erg ouderwets werkt. Ze zijn zo sterk afhankelijk van subsidie. Dat is niet meer van deze tijd. Wij doen met Paradigm alles zonder subsidie. We werken samen met het bedrijfsleven om rond te komen en kunnen zelf onze broek ophouden."

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen