9 november: Jubileum Latin Dance Night in De Oosterpoort 9 november: Jubileum Latin Dance Night in De Oosterpoort

Cubaanse supersterren Los Van Van swingende hoofdact

, Tekst: Iris Engelsman

9 november: Jubileum Latin Dance Night in De Oosterpoort

Cubaanse supersterren Los Van Van swingende hoofdact

Tekst: Iris Engelsman ,

De twintigste editie van Latin Dance Night staat voor de deur, met een sterke line up en een uitermate blije buzz. Latinminnend Groningen heeft er voelbaar zin in. 3voor12 groningen sprak met een aantal insiders over de programmering en de relevantie van het grootste Latinfestival van Noord-Nederland.

Inmiddels is de Latin Dance Night niet meer weg te denken uit het Nederlandse aanbod aan Latinfestivals en –feesten. De afgelopen twintig jaar is het festival gestaag uitgegroeid tot een evenement waar internationale topacts hun opwachting maken, en waar hordes muziek- en dansliefhebbers uit Groningen en verre omstreken op afkomen. Live muziek, toonaangevende DJ’s, exotisch eten en drinken en wervelende dansdemonstraties… Het komt allemaal samen onder het dak van De Oosterpoort.

Dit jaar heeft programmeur Peter Sikkema de Cubaanse salsa-zwaargewichten van Los Van Van weten te strikken als hoofdact. Cubaanse Groninger Juan Carlos Gonzalez (eigenaar en dansdocent van dansschool Salsa Juan Carlos) ziet reikhalzend uit naar het optreden: “Er is geen andere band ter wereld die zo dicht op hun publiek staat. Ze weten feilloos de dagelijkse beslommeringen van de Cubanen weer te geven in hun muziek. De teksten zijn uit het leven gegrepen, en hun zelf ontwikkelde stijl ‘songo’ (doorvertaling van salsa) is ontzettend dansbaar. Los Van Van is al sinds de jaren ’70 nauw verweven met de levens van de Cubanen en nog steeds vinden ze zichzelf opnieuw uit, waardoor ze ook de jongeren meekrijgen.” 

La Sucursal SA

La Sucursal SA

Juan Carlos is als dansdocent al jaren nauw betrokken bij de Latin Dance Night en ziet een duidelijke relevantie: “Het festival biedt niet alleen een mooie inkijk in de actuele Latinmuziek, maar ook in de achtergrond van salsa als dansvorm. Latin Dance Night draagt bij aan de populariteit en doorontwikkeling van het genre. Bovendien is de timing perfect: salsa zit duidelijk weer in de lift, na een aantal jaren wat minder populair te zijn geweest. Latin Dance Night 2013 zal deze ontwikkeling ongetwijfeld nog een extra boost geven.”

DJ Mitch el Huracán del Ritmo vult aan: “Latin Dance Night draagt bij aan samenwerking en harmonie in de Latinscene. Het is in ieder geval voor Groningen een moment waar vanuit de dansscholen intensief naar toegeleefd wordt, met een enthousiasme dat aanstekelijk werkt, ook ver buiten het vaste (dans)publiek om.”

In de programmering van Latin Dance Night is naast salsa traditiegetrouw veel aandacht voor andere Latinstromingen als timba, son, merengue (Extazz), kizomba (DJ Sigi) en ritmo kombina (Cache Royale). Over dat laatste zegt Mitch: “Ik wil een lans breken voor de Antilliaanse muziek. Cache Royale, een stel jonge, enthousiaste Antilliaanse muzikanten, heeft ritmo kombina eigenhandig opnieuw uitgevonden en zorgt daarmee voor een vernieuwende noot in de programmering. Zwoel en smooth, en daarmee ook zeer geschikt voor de wat meer relaxte dansers.” Daarnaast roemt Mitch de “meesterlijke blazerssectie” van salsa-orkest Tromboranga, de heerlijke bachata van Grupo Extra en tenslotte La Sucursal Sa, dat de authentieke salsa brava in een nieuw jasje steekt. “Het is dat ik zelf moet draaien, anders zou ik niet kunnen kiezen!”

Als opwarmer voor Latin Dance Night 2013 stelde Mitch samen met El Gran DJ Juanz een fijne mixtape samen.

Latin Dance Night, zaterdag 9 november van 20:00 - 03:00 uur in De Oosterpoort, Trompsingel 27, Groningen. Kaarten verkrijgbaar aan de kassa van De Oosterpoort, bij Plato en via Ticketmaster. Meer info op www.latindancenight.nl

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen