Festivalgids: een overzicht van het aanbod in Groningen en Drenthe

Van Baflo tot Emmen, van Ellertshaar tot Bad Nieuweschans

Tekst: Charlotte Akerboom en Saskia Evers ,

Bij festivals denk je al gauw aan Pinkpop, Lowlands of zelfs Best Kept Secret. Dichtbij huis zijn echter ook genoeg festivals te vinden. In de stad vind je bekende festivals als Noorderzon, De Nacht van Kunst en Wetenschap, het Rapalje Zomerfolkfestival en het spiksplinternieuwe Grachtenfestijn. Echter is het ook zeker de moeite waard om de stad uit te trekken. Groningen en Drenthe hebben in de zomermaanden namelijk bijzonder veel te bieden op muziekgebied. Hier vind je een greep uit de diverse muziekfestivals!

Graspop
Waar: Baflo, Meijmaweg Baflo / Voormalig sportpark Marcia.
Wanneer: 24 en 25 mei.
Prijs: € 15,00.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Deze editie van Graspop heeft een hoofdpodium en een dancepodium. Navarone, De Kraaien, Mr. Polska treden zaterdag op. Maar Graspop biedt ook een podium aan nieuw jong talent. Op vrijdagavond vindt de finale plaats van de RaboGrass poll, met jong talent uit de regio.
Meer informatie: http://www.graspop-festival.nl/

Burenfestival Buuf
Waar: Wildervank, Nijverheidsstraat.
Wanneer: 26 mei.
Prijs: € 15,00.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Dit akoestische muziekfestival heeft voor de eerste editie een aantal mooie namen aan weten te trekken. Onder andere Tim Knol, Tangerine en Akward I spelen in een van de vijf tuinen van dorpsbewoners (de buren). Ook de finalist van de POPGroningen Talent Award Meadowlake en de Groninger singer-songwriter Martyn Ell zullen een akoestische set neerzetten, terwijl het publiek zich lekker kan nestelen op een hooibaal.
Meer informatie: http://www.burenfestivalbuuf.nl/

KIC Festival
Waar: Hoogezand, het Kielzog Theater.
Wanneer: 15 juni.
Prijs: Onbekend.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Het KIC Festival heeft als doel om beginnende bands uit de regio Hoogezand-Sappemeer een kans te geven om op een poppodium op te treden. De organisatie noemt het een plek om ervaring op te doen en waar nog fouten gemaakt mogen worden. Met in totaal twaalf verschillende acts klinkt dit als een ideaal festival om lokaal talent te ontdekken. Ook staan er vier (halve)finalisten van de POPgroningen Talent Award op het programma: Orange Skyline, View For A Day, Animal Antics en The Rising Sun.
Meer informatie: http://www.kicfestival.nl

Retropop

Waar: Emmen, Grote Rietplas.
Wanneer: 1 juni.
Prijs: € 43,50.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Lastig.
Omschrijving: Aan de Grote Rietplas bij Emmen wordt een eendaags festival gehouden. Op het hoofdpodium spelen originele bands uit de jaren 70, 80 en 90, zoals Racoon, Status Quo en Frank Boeijen. Op het andere podium spelen coverbands en ook is er een tent met dj’s. Voor het ultieme festivalgevoel is het mogelijk te overnachten op een camping naast het festivalterrein (25 euro voor 2 nachten).
Meer informatie: http://www.retropop.nl/

Sodom Rocks Festival
Waar: Winschoten, B. Haitzemastraat.
Wanneer: 15 en 16 juni.
Prijs: Zaterdag: € 7,50.
Zondag: € 5,00.
Combinatieticket: € 10,00.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Dit tweedaagse muziekfestival heeft een divers programma. Op zaterdag ligt de focus voornamelijk in de metalhoek. Zo doet onder andere Rammstein-coverband Vannstein het festival aan. Ook is er folkmetal van Encorion en blackmetal van Carach Angren. De tweede dag van het festival staat voornamelijk in het teken van pop/rockmuziek met onder andere: The New Shining en lokaal talent zoals The Tightropes, Eisenhower, Model Depose, Elle Alpha, Vincent Kenter en Heim. Daarnaast zijn er ook nog optredens van diverse singer/songwriters en is Moke-zanger Felix Maginn ook aanwezig vanwege schoolproject 'High & Low'.
Meer informatie: http://www.sodom-metal.nl

Midsummer Festifarm
Waar: Ellertshaar, Camping de Bosrand.
Wanneer: 21, 22 en 23 juni.
Prijs: Passepartout inclusief kampeerplek: € 49,50.
Dagkaart zaterdag: € 29,50.
Dagkaart zondag: €19,50.
Camperticket: € 32,50.
Kinderen tot 12 jaar gratis.
Jongeren van 12 t/m 17 onder begeleiding ouders: 50% korting.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja. Vanaf Borger zijn er pendelbussen.
Omschrijving: Dit intieme en gemoedelijke festival vindt op een bijzondere locatie plaats, namelijk een boerencamping en de oevers van een helder bosmeer in Drenthe. Op drie verschillende podia kan men gedurende het weekend genieten van dertig verschillende acts, waaronder Town of Saints, Gerhardt, Girlbeard, Pien Feith, Rebecca Sier, Jungle By Night en Anthony's Putch. Naast muziek kun je ook poëzie, theater en dans verwachten. Verder zijn er yoga-workshops, kinderactiviteiten, (biologisch) eten en is er gelegenheid tot zwemmen. Ook is er nog een nachtelijk programma rondom een silent disco waarbij rekening wordt gehouden met de natuurlijke omgeving.
Meer informatie: http://www.festifarm.nl

TT festival
Waar: Assen, op diverse pleinen in de stad.
Wanneer: 26, 27, 28 juni.
Prijs: Gratis.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Het festival voor iedereen die houdt van muziek, motoren en gezelligheid. Op diverse pleinen in de stad is voor ieder wat wils te vinden. De pleinen zijn ingedeeld naar muziekgenres. Kensington, The Handsome Poets en Nitrovolt treden op. Maar ook de Groninger bands The Dudettes, Audio Adam en Red Androids zijn er te vinden.
Meer informatie: http://ttfestival.nl/

FestiValderAa
Waar: Schipborg (Drenthe), de Heidesteeg.
Wanneer: 5, 6 en 7 juli.
Prijs: Vrijdag: € 9,00.
Zaterdag of zondag: € 12,50.
Passe-partout: € 22,50.
Met losse tickets voor theatervoorstellingen.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Het Festival Der Aa biedt drie dagen lang theater en muziek in de Drentse natuur. Op diverse plekken op het festivalterrein zijn optreden van diverse artiesten, zoals Janne Schra, Tangarine, Zazi en Mister and Mississippi. Ook is er een gevarieerd aanbod aan theatervoorstellingen. Een van de voorstellingen die je kunt zien is "Mijn Ede" van NNT. Verder zijn er dansvoorstellingen van Club Guy & Roni. Voor de mensen die kamperen op een festival in een klein koepeltentje niet als onderdeel van de pret ervaren, is het mogelijk een tent-arrangement te boeken. Hierbij overnacht je in een volledig ingerichte tent.
Meer informatie: http://festivalderaa.nl/

Keltisch Midzomer Festival
Waar: Bad Nieuweschans.
Wanneer: 5, 6 en 7 juli.
Prijs: Vrijdag: € 6,25 (in voorverkoop).
Zaterdag: € 16,25 (in voorverkoop).
Zondag: € 11,25 (in voorverkoop).
Daarnaast diverse combitickets te koop.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Tijdens dit festival voor jong en oud kun je terugkeren naar de Keltische Middeleeuwen. Elke dag heeft een thema. Op vrijdag is het kampvuurdag, op zaterdag is het muziekdag en op zondag familiedag. De hoofdacts Celtica, Saltatio Mortis en Saor Patrol spelen op zaterdag. Wanneer je je op een bijzondere manier wilt verbinden met je geliefde kun je je aanmelden voor een Handfasting ceremony (een oud Keltische wijze om in het huwelijk te treden). Verder is er een rijke verzameling aan eten, drinken en handelswaren.
Meer informatie: http://www.keltischmidzomerfestival.nl/

Pagepop & Opblaaspop
Waar: Stadskanaal.
Wanneer: Opblaaspop: 13 juli. Pagepop: 14 juli.
Prijs: Gratis.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja.
Omschrijving: Pagepop, dat al sinds 1988 bestaat, biedt met twee verschillende podia een gevarieerd programma. Zo is er natuurlijk een hoofdpodium met onder andere pop/rockband The Jacks en skaband de Bazzookas, maar het festival biedt ook een podium aan lokaal talent zoals Meadowlake, Inge van Calkar, Anti D, Call Me Skinny en Ricky Rehab. Een dag eerder wordt op hetzelfde festivalterrein ook de battle Opblaaspop gehouden. Hier strijden verschillende bands om een betaalde plek op het hoofdpodium van Pagepop.
Meer informatie: http://www.pagepop.nl

Festival Hongerige Wolf
Waar: Hongerige Wolf.
Wanneer: 26, 27 en 28 juli.
Prijs: Vrijdag: €17,00 (voorverkoop).
Zaterdag: € 29,00 (voorverkoop).
Zondag: €24,00 (voorverkoop).
Passepartout: € 49,00 (voorverkoop).
Ook mogelijkheid tot camping. Korting voor kinderen.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Matig. Met de trein naar Winschoten. Vanaf daar een fiets huren of met een pendelbusje.
Omschrijving: Festival Hongerige Wolf vindt voor de derde keer plaats in het gelijknamige dorpje tegen de Duitse grens. Er zijn optredens op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, poëzie, film en fotografie. Ook de locaties zijn afwisselend aangezien het festival niet alleen op straat plaatsvindt, maar er ook op de dijken, in woonkamers, tuinen, schuren en stallen van alles te vinden is. 's Avonds kun je nog met de trekker naar de danssilo om hier tussen de graanvelden tot in de vroege uurtjes te dansen. Overnachten kan zowel op de camping als bij een dorpsbewoner thuis.
Meer informatie: http://www.festivalhongerigewolf.nl

Kanaalpop
Waar: Zuidhorn
Wanneer: 29, 30 en 31 augustus
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Dit driedaagse festival biedt een gevarieerd programma met diverse muzieksoorten en -stijlen. Op de donderdagavond is er het dance/housefeest Party del Sol. DJ Olaf host samen Kevin Pare en Niels Span een Nederlandse avond op de vrijdag. Daarnaast is er ook nog een mysterieuze afsluitende artiest. De organisatie houdt de identiteit van deze artiest echter nog even geheim. De zaterdag wordt ingeluid met een heus kinderprogramma. Vervolgens zijn er op het hoofdpodium optredens van zowel lokaal als nationaal talent. Bands met eigen werk en coverbands wisselen elkaar af. Ook is er nog een kleiner podium voor singer/songwriters.
Meer informatie: http://www.kanaalpop.nl

Naast bovenstaande festivals zijn er de komende maanden de volgende festivals in de regio: Sweelpop, Koepeltjesfestival, Donderslag, en Occultfest. Hebben jullie nog festivaltips? Plaats ze hieronder!