Bevrijdingsfestival Groningen: Tips van de Redactie

Welke bands zijn op 5 mei echt de moeite waard?

Tekst: Charlotte Akerboom, Tsjomme Dijkstra, Petra Huijgen, Joséphine Kurvers, Harold Zijp, Saskia Evers en Daan van Boxtel ,

Welke bands zijn tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen op a.s. zondag 5 mei echt de moeite waard? Laat de onderstaande tips van onze redactie voor jou een gids zijn!

Mr Richard
Wie van lieve akoestische liedjes en mooie samensmeltende vocalen houdt, doet er goed aan om vroeg het festivalterrein te betreden. Het uit Groningen afkomstige Mr Richard is namelijks de openingsact van het Local Heroes podium. Het gezelschap heeft in april de EP Lost uitgebracht, dat ongetwijfeld ruimschoots aan bod gaat komen.
Local Heroes - 13:00

Sprokkelhout
De heren van Sprokkelhout stonden een paar weken geleden nog in de finale van de POPGroningen Talent Award. Daar grepen ze weliswaar naast de titel, maar het feestje was er niet minder om. Voor iedereen die het toen gemist heeft, is er herkansing op de Local Heroes stage om 14:00 uur.  De jongens laten zich inspireren door onder andere dEUS, Modest Mouse en Explosions in the Sky en met succes - de jury vertelde 'blij te zijn dat Groningen een band zoals deze heeft'. 
Local Heroes - 14:00

Harm's Fork
Ook voor liefhebbers van Americana en aanverwante stijlen valt er wel het één en ander te genieten op 5 mei: zo speelt om 15.00 uur Harm's Fork op het Local Heroes podium: een interessante mix van pop, folk en gospelmuziek waarbij frontman Harm Wierda wordt ondersteund door een swingende band en een paar puike zangeressen, ook - of misschien wel juist -  voor ongelovigen een spirituele lekkernij.
Local Heroes - 15:00

Miss Montreal
Miss Montreal behoeft voor een Nederlands publiek inmiddels geen introductie meer. De muzikale optredens in De Wereld Draait Door en een optreden als jurylid bij de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter zijn alleen al enkele van de talrijke televisieoptredens waar je Miss Montreal, artiestennaam van Sanne Hans, van kunt kennen. Miss Montreal vormt dit jaar samen met Dio en Chef’Special het gezicht van de vrijheid op 5 mei. Als ambassadeur zal zij met haar band, mogelijk gemaakt door de inzet van helikopters van het ministerie van Defensie, onder andere het Bevrijdingsfestival in Groningen bezoeken.
Main Stage - 15:00

Stuart Mavis 
De talentvolle singer-songwriter Stuart Mavis timmert behoorlijk aan de weg. Hij viel dit jaar op bij muziekwedstrijden in het noorden van het land en de single van zijn eerste EP, 'Different Generations', werd goed ontvangen door de media. In recensies wordt graag de link gelegd met artiesten als Jack Johnson, Jason Mraz, maar ook Alex Turner (Arctic Monkeys). Zelf geeft Mavis (zijn echte naam is Sjoerd Vriesema) aan ook sterk te worden beïnvloed door Hiphop en Spoken word. Tijdens optredens laat hij zich begeleiden door een band.
Local Heroes - 16:00

Villagers
Van 16.00 uur tot 16.45 uur (let op! eerder dan dat in het oorspronkelijke programma stond) is het tijd voor de indie folkband Villagers. De band met als frontman Conor O'Brien kreeg al eerder lovende kritieken na Groningse concerten in Vera en op Eurosonic. Vandaag kunnen we aanschouwen of de intense performer O'Brien zich ook staande weet te houden in de Groningse openlucht. Dan is het alleen nog hopen op een zonnige dag, zodat wij ons allen kunnen neervlijen op een kleedje in het gras, om ons te laten meevoeren door de weemoedige klanken van deze Ierse band.
Main Stage - 16:00

Orange Skyline
Ze hebben hun tienerjaren nauwelijks achter zich gelaten, maar spelen al met zoveel bravoure. De Groningse punkers van Orange Skyline ontwikkelen zich in razend tempo. Bands als The Libertines en Oasis dienen ter inspiratie voor hun eigen postpunkrevival. Enkele weken geleden kwamen ze als winnaar uit de bus tijdens de POPgroningen Talent Award 2013. Dan ben je goed. Tijdens deze talentenjacht gaven ze een aantal spetterende optredens. De verwachtingen zijn daarom hoog. Dit is de kans om een optreden mee te maken voordat ze straks landelijke bekendheid verwerven en voor een tijdje weg zijn.
Local Heroes - 17:00 

Newton Faulkner
Voor de liefhebbers van echt goede singer-songwriters is er Newton Faulkner. Hij is pas 27 maar heeft nu al drie studioalbums op zijn naam staan. Met zijn blonde dreads en gemoedelijke uitstraling zal Newton Faulkner menigeen uitstekend vermaken met zijn intense liedjes, karaktervolle doch zuivere zangstem en zijn vaardige en ritmische gitaarspel. Bijzonder is dat hij zelf voor de 'beat' zorgt door met zijn handen op zijn gitaar te trommelen. Niet per se een originele techniek, maar toch een die door relatief weinig gitaristen wordt gebruikt.
Main Stage - 17:15

Reverse Cowgirls
Op datzelfde Local Heroes podium staan om 18:00 uur de mannen van Reverse Cowgirls. Vroeger een duo, dat nu uitgebreid is tot trio dankzij de rekrutering van Monroes bassist Harry Kingma, heeft Reverse Cowgirls een echte live reputatie opgebouwd dankzij een opzwepende mix van country, punk, blues en folk, waarbij beide gitaristen dubbelen als drummer. Recent werden ze zelfs jodelend gesignaleerd  bij de nederpop klassieker "Hocus Pocus", maar ook veel eigen werk staat op het repertoire van Harry, Michiel en Joost.
Local Heroes - 18:00

Cold War Kids
Geschikte sfeermakers voor een festival zijn de Cold War Kids. De indierockband uit Californië heeft onlangs hun vierde album Dear Miss Lonelyhearts uitgebracht. Voor het album vond de band inspiratie in het boek Miss Lonelyhearts van Nathanael West. De combinatie van gitaren, drums, synthesizers en Nathan Willett's soms melancholische stem belooft uiterst fijne festivalmuziek. Wanneer de avond valt, zal de band het aanwezige publiek dan ook ongetwijfeld op weten te warmen.
Main Stage - 19:45

Blaudzun
Johannes Sigmond is de man met de grote bril en het zwarte haar die gezicht geeft aan Blaudzun. Als je Blaudzun hoort, zou je in eerste instantie niet denken dat dit een singer-songwriter van Nederlandse bodem is. Toch is niets minder waar. Aangevuld met mandoline, ukelele, banjo, accordeon, strijkers en blazers, is de sound van deze markante verschijning een combinatie van Arcade Fire, Antony & The Johnsons en Beirut. Maar het is lastig om zijn muziek in echt een hokje te plaatsen, misschien moet je dat ook niet willen, en gewoonweg naar hem gaan luisteren.
Main Stage - 21:15

The Opposites
Bekend van nummers als Dom, Lomp en Famous, Broodje Bakpao en de onlangs uitgebrachte single Sukkel Voor De Liefde, timmert The Opposites al verschillende jaren aan de weg. Niet alleen in eigen land, maar ook bij onze Zuiderburen. Wil je even lekker uit je dak gaan, kom dan zeker even kijken naar de afsluiter van deze avond. Willy en Big2 weten met hun mix van hip-hop en dance namelijk wel hoe ze een feestje moeten bouwen.
Main Stage - 22:45

Bovenstaande tips omvatten enkel een deel van alle artiesten die zullen gaan spelen tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen. Heb je zelf nog wat tips? Laat het ons weten in de comments! Het gehele programma staat op de site van het Bevrijdingsfestival Groningen