De Nacht van Kunst & Wetenschap: wat mag je niet missen?

Een greep uit het veelzijdige aanbod van dit nachtelijke cross-overfestival

Tekst: Marieke Polman ,

Zaterdag 1 juni wordt Groningen weer omgetoverd tot de nachtelijke hoofdstad van Kunst en Wetenschap. Hierbij staat de ontmoeting tussen deze twee disciplines centraal. Ruim twintig bijzondere locaties vormen een etmaal lang het decor van een groot aanbod aan muziek, dans, theater, beeldende kunst, lezingen, workshops en wetenschappelijke experimenten. Het thema dit jaar is energie. Een aantal tips om je te helpen kiezen uit de meer dan tweehonderd acts.

De vierde editie van De Nacht van Kunst & Wetenschap staat voor de deur. Zaterdag 1 juni is het weer moeilijk kiezen uit een groot aantal concerten, voorstellingen, performances, presentaties, tentoonstellingen en talkshows waarbij kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Met ruim tweehonderd acts op meer dan twintig locaties is er alleen al op muziekgebied meer dan genoeg te doen. Om de keuze iets te vergemakkelijken, vind je hieronder een selectie.

Local heroes
Het nachtelijke festival biedt in haar programma veel ruimte aan artiesten die een band hebben met het noorden. Dat is bij de muziekacts al goed te zien. Zo spelen local heroes The Tightropes tussen de boeken in de UB. Volgens de website van De Nacht brengt de band “stampende rocksongs flink op smaak gebracht met eetlepels blues en funk”, en dat is precies wat je kunt verwachten. De heren zijn overigens hard op weg om ook buiten de provinciegrenzen naam op te bouwen. Zo stonden ze 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Assen en zijn ze geselecteerd voor de Popronde 2013.

Een andere aanrader is Herrek, waarvan het geluid wordt omschreven als “warme, sfeervolle en hypnotiserende folkmuziek”. Frontman is ex-Groninger Gerrit van der Scheer, die je ook kunt kennen van Bonne Aparte of Adept. Gerrit woonde van zijn tweede to zijn negende in Indonesië, een ervaring die tekenend is voor debuutplaat Waktu Dulu. Thema’s als de hechte relatie met de natuur en de mystieke kant van het land die hij daar leerde kennen, klinken door in de teksten en de sfeer van de liedjes.

Iets heel anders is het Noordpoolorkest. Dit eigenzinnige lichte muziekorkest uit Noord-Nederland speelt alles, zo lang het maar niet klassiek en wel vernieuwend is. Tijdens De Nacht wagen de 42 professionele musici zich aan de muziek van Radiohead. Hits als Creep en Karma Police worden hierbij in een jazzy jasje gestoken. Daarnaast zullen ook de bijzondere akkoorden en afwijkende maatsoorten van de latere, meer experimentele songs niet ontbreken.

Kunst ...
Naast muziek is er eveneens op het gebied van andere kunstdisciplines van alles te beleven. Ook hierbij staat het programma bol van Gronings talent. Zo is er dans van Gameboyz - een energieke, superstrakke hiphopcrew. Dat de jongens buitengewoon goed zijn, werd duidelijk door hun deelname aan televisieprogramma Beat the Best. Daarnaast zijn leden Floris Bosveld en Herrold Anakotta winnaars van respectievelijk So You Think You Can Dance 2010 en The Ultimate Dance Battle 2012.

Ook zeker noemenswaardig is het zeer geestige muziektheater van De Groeten. Sanne, Nina en Berber studeerden af aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. In de nieuwe voorstelling Tot de schijt ons doodt staat het thema ‘verbinden’ centraal, met als ultieme verbintenis het huwelijk. Voor de productie interviewden de meiden verschillende trouwambtenaren. De vele anekdotes die dit opleverde staan samen met hun muzikale creativiteit garant voor een heel nieuwe kijk op de huwelijksceremonie.

Nieuw dit jaar is dat bezoekers kunnen blijven slapen. Om middernacht transformeert het Oude Postkantoor aan de Munnekeholm in Herberg de Nacht. Belangstellenden kunnen hier overnachten op een indoor camping, of in een exclusieve kunstenaarskamer. Eén van deze kamers is het werk van Ferdi Speelman, student aan Academie Minerva. Het project lijkt uitstekend in zijn straatje te passen. Ferdi is namelijk performancekunstenaar, maar toch ook weer niet. Geïnteresseerd in de relaties tussen de kunstenaar en de mensen, en tussen mensen onderling, creëert hij dingen die tot leven komen door wat de ander hiermee doet.

… & Wetenschap
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme hoeveelheid wetenschappelijke experimenten, talkshows en lezingen. Om er eentje uit te lichten: De gele stroomleverancier. Prof. dr. Gerjan Navis en dr. Philipp Kuntke vertellen je alles wat je (niet) wilt weten over urine. Voor de één slechts een dagelijkse bezigheid, voor de ander een bron van informatie, en zelfs van elektriciteit. Wat zal iedereen hierna opeens ontzettend nodig moeten.

Het festival kent verschillende buitenlocaties die gratis toegankelijk zijn. Voor de binnenlocaties heb je een toegangsbewijs nodig. Je koopt een e-ticket online, dat je vervolgens omwisselt voor een polsbandje. Ook kun je direct een polsbandje kopen bij Plato en de VVV. Een toegangsbewijs kost in de voorverkoop €10,- en op de dag zelf €15,-. Om te overnachten in het Postkantoor heb je een speciaal slaapticket nodig.

20u30, Ebbingekwartier: Noordpoolorkest
20u30, Reitemakersrijge: Herrek
21u30, Universiteitsbibliotheek: The Tightropes
22u15, Oude Postkantoor, Munnekeholm: Herrek (akoestisch)

17u30, 20u00, 21u00, 22u00, Broerplein: De Groeten
20u00 (doorlopend), Academiegebouw: De gele stroomleverancier
20u30, 21u30, 22u30, 23u30, Universiteitsbibliotheek: Gameboyz
00u00, Oude Postkantoor, Munnekeholm: Herberg de Nacht