In opmaat naar Bevrijdingsfestival: "Vroeger dacht ik: later wil ik dat ook!"

Met optreden op de Local Heroes Stage gaat voor Mr Richard een droom in vervulling

Tekst: Petra Huijgen ,

Voor Mr Richard kon het optreden op het Local Heroes podium op 5 mei niet beter uitkomen. Afgelopen maandag kwam de EP 'Lost' van de vierkoppige folkformatie uit Groningen binnen, en op het festival zal deze voor het eerst te koop zijn. Bassist Anne de Vries vertelt 3voor12/groningen over het optreden op het Bevrijdingsfestival en de nieuwe EP: "De EP is er, nu hopen dat we ze zondag allemaal kwijtraken!"

Samen met de andere bandleden Taeke Damstra, Geertje Damstra en Peter Kuipers heeft bassist Anne de Vries op veel verschillende plekken gestaan. Zo zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam in de omgeving. “We hebben in parken gespeeld, huiskamers, boten en natuurlijk gewone zaaltjes, ” vertelt Anne. Afgelopen jaar deed Mr Richard ook Duitsland aan: ze waren geprogrammeerd voor Melodica festivals in Hamburg en Keulen, waar in koffietenten en andere mooie locaties wordt gespeeld.  “Maar de openlucht… even graven in mijn geheugen.”  Even blijft het stil. “Optredens in achtertuinen hebben we wel gedaan, maar dat is niet echt op een podium.” Zondag zal het festivaldebuut zijn voor het viertal. Ze kijken er naar uit: "Toen we het mailtje dat we mochten spelen kregen, waren we enigszins verrast."

Al jaren zijn alle vier de bandleden trouwe Bevrijdingsfestival-bezoekers, maar ze hadden nooit verwacht dat ze er zelf zouden staan. Ze hadden zich erbij neergelegd dat ze niet de juiste muziek maakten voor het feestelijke Koninginnedag, maar ook op het Bevrijdingsfestival hadden ze niet gerekend. “Wij zijn niet een heel erg vrolijke band – we maken niet echt feestmuziek,” vertelt de Vries. De rustige luisterliedjes lenen zich beter voor een rustig publiek.  “Wel brengen we onze muziek meestal vrolijk. Misschien dat ze ons daarom geschikt vonden.”

Geschikt of niet – voor alle leden van de band komt er een grote droom uit. “Als ik hier vroeger rondliep dacht ik altijd: 'als ik later groot ben, wil ik dat ook'", vertelt Anne. "Dan is het toch wel netjes, als je hier uiteindelijk staat.”  Voor dit bijzondere moment heeft de band nog een speciaal nummer in petto wat ze lang niet hebben gespeeld en voor de gelegenheid hebben afgestoft. “Dat is een heel oud nummer, maar we vonden het te leuk om niet meer te spelen. We hebben het helemaal omgebouwd en veranderd, en gaan het zondag na een tijd weer spelen.” 


Daarnaast is er dan de EP die op het festival voor het eerst verkocht zal worden. De band dook afgelopen december de studio in om deze op te nemen, de dag na hun optreden op WinterWelvaart. Anne lacht om herinnering: “Het optreden was heel erg leuk, maar we zijn veel te brak geworden allemaal.” Hij twijfelt even of dat terug te horen is op de EP. “We hebben de zang – niet om die reden hoor - een dag later opgenomen. Ik denk dat dat wel mee zal vallen. ”

Omdat de band als eerste geprogrammeerd staat op het Local Heroes podium, is er na het optreden genoeg tijd om van andere muzikanten te genieten. Namens Mr. Richard tipt Anne de Cold War Kids, Sprokkelhout en Harms Fork. Cold War Kids stonden al heel lang op het verlanglijstje van de hele band.  "Zelf heb ik ze nog nooit live gezien, en ik ben heel blij dat zij nu in Groningen staan.” Naast de band uit de Verenigde Staten, tippen ze nog twee Local Heroes. “Sprokkelhout zijn we een aantal keer tegengekomen – ze speelden op Grunnsonic vaak op dezelfde plek, maar dan voor of na ons. Nu spelen ze weer na ons en kunnen we ze eindelijk rustig bekijken. Ik heb er goede verhalen over gehoord en ben er erg benieuwd naar.”  Maar eigenlijk kijkt Anne uit naar het hele programma – “Ik vind het heel gaaf hoe ze in Groningen ieder jaar zo’n mooi programma hebben.”

Mr Richard zal van 13:00 tot 13:30 spelen op het Local Heroes podium.