The Black Atlantic wil zaadjes planten in de VS The Black Atlantic wil zaadjes planten in de VS

Groningse indiefolkband voor de derde keer op SXSW

, Tekst: Sjoerd Huismans

The Black Atlantic wil zaadjes planten in de VS

Groningse indiefolkband voor de derde keer op SXSW

Tekst: Sjoerd Huismans ,

Spelen op het grootste showcasefestival ter wereld, South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas. Elk jaar is er een aantal Nederlandse bands dat zichzelf hier mag bewijzen. Dit jaar stond onder meer de Groningse indiefolk-formatie The Black Atlantic op het affiche. De band vond bij voorgaande edities al een Amerikaanse manager en booking agents. Dit jaar zou daar nog een label bij moeten komen. Dat was dus weer “een week lang netwerken met professionals” in de woorden van zanger/gitarist Geert van der Velde.

Een band die zichzelf voor de gehele muziekindustrie in de kijker speelt, kan goede zaken doen in Texas. Maar hoe val je op tussen de 2285 (!) andere acts die op het affiche staan? “Er gebeurt echt verschrikkelijk veel”, zegt Geert van der Velde, zanger/gitarist van The Black Atlantic. “We hebben niet echt een speciale opvalmethode of zo. Wel proberen we in te zetten op persoonlijk contact.” Want dat is waar SXSW om gaat: contact proberen te krijgen met mensen die er toe doen in de muziekindustrie. Van der Velde: “Voor ons is het een week lang netwerken met professionals. Het is geen festival voor muziekliefhebbers. Het is leuk dat er publiek is, dat houdt het live. Maar voor de bands draait het om zaadjes planten in de VS.”

Inzetten op label
The Black Atlantic staat al voor de derde keer in Austin. Van der Velde: “De eerste keer was een groot avontuur. We wisten helemaal niet waar we aan begonnen. Er was toen nog geen team rondom de band. Er is niet veel uitgerold, maar we hebben er wel een manager in de VS aan overgehouden.” De band heeft ook Amerikaanse booking agents, maar een label ontbreekt nog. Van der Velde: “Daar zetten we dit jaar op in. Wij tekenen niet zo snel ergens voor, maar het is wel goed om contact met labels op te doen.” Een label vinden is volgens Van der Velde niet zo makkelijk. “We hebben tijdens voorgaande edities wel eens met grote labels gepraat, maar dat klikte niet. Het is belangrijk dat je kunt samenwerken met mensen waarvan je het gevoel hebt dat het zin gaat hebben.” 

Het is de derde keer voor de band wel makkelijker geworden. Van der Velde: “Er zijn nu heel veel mensen om de band heen die dingen regelen. Vooraf hebben we veel overlegd, mensen aangeschreven en gebeld. Nu hoef ik alleen nog maar de gitaar erbij te pakken en te spelen.

Prince
Een trend op SXSW is dat er steeds meer grote bands op het affiche staan. Niet bepaald de jongsten ook: zelfs Depeche Mode en Prince treden dit jaar op. Volgens Van der Velde vormen de grote bands geen bedreiging: “Ik denk juist dat het heel leuk is voor de mensen die een kaartje hebben gekocht. Ons staat het in elk geval niet in de weg.” Ook voor de grotere bands heeft het nut om op een showcasefestival als SXSW te staan, denkt Van der Velde: “De hele Amerikaanse muziekpers is er. Ook voor grote namen is het leuk daar weer eens op te treden.”

Concurrentie
De Nederlandse bands vormen niet een kliek in Texas. Van der Velde: “We zijn wel bevriend met Blaudzun. Ook bij de andere bands kennen we wel mensen. Maar heel veel samen optrekken doen we niet.” Van concurrentie is zeker geen sprake. “Dat hele verhaal over concurrentie tussen bands heb ik nooit zo begrepen. Muzikaal zijn we ook allemaal heel anders. Als er nou nog een indiefolkband met meerstemmige vocalen had gestaan, dan was het een ander verhaal geweest. Maar dan nog ben ik ervan overtuigd dat concurrentie versterkt en niet verzwakt.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen