Guur weer buiten betekent Rode Oortjes binnen Guur weer buiten betekent Rode Oortjes binnen

Komende zaterdag: finale 21e Rode Oortjes Festival

, Tekst: Marieke Polman

Guur weer buiten betekent Rode Oortjes binnen

Komende zaterdag: finale 21e Rode Oortjes Festival

Tekst: Marieke Polman ,

Zaterdag 16 maart vindt de finale plaats van de alweer 21e editie van het Rode Oortjes Festival. Vanaf 19:30 uur zullen de bands View for a Day, Luna Q, Animal Antics, Stuart Mavis, Chadstone en Bruckenbauer in het Platformtheater strijden om de eeuwige roem en een professionele videoclipopname. The Tightropes, die in 2012 de finale wonnen, zullen daarbij nog eens laten zien hoe het moet.

Met haar 21e jaargang mag Rode Oortjes zich met trots één van de langst lopende festivals van Groningen noemen. Geheel zonder subsidie welteverstaan, wat wellicht één van de redenen is van de lange levensduur. Tijdens de vier voorrondes in januari en februari, waarbij telkens zes van de vierentwintig geselecteerde bands alles uit de kast haalden, werd aan de meest veelbelovende act van de avond een finaleplaats vergeven. Deze bands, aangevuld met de twee winnaars van de wildcard, staan komende zaterdag in de finale.

De band Animal Antics, winnaar van de eerste voorronde, mixt Britpop met funk, pop, classic rock en een voorliefde van de frontman voor Katy Perry. Het uit het Groningse Mussel afkomstige View for a Day won de tweede voorronde. De alternatieve rock van deze groep laat zich het beste vergelijken met namen als Incubus, Foo Fighters en Biffy Clyro.

Rockact LunaQ, het resultaat van een samenvoeging van leden van americana/rock/bluesband Greyhead en heavy-metalformatie Balls of Steel, kwam bij de derde voorronde als winnaar uit de bus. Iets heel anders is de sterk door The Beatles geïnspireerde singer-songwriter Stuart Mavis. Zijn melodische popnummers met spoken word lyrics (denk Chef Special, Gym Class Heroes) bezorgden hem de laatste finaleplaats.

Naast de door de jury geselecteerde voorrondewinnaars konden er door middel van wildcards nog eens twee acts naar de Rode Oortjes-finale worden gestemd. Deze eer kwam toe aan Bruckenbauer en Chadstone. De muziek van Friese indiepop-band Bruckenbauer  kenmerkt zich onder andere door de hoge zangstem van de frontman. Grote voorbeelden vormen The Posies, Spoon en Pavement. De sound van Chadstone is te omschrijven als stevige rock vermengd met pop en funk, waarvoor de inspiratiebronnen uiteenlopen van The Beatles en Queen tot John Mayer en Foo Fighters.

Komende zaterdag zullen deze zes bands met elkaar de strijd aangaan de om eeuwige roem en het mogen opnemen van een professionele videoclip onder leiding van Andres Fouché Valbuena. Fouché Valbuena is  verantwoordelijk voor videoclips van bijvoorbeeld Dope D.O.D. en De Staat. Verder maakt een optreden van The Tightropes deel uit van het programma, dat is de band die zich vorig jaar winnaar van het Rode Oortjes Festival mocht noemen. Entree voor deze avond in het Platformtheater is vijf euro.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen