View for a Day is als bier en spelen voor de bandleden View for a Day is als bier en spelen voor de bandleden

In opmaat naar POPgroningen Talent Award 2013

, Tekst: Frank Hettinga

View for a Day is als bier en spelen voor de bandleden

In opmaat naar POPgroningen Talent Award 2013

Tekst: Frank Hettinga ,

Deze week is het erop of eronder voor de band View for a Day. De heren vechten donderdag 14 maart in Simplon om een plek in de finale van POPGroningen Talent Award 2013 en staan twee dagen later in het Platform Theater in de finale van Rode Oortjes. Op deze avonden zullen ze voor het eerst een verrassingsnummer en het nieuwe Running Away From Patience ten gehore brengen.

View for a Day is een alternatieve poprockband uit Oost-Groningen. Herman Klompmakers (22), gitarist en zanger en de broers Laurens Hof (22), gitarist en zanger en Niek Hof (27), de drummer, zaten al samen in de band Jael (finalist van POPgroningen Talent Award 2012, red.), maar deze groep lag volgens Herman op zijn gat. "De zangeres was genoodzaakt te stoppen wegens stemproblemen, terwijl de bassist vader werd." Alle drie wilden ze graag verder met muziek maken en omdat David (26), de broer van Herman, ook bassist is, gingen ze begin mei 2012 met zijn vieren repeteren in Huize Klompmakers te Mussel. Het was aanvankelijk echter niet de intentie om daadwerkelijk een band te vormen. Volgens Herman had het meer iets weg van bier en spelen: "we hebben alle vier een voorliefde voor Grolschjes." Maar ook muzikaal en persoonlijk klikte het. "We spraken af om iedere zaterdag te gaan repeteren in Huize Klompmakers en op een gegeven moment kwamen er steeds meer muziekstructuren voorbij die we vet vonden." View for a Day is een echte vriendengroep geworden.

Na een paar weken vroeg een vriend van Herman of hij nog een band kende voor een opnamesessie in studio Hit Fabryk in Giekerk. "Daardoor stond de afspraak om op te nemen eerder dan dat we liedjes hadden verzonnen. We hebben in zeer korte tijd The Dreams You're In geschreven en daar opgenomen." De jongens hadden zelfs nog geen naam voor de band. "We hebben in bands gespeeld waarvan we de naam niet zo mooi vonden. Daarom zochten we naar één die goed past bij een alternatieve rockband. Het moet gewoon lekker bekken." Het typeert de nuchtere Groningers dat View for a Day geen diepere betekenis heeft. "Officieel hebben we de band op 25 mei 2012 opgericht, maar eigenlijk begon het al na die eerste zaterdag, toen Niek zijn drumstel bij ons thuis liet staan."

View for a Day

View for a Day kent een veelvoud aan helden, waarvan Foo Fighters, Incubus, Tim Christensen (& The Damn Crystals), Porcupine Tree, A Perfect Circle en Biffy Clyro de voornaamste zijn. Zelf proberen ze poprock nummers te maken die goed in het gehoor liggen, maar dan met een twist. Die twist ligt volgens Herman vooral in instrumentale delen van bijvoorbeeld het nummer Escape. Of in een niet voor de hand liggende liedjesstructuur. Critici vinden echter dat ze voor één weg moeten kiezen, of poprock of alternatieve rock. "Maar dat is wat wij juist zo vet vinden, die combinatie. Bovendien hoor je driekoppige samenzang ook niet vaak meer."

Op de POPGroningen Talent Award zien ze daarom Model Depose als de grootste concurrent. "Zij zitten in dezelfde alternatieve rockhoek en hebben ook al op grotere podia gestaan. Zo zijn ze tweede geworden op Cortonville Demodock van Eric Corton, dat is niet niks." Wel is View for a Day volgens Herman echt een gitaarband en Model Depose meer georiënteerd op synthesizers. Inge van Calkar, die in de tweede halve finale mag opdraven, zien de jongens als een underdog. "Singer-songwriters hebben het altijd moeilijker op een dergelijk podium denk ik, maar goed, er staat wel een goede band achter. Bovendien schrijft Inge pakkende songs, die het bij een breed publiek goed doen."

"We hopen dat de POPGroningen Talent Award een steun in de rug is en dat we ons in de kijker kunnen spelen, doordat de juiste mensen ons oppikken." Ze zien ook mogelijkheden in het prijzenpakket. Het grootste doel voor hen is om op Eurosonic 2014 te staan. "Iedereen wil graag op Eurosonic spelen, het is toch een soort keurmerk. Bovendien kan het snel gaan, zoals Traumahelikopter die ineens bij De Wereld Draait Door stonden." Verder zijn de optredens op het Groningse Bevrijdingsfestival en in de Melkweg in Amsterdam volgens Herman ook fantastisch. "De Melkweg bezoeken wij normaal gesproken alleen om onze eigen helden te zien, zoals Tim Christensen of The Raconteurs." Ook Vera, waar de finale is, zou voor View for a Day nieuw terrein zijn.

"Het lijkt ons geweldig om in een voorprogramma te staan van een gevestigde naam, zoals de Utrechtse band Kensington. Uiteindelijk hopen we naam te maken in Nederland, maar eerst moeten we veel meer liedjes gaan schrijven en in de zomer een volwaardige EP opnemen." Dat die EP bij winst van de finale wordt afgemixt door studio Floris Jonker zou een voordelige bijkomstigheid zijn, maar View for a Day kan volgens Herman ook terecht in muziekstudio Het Atelier van zijn oom. "Ach, dat is allemaal toekomstmuziek. Eerst gaan we in Simplon staan beuken voor een plekje in de finale!"

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen