Inge van Calkar wil graag in the picture staan

"Onze nummers zijn sexy!"

Tekst: Frank Hettinga Foto: Klaas van der Pijl ,

Van de deelnemers aan de halve finale van de POPGroningen Talent Award heeft Inge van Calkar (28) de meeste ervaring. De singer-songwriter mocht meerdere malen opdraven bij Radio 2 en 3FM. Ook speelde ze bij De Wereld Draait Door. Maar Van Calkar is niet zomaar een meisje met een gitaar. De zangeres is eigenwijs en onderscheidt zich graag van andere singer-songwriters. “Onze nummers zijn sexy!”

De liefde voor muziek ontstond rond haar dertiende, voornamelijk beïnvloed door haar zus. “Ik ben opgegroeid met hele slechte muziek. Mijn ouders luisterden naar verschrikkelijke muziek als BZN en Wia Buze. Ik vond het toen prachtig, maar mijn zus maakte zich een beetje zorgen om mijn muzikale ontwikkeling. Dus toen kreeg ik van haar een gitaar en cd’s van The Cranberries, Alanis Morissette en Heather Nova.” Vanaf dat moment ging Van Calkar liedjes schrijven, gesteund door haar gitaar. Op de middelbare school vormde ze samen met Sanne Hans – tegenwoordig Miss Montreal –tot in 2008 acht jaar lang de band Ysis. “Na acht jaar was de koek wel op.” Van Calkar en Hans kozen hun eigen weg en met beide ging het van meet af aan voor de wind.

In 2008 vormt Van Calkar de band ZaZa, waarmee ze al snel in De Wereld Draait Door stond. Ze noemde het optreden van één minuut doodeng. “Ik had een veel te strakke broek aan en daar moest dan ook nog een zendertje in. Dus ik kon heel slecht ademhalen, afschuwelijk.” Kort na dat optreden maakt Van Calkar echter de keuze om af te stappen van de elektrische gitaar. “Ik wilde terug naar de roots met folk instrumenten, geen standaard popbandje.” En deze keer ook onder haar eigen naam.

 

Nu maakt Van Calkar vrolijke en catchy popliedjes, gedragen door een band bestaande uit een celliste, een drummer en haar vriend Frank als contrabassist. Zelf speelt ze gitaar. Van Calkar zoekt het ook over de grenzen en treedt al een lange tijd veel op in Duitsland. Ze heeft een uitgesproken mening over de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse publiek. “Hier moet je als artiest meer je best doen, maar dat heeft trouwens ook wel zijn charmes… Soms. Het Nederlandse publiek is luier. In de kroeg kunnen ze echt maar met moeite naar drie liedjes luisteren en vervolgens moet je heel hard je best doen. Het verschil merk ik ook in de trein naar Duitsland. In Nederland heb je stiltecoupes, in Duitsland niet, maar daar is iedereen wel gewoon stil. Dat geldt ook voor het Duitse muzikale publiek.”

Naast muzikante is Van Calkar aan het werk als psychologe. Ze lijkt een beetje tot rust gekomen, maar dat is wel eens anders geweest. “Ik heb mijn studie heel lang uitgesteld, omdat ik dacht: als ik klaar ben, moet ik aan de bak en dan ben ik geen muzikant meer. Ik moest destijds in de kroeg werken om rond te komen en mijn collegegeld te betalen. En dan ook nog veel optredens in het weekend. Het was eigenlijk veel zwaarder dan tegenwoordig.” Als psychologe werkt ze nu drie dagen in de week en zeker met de optredens erbij kan ze hier prima van leven. Van Calkar kan het zich eindelijk permitteren om kieskeurig te zijn in optredens. “Ik heb heel lang alles aangenomen, maar volgens mij brengt dat je ook niet echt verder. Daarbij ben ik nu twee dagen in de week vrij en dan zet ik ‘s ochtends koffie en ga ik liedjes maken. Het is heel lang geleden dat dat zo kon.”

De eigengereide zangeres geniet van het leven en houdt er niet van om met een pessimistisch oog naar de wereld te kijken. Dit ziet ze wel vaak terug bij haar collega’s. “De laatste tijd hoor ik veel singer-songwriters die in mijn ogen een beetje gemaakt zijn. Ze zingen dat het leven zo zwaar is. Cat Stevens schreef het nummer Trouble toen er bij hem een klaplong en tuberculose waren geconstateerd. Dan is het wel echt, maar als je uit het niets met je gitaartje gaat zoeken naar de krochten van de hel, de treurige teksten. Man! Doe even vrolijk!”

Toch ligt er ondanks die schat aan ervaring nog steeds geen album van Inge van Calkar in de winkels. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Aan het begin van de zomer neemt de zangeres eindelijk haar debuutalbum op. Enthousiast zoals ze is: “man! Ik zou nu wel drie albums in één keer uit kunnen brengen!” Haar laatste single Leave This Town zal in ieder geval niet ontbreken. “Ik heb veel zin in het opnemen. Alle nummers krijgen een ander jasje. Maar ik word er wel een beetje zenuwachtig van. Nu moet het ook in een keer goed zijn.” Van Calkar hoopt stappen te kunnen maken na het uitbrengen van haar album. Het festival Into The Great Wide Open op Vlieland staat hoog op het verlanglijstje. “Ik wou ook graag mee doen aan de POPGroningen Talent Award, omdat het me heel erg leuk lijkt om in de Melkweg te staan. Weet je, ik hoef POPGroningen niet eens zozeer te winnen, maar ik wil gewoon in the picture staan!”

De tweede halve finale van de POPgroningen Talent Award 2013 is op donderdag 28 maart in Simplon, om 20:30. De entree is gratis.