Groningen heeft er een juweeltje bij met Avery Plains

Onze vorige band had naamgenoten in Maleisiƫ en Nieuw Scheemda

Tekst: Karel Hendriks Foto: Anna Hiep ,

Groningen kan trots zijn. De muziekwereld in het Noorden floreert op het moment met een levendige undergroundscene en Avery Plains is zeker een band die op de lijst van lokale topbands kan worden gezet. Met de single die op 6 april wordt gepresenteerd, krijgen we een kleine voorbode van een geweldig debuutalbum. Dit hoofdstuk in de Groningse muziekgeschiedenis kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan.

Op 6 april zal Avery Plains zijn single presenteren bij Lepel Concerts. Voor het interview spreken we af in hun natuurlijke omgeving, de repetitieruimte bij het Viadukt. Met een biertje en een peuk is er een losse sfeer, waardoor ik het idee krijg dat ik bij een groep vrienden ben aangeschoven die elkaar al heel lang kennen.

De band is een samenstelling van lokale bekendheden. Met leden uit Moonlizards, Vox Von Braun, Dia Del Mercado, Arcadians en Benjamin B, zijn het allemaal doorgewinterde muzikanten. Avery Plains is opgericht door Jurgen Veenstra (leadzanger) en Ruud Slingerland (gitarist en zang).

Jullie zijn een formatie die bestaat uit bekende Groningse muzikanten. Is er een plan gesmeed om de beste bij elkaar te brengen?
“Er is zeker een keuze gemaakt om ervaren muzikanten bij elkaar te krijgen, maar dat de samenstelling uiteindelijk een ‘superband’ vormde was niet het doel.  Het begon met opnames van een plaat bij Excelsior. Deze is nooit uitgebracht, maar heeft wel geleid tot de geboorte van Avery Plains. Sommige muzikanten zijn andere dingen gaan doen na de opnames, waarna vervolgens hun plekken moesten worden opgevuld. Het rekruteren van nieuwe bandleden was een samenstelling van ‘via-via’ en toevallig iemand tegen het lijf lopen.

De band is door de tijd heen gedestilleerd uit een dertienkoppige band tot een band van zes leden. Het eerste gezelschap had een veel meer ingehouden geluid. De formatie van nu heeft het roer omgegooid tot een veel heftiger en vuiger geluid. De sound is nu ook zo veranderd dat de eerste opnames helemaal niet meer de band van nu representeren. De release van het album is dan ook uitgesteld.” 

De samenstelling van bandleden is dus zodanig veranderd dat de oude opnames bij Excelsior niet meer voldeden aan de stijl die er nu wordt gehanteerd. Maar waarom zijn ze niet alsnog uitgebracht?
“De huidige band moet worden geëerd zoals hij nu is. De oude opnames hebben zo’n andere stijl, dat ze niet meer de Avery Plains van nu weerspiegelen. Het zou ongepast zijn om het oude materiaal klakkeloos over te nemen. Nieuwe bandleden betekenen ook nieuw geluid, en dat moet je koesteren.”

Jullie komen allemaal uit verschillende bands met zeer uiteenlopende stijlen, en toch passen jullie goed bij elkaar. Wat maakt jullie tot Avery Plains?
“Niemand houdt zich uitsluitend bezig met één manier van spelen of heeft zijn interesses maar bij één genre. Doordat iedereen zo’n brede smaak heeft, vindt er altijd wel overlap plaats in muziekstijlen. Als er een nieuw nummer wordt gemaakt is er ruimte voor iedereen om zijn ideeën te delen, het vindt altijd wel zijn plek.

Doordat de band zo is veranderd van gezelschap was het eerst de taak om het oude materiaal te interpreteren in de stijl van de huidige leden. Hierdoor is er een basis gelegd die heel vertrouwd is bij iedereen. De formatie van nu heeft een hele natuurlijke manier van spelen gevonden waarin er ruimte is voor inbreng van iedereen.”

Voordat jullie de naam Avery Plains hadden, heetten jullie nog Black Hills. Waarom is de naam veranderd?
“De meningen waren verdeeld over de naam. Als we deze naam hadden gehouden, dan hadden we naamgenoten gehad in België, Maleisië, Toronto en zelfs in Nieuw Scheemda en Ulrum. Eigenlijk was het de zoveelste band met ‘Black’ in de naam en anders is er wel een legio aan bands te vinden met ‘Hills’. De naam was dus niet echt origineel te noemen. Een nieuwe band vraagt om een nieuwe naam.”

Wat is de keuze geweest voor de nummers van de aankomende single?
“We hebben een lange tijd alleen de oude nummers van de eerste opnames gespeeld. Deze nummers waren allemaal vrij kalm en klonken totaal niet als het spel dat we nu spelen. De twee nummers die we gaan uitgeven zijn de eerste nummers die we volledig met de huidige samenstelling hebben gemaakt. En die klinken een stuk feller dan het eerste werk.

De introductie van The Gloomy Ones heeft veel doen veranderen aan onze stijl. Het nummer was veel heftiger dan wat we daarvoor speelden. Je zou kunnen zeggen dat dit nummer het startschot was voor de huidige Avery Plains.” 

De single wordt uitgegeven via het platenlabel Subroutine, waarom via hen?
“De keuze voor Subroutine was snel gemaakt. We wilden graag bij een label zitten dat ons aanvoelt. Je merkt dat het bij Subroutine draait om mensen met passie voor muziek. Bij de grotere platenlabels is doorgaans het contact tussen band en platenlabel veel onpersoonlijker.”

Het begin van The Gloomy Ones is meteen raak. Een gitaarspel en een drumpartij maken een heftige start, waarbij alles wordt uitgebalanceerd met een bassloopje. De zang van Jurgen Veenstra geeft het nummer een melancholische noot. Door zowel de tekst als de zangstijl ontstaat er een bepaalde somberheid. Dit werkt perfect voor het instrumentale refrein dat juist weer extra euforisch uitpakt. Het orgel, dat heel subtiel klinkt als een koor, geeft het refrein een mooi tintje. Het nummer heeft een prettig gestoord geluid dat ontstaat door de hectiek van gitaarspel dat steeds op tijd wordt afgewisseld door een harmonisch geheel. 

Het andere nummer van de single klinkt veel bekender. Lost My Sight to a Spider is een popliedje dat vergeleken met The Gloomy Ones makkelijk te beluisteren is. Het begint dan ook niet met een muur van geluid maar met een vrij conventionele drumpartij die snel wordt vergezeld door een pakkend gitaarrifje. Ook Lost My Sight to a Spider heeft een tekst die ietwat melancholisch overkomt, maar die zich wel goed leent voor de sfeer van het nummer.

Al met al is het een single weet te verrassen. De release van de single is een goede voorbode van het album wat er aan gaat komen. The Gloomy Ones is al te beluisteren op hun bandcamp site. Avery Plains zal op zaterdag 6 april de single presenteren bij Lepel Concerts. De entree is vijf euro (je krijgt dan wel de single erbij).

Aankomende concerten:
5 Mei – Bevrijdingsfestival, Groningen
14 Juni – Wilhelmina Pakhuis, Amsterdam
18 Juni – Oeral Festival, Terschelling
27 September – Platoplanet, Groningen