Timeline Festival gaat van het analoge naar het digitale tijdperk

Een mini-festival met maximaal aanbod in huize Simplon

Tekst: Ralf Pintzka ,

Nu we allemaal Oud & Nieuw en Eurosonic Noorderslag hebben overleefd is het tijd voor een nieuw gelanceerd project, namelijk het Timeline Festival, dat op 25 januari in Simplon zal plaatsvinden. Men heeft vorig jaar misschien al wel de stoepkrijt-graffiti in de binnenstad van Groningen gezien, sinds kort hangen nu ook de officiële posters in heel Groningen. Wat kunnen wij verwachten van deze “underdog” binnen de festivalwereld?

Achter Timeline Festival zit een concept wat een brug wil slaan tussen de analoge en digitale vormen van muziek en kunst. Daarom toont het aanbod van artiesten ook veel facetten: vanaf het begin tot en met twaalf uur zijn er twee podia geopend waarop diverse bands hun kunsten zullen vertonen. De line-up van dit eerste gedeelte van de programmering is divers – Knight Susan bijvoorbeeld zal het publiek met dansbare ska-ritmen wild maken. De Dolltones brengen de 50's terug met hun meesleurende rockabilly-sound. Lucid Wave zal Simplon met psychedelische indie-rock verrassen. Wie er aan deze (en vele andere) bands nog niet genoeg heeft, krijgt als headliner ook nog Eisenhower, de welbekende local heroes uit Groningen die volgens fans zelfs de Ramones, Foo Fighters en Led Zeppelin overschaduwen...

Na twaalf uur begint dan het digitale gedeelte van het festival, wanneer de dj's en visual artists worden losgelaten op de menigte. Eric van der Zalm (Academie Minerva) zal met behulp van zijn speciaal voor dit festival gefatsoeneerde en kleurrijke geometry-art voor een unieke atmosfeer zorgen. Samantha Iacono zorgt voor decoratie gemaakt uit buitengewone materialen zoals met vuur bewerkte grammofoonplaten. Mr. Terrestrial, een jong talent uit Hamburg zal zijn Nederlands debuut maken en de eerste set van de avond draaien. Hij wordt gevolgd door DJ Ramonster en Mindcontrol – een collectief van drie artiesten dat een mix biedt van handmatig en live bespeelde drumcomputers, digitale turntables en old-skool draaitafels. Het programma ziet er in ieder geval overtuigend uit en ook het dance-gedeelte biedt een uitstekende selectie van o.a. tekno en progressive met minimal en house-achtige deuntjes.

Dat Timeline Festival in Groningen geen grote naam heeft is eigenlijk jammer. Want het festival lijkt veelbelovend qua line-up en concept en zou een uitstekendpromotieplatform kunnen betekenen voor zowel lokale als nationale acts.

Timeline Festival
Vrijdag 25 januari, vanaf 20:30. 
Entree: €6 (vvk), €7,50 aan de deur

Voor meer informatie over het festival, tickets, line-up en de locatie, bezoek de officiële website: www.timelinefestival.nl