Town of Saints is van plan Groningen plat te spelen tijdens Eurosonic Noorderslag

"Overal heen met onze Saintsmobile"

Tekst: Saskia Evers ,

Een van de lokale talenten die dit jaar op Eurosonic Noorderslag te zien is, zijn Town of Saints, dat sinds een tijdje heeft gekozen voor een vaste samenstelling als trio. Met vier optredens op het officiële programma vermoeden de bandleden de meest geboekte act van het festival te zijn en ze zijn dan ook van plan om Groningen helemaal plat te spelen.

Vorig jaar stond Town of Saints met bevriende Groninger muzikanten op Grunnsonic. Dit jaar is het gezelschap in totaal zelfs vier keer op Eurosonic en Noorderslag te zien. Op Grunnsonic vorig jaar vonden Town of Saints en manager Bastiaan Nijbroek elkaar. Deze nam veel taken over wat het Nederlands/Finse gezelschap een stuk verder geholpen heeft. Er volgden veel optredens bij verschillende poppodia en festivals, en een tour door Duitsland en Italië. In september bracht de indiefolkband de in Finland opgenomen EP The Silent Sea uit.

Ook besloot het duo Harmen Ridderbos en Heta Salkolahti als trio verder te gaan. De twee hadden al vaker versterking van andere muzikanten. Ze hebben zelfs wel eens met tien man op een podium gestaan. Echter bleek dit erg moeilijk om te organiseren. Daarom koos het duo in het nieuwe jaar voor een vaste samenstelling met een nieuwe sound en kreeg versterking van drummer Sietse Ros. "In deze samenstelling klinkt het net zo goed zo niet beter, kunnen we overal heen met onze Saintsmobile en kunnen we er misschien binnenkort zelfs wel van leven", vertelt Harmen.

Verwachtingen voor Eurosonic Noorderslag heeft Town of Saints niet. Je kunt nooit iets zeker weten, maar wel hoopt de band dat er leuke dingen gebeuren en dat er onder de aanwezigen veel festivalboekers en boekers van clubs zullen zijn, zodat het trio in 2013 weer het aantal optredens van vorig jaar kan evenaren. De teller van 2012 staat namelijk op een totaal van 125 optredens. Na het afgelopen jaar vooral veel live te hebben gespeeld, heeft het gezelschap in de voorbereiding naar Eurosonic veel gerepeteerd. De nieuwe setlist met veel nieuw materiaal schijnt er goed in te zitten en Town of Saints is van plan om Groningen helemaal plat te spelen. Dit doen ze niet alleen met de vier optredens op Eurosonic Noorderslag maar het trio is bijvoorbeeld ook te zien bij de Silo Sessions in de Graansilo en bij Platosonic in de Coffee Company.  

Of 125 optredens in 2013 lukt, hangt dan weliswaar van de aanwezige boekers af, maar Harmen, Heta en Sietse zijn in elk geval van plan om de komende maanden door Nederland, Duitsland en Italië te touren en hopen veel zomerfestivals mee te pikken. Voor mei staat de opname van een debuutalbum op het programma dat dan aan het eind van dit jaar uitgebracht wordt. Eerst is het echter tijd voor de vele optredens tijdens Eurosonic Noorderslag.

Overigens heeft Harmen Ridderbos ook nog aanraders voor het Grunnsonicpubliek: "Sowieso Mr Richard die sowieso de mooiste liedjes gaan spelen op Grunnsonic en ook de energieke Tightropes. Wolvon en Harm's Fork zijn ook heel vet! Wij maken eigenlijk best wel popliedjes, die dan soms wel kunnen exploderen, maar de manie van die laatste twee bands is echt iets wat wij heel erg kunnen waarderen!"