Stukafest Groningen 2013 lanceert kaartverkoop met Kick-Off Party

Zevende editie Stukafest Groningen staat in de steigers

Tekst: Marieke Polman ,

Donderdag 28 februari staat alweer de zevende Groningse editie van Stukafest op de agenda. Om de start van de kaartverkoop te vieren, organiseert het StudentenKamerFestival donderdag 31 januari een Kick-Off Party in muziekcafé Buckshot. Onder het genot van een drankje en optredens van Willie Darktrousers, The Northgroove Selection en Tijmen van Dijk, kunnen festivaltickets worden gekocht voor opnieuw een zeer divers programma.

“Een knallend optreden tussen de kratjes bier en studieboeken, een intieme literaire voordracht onder een hoogslaper of een cabaretier aan de eettafel”, zo luidt de beschrijving van het StudentenKamerFestival op de website. Donderdag 28 februari worden zestien Groningse studentenkamers voor één avond omgetoverd tot minitheaters. Hier kun je met een biertje voor een euro neerploffen op de bank van een wildvreemde om te genieten van muziek, dans, poëzie, cabaret, theater en beeldende kunst.

De kaartverkoop voor het festival start donderdag 31 januari en wordt ingeluid met een feestje in de Buckshot. Op de bovenverdieping van het café aan het Gedempte Zuiderdiep zullen verschillende artiesten de avond muzikaal omlijsten. The Northgroove Selection trapt af. Dit jazzcombo staat onder leiding van saxofonist Sjoerd Gietema, die pas afstudeerde aan het Prins Claus Conservatorium. Troubadour Willie Darktrousers zal vervolgens zijn Donkerbroekse “namaakblues” ten gehore brengen, waarna soundartist Tijmen van Dijk de avond afsluit.

Het festivalprogramma toont de diversiteit waar Stukafest om bekend staat. Zo wordt Groningen en omstreken vertegenwoordigd door onder andere het Noord Nederlands Toneel en The Tightropes. Het NNT presenteert het resultaat van een samenwerking met Cultureel Studentencentrum Usva. Deze studentenproductie, geregisseerd door Ilmer Rozendaal, loopt parallel aan de voorstelling Misdaad En Straf van het NNT. Lokale helden The Tightropes zullen met hun stevige mix van blues, rock en funk de energieke show brengen die we van de heren gewend zijn.

Een nationaal bekende naam op het programma is comedian Arie Koomen, vooral bekend van De Lama’s. Internationale inbreng is er van Phia. Deze Australische singer-songwriter creëert met haar kalimba en loop pedal verrassend dansbare liedjes die het idee van ‘kleine muziek’ ver achter zich laten.

Met de Art Battle die voor Stukafest gepland staat, is dit jaar ook de discipline beeldende kunst vertegenwoordigd. Hierbij bedenkt het publiek een thema, waarna twee kunstenaars in een race tegen de klok met elkaar de strijd aangaan op het witte doek. De ska-band Mr. Wallace is één van de acts die het eindfeest na afloop van de kamerrondes voor zijn rekening neemt. Andere tot nu toe bekend gemaakte programmaonderdelen zijn de theatervoorstelling van Igor Vrebac, het cabaretprogramma Maar ondertussen van Paulien Cornelisse, de Amsterdamse “rampop” van The AppleJacks en de band The Cool Quest, die jazz vermengt met hiphop.

In elk van de zestien studentenkamers treedt een artiest drie keer dertig minuten op. Als bezoeker kies je drie voorstellingen uit en bepaal je vervolgens de volgorde waarin je ze wilt bezoeken. Je koopt dus kaartjes voor een specifieke ronde. Voorafgaand kan voor weinig geld een StukaHap gegeten worden in Het Pakhuis, en mensen die er na afloop van de kamerrondes nog geen genoeg van hebben, kunnen door naar het StukaFeest in Simplon. Op de Kick-Off Party worden kaartjes in gedrukte vorm verkocht, maar vanaf 1 februari zijn ze ook online te verkrijgen. Zie de website van Stukafest voor meer informatie.