The Beatles gemene deler voor Desert Dead Cops

Grunnsonic-act ziet gestage opmars beloond met drie optredens

Tekst: Tsjomme Dijkstra ,

Ben je van plan om tijdens Eurosonic/Noorderslag de bands van de randprogrammering gade te slaan? Dan kun je de Desert Dead Cops bijna niet missen. Ze spelen drie keer in Groningen deze dagen. In een interview met zangers/gitaristen Erik Mey en Rene Grasdijk, bassist Anne Venema en drummer Koen Deelder, gemaakt in de HSA-oefenruimtes in Groningen, stelt 3voor12groningen je de bandleden voor.

Het muzikale jaar van de Desert Dead Cops begint goed: drie keer spelen rond Eurosonic/Noorderslag. Waar kunnen mensen jullie zien spelen en wat voor shows geven jullie?
Erik: We spelen op donderdag al in de Cornerpub (10 januari, red.). Daar spelen we lekker lang. Op vrijdag spelen we in Café de Koster en zaterdag spelen we nog met The Tightropes, Elle Alpha en Eisenhower in het Platformtheater. Met The Tightropes hebben we al een paar keer gespeeld en dat gaat altijd wel goed samen. Wij zijn iets meer de partyband, hun muziek is wat meer richting gitaarrock. Dat is wel een goede afwisseling.

Kunnen jullie wat vertellen over wat 2012 jullie gebracht heeft?
Anne: We hebben onder andere met de Groningse popprijs meegedaan. En ook met de Drentse trouwens. Voor die prijzen hebben we in Veendam en Hoogeveen gespeeld, maar we hebben nog wel meer toffe optredens gehad.
Rene: Ik ben het afgelopen jaar gaan samenwonen.
 
Hoeveel optredens hebben jullie vorig jaar ongeveer gehad?
Erik: Een stuk of 25 concerten denk ik. Misschien ook wel iets meer. Hoe het toen bij die popprijzen ging was een beetje raar trouwens. We stonden op een bepaald moment in de halve finale van de popprijs van Groningen en tegelijk in de finale van de popprijs van Drenthe. En toen zeiden ze ineens tegen ons dat we moesten kiezen tussen die beide wedstrijden. We mochten wel pas kiezen nadat we ook de halve finale in Groningen door waren. Die wonnen we ook. Toen hebben we daarna wel voor de Groningse wedstrijd gekozen. Maar vreemd was dat wel, want eerst konden we dus gewoon aan alle twee meedoen.
 
Jullie hebben de Groningse finale niet gewonnen. Daar deden ook veel goede bands aan mee. Bij de Drentse popprijs hadden jullie misschien meer kans om de finale te winnen?
Erik: Je weet niet van tevoren hoe het gaat. In Groningen kun je daarna op alle mooie plekken in spelen, dat is er wel beter aan als je aan die prijs meedoet.
Anne: En verder hebben we vorig jaar op de TT in Assen gespeeld, dat was te gek.
Rene: Groningsch Peil ook, zoals jij net zei. En op Drents Peil hebben we ook gespeeld trouwens.
Anne: En tijdens Koninginnedag speelden we in Meppel, dat was ook lachen.
Rene: En in de Vera kelderbar natuurlijk ook al. Ik kan je ook de hele lijst geven van concerten.
 
Wanneer is de band Desert Dead Cops ontstaan?
Erik: Ongeveer anderhalf jaar geleden, denk ik, in de zomer van 2011. Of eigenlijk nog iets eerder, maar op dat moment kwam Koen erbij, de drummer. Anne en ik kenden elkaar ook al van de middelbare school. Wij kenden elkaar alle drie al eigenlijk.
Rene: Dat we al met z’n drieën speelden is nu twee jaar geleden. Dat weet ik zeker, want toen begon Wie is de Mol? net, dat is nu ook weer net begonnen.
 
Hoe zouden jullie zelf de muziek willen noemen die jullie maken? Beatfolk noemen jullie het geloof ik, is dat een naam voor de verschillende nummers bij elkaar?
Erik: Ja, beatfolk noemen we het. De muziek is wel afwisselend, sommige nummers zijn misschien meer beatmuziek en andere meer folkmuziek, maar mensen willen toch altijd graag één dingetje horen. Daarom noemen we het dan maar beatfolk.
Koen: We maakten eerst denk ik wel meer dezelfde soort muziek. Dat was de beatfolk, onze eerste zes nummers. Maar dat is al wel veel meer gevarieerder geworden daarna en hebben we wel nieuwe dingen gedaan, meer rock-’n-roll en zo, wat meer jingletjes.
 
Leveren jullie allemaal ideeën aan als jullie iets nieuws willen proberen?
Erik: In principe ben ik degene die de nummers schrijft. Maar dan speel ik het daarna voor, en vullen we dat met elkaar verder aan.
 
Hoeveel oefenen jullie doorgaans met elkaar?
Erik: We oefenen elke week, in ieder geval één keer per week, maar liever twee keer per week. Dat is echter wel eens moeilijk met de agenda’s.
Anne: We willen de komende week wel wat meer oefenen, omdat we drie keer gaan spelen. En voor ons geldt wel dat we het vooral ook goed samen moeten kunnen spelen.
Erik: Onze muziek is technisch misschien niet zo moeilijk, maar daarom moeten we het met elkaar strak kunnen spelen, zodat het leuke liedjes zijn.
 
Gaan jullie ook veel naar optredens van andere bands toe?
Erik: De bands waar je wel veel mee samenspeelt zien we veel. The Tightropes kennen we wel goed, door de wedstrijd van vorig jaar dus. Met de leden van Eisenhower hebben we toen met die wedstrijd ook een mooi feestje gehad.
Rene: Dat was erg gezellig. Toen dachten veel mensen ook dat zij gingen winnen.
Erik: Ik denk dat er nu een hele goede lichting bands is. Traumahelikopter, die zijn ook erg creatief. In Groningen zijn gewoon heel veel plekken waar je kunt spelen. Door de bezuinigingen op cultuur is het wel wat minder. We zouden laatst met Marty Graveyard in Simplon spelen, maar dat ging niet door omdat er niet genoeg animo voor zou zijn. Daar wordt nu dus veel meer op gelet. Zulke dingen zijn dan weer jammer, vooral voor lokale bandjes zoals wij.
 
Wie zijn jullie inspiratiebronnen op muziekgebied? Wat zijn verschillen in waar jullie naar luisteren?
Erik: Naar The Beatles luisteren we allemaal wel. Verder is het net waar ik zin in heb. Als ik jaren ’50 muziek luister, luister ik Buddy Holly en Chuck Berry. Als ik wat ingewikkelders luister, dan The Doors misschien. Maar ik luister ook jaren ’70 dingen. En jaren ’80, dan Bruce Springsteen. Zelfs Bon Jovi.
Rene: Ik luister wat meer Nederpop. Gers Pardoel vind ik goed.
Anne: Ik meer naar garagebands, sixties, wat een mengelmoes.
Koen: Ik luister wel Nederhiphop. Maar ook System of a Down, Slipknot. Jaren ’60, zoals Roger Miller. En het afgelopen jaar naar Radical Face, dat is mooie experimentele muziek.
 
Word je buiten de muziek om geïnspireerd door personen?
Erik: Ik denk toch dat je vooral jezelf moet blijven. We speelden laatst in Emmen en toen deed iemand net of hij iemand van Mumford & Sons was. Ik vraag me af waarom je dat zou doen. Je kan beter gewoon jezelf zijn, als je in een kroeg speelt moet je gewoon leuk muziek maken, daar komen mensen voor. En niet iemand nadoen, dat merken de mensen direct.
Rene: Mijn moeder keek laatst naar een optreden en zei toen na afloop: ‘’wat ben je serieus.’’ Dan ga je er toch zelf weer over nadenken hoe het eruit ziet als je speelt, niet echt goed.
 
Welke andere lokale acts die ook op Grunnsonic staan vinden jullie erg goed en waarom?
Erik: Wat we tijdens Eurosonic wel graag willen zien is Earth Control. Rene: En we gaan denk ik ook wel even naar The Tightropes en Eisenhower toe.
Anne: Het wordt denk ik voor veel mensen wat een snuffelavond. Ook als je geen kaartje voor Eurosonic hebt kun je volgens mij wel bij heel veel cafés naar binnen.
Erik: Eigenlijk moet je even luisteren aan de deur of je het iets vindt en anders naar het volgende gaan. Hoewel, dan kun je wel net hebben dat ze net een minder nummer spelen, misschien moet je iets langer blijven.
 
Wat zijn jullie plannen voor 2013?
Erik: We gaan in ieder geval wel iets opnemen. Een kleine demo-cd. Of single eigenlijk, ja, zo moeten we het noemen. Met twee of drie nummers of zo. Dat doen we bij Klaas Pot, daar hebben Elle Alpha en Traumahelikopter ook al eens wat opgenomen.
 
Wanneer gaan jullie dat doen?
Erik: Ergens in februari.
 
En wat hopen jullie nog dat het jaar jullie zal brengen? Gaan jullie nog weer aan prijzen meedoen?
Erik: We willen ook graag weer veel optreden, festivals in de zomer. En in het voorprogramma spelen van toffe bands.
Rene: Openluchtoptredens in ieder geval.
Erik: En geen prijzen meer. Dat hebben we afgesproken. Of we moeten van tevoren weten dat we die winnen, dan willen we wel.
 
Bij welke Nederlandse artiest zou je wel in het voorprogramma willen staan? Als het mooiste scenario uit zou komen?
Erik: Green Hornet wil ik wel.
Anne: Ik wil wel in het voorprogramma van Gem staan. Of van Tim Knol.
Rene: Kraantje Pappie.
Erik: Of The Motions of zo, als die een reünietour gaan doen.
Rene: Ja, als dat kan. Dan zeg ik Herman Brood & His Wild Romance. Mét Herman.