The Tightropes zien muziek niet als een wedstrijd

Over Grunnsonic, het enerverende 2012 en de plannen voor 2013

Tekst: Saskia Evers ,

2012 was een enerverend jaar voor The Tightropes. Na zowel het Rode Oortjes Festival als de publieksprijs van de Popprijs van Drenthe te hebben gewonnen, bracht de band in juli de single Babies uit met bijbehorende videoclip. In september volgde een EP. Onlangs waren ze al twee keer te gast bij 3FM en in januari staan Marco, Daniël en Alan ook op Grunnsonic. Een goede reden om de heren eens op te zoeken in de thuisbasis van de band: de oefenruimte. Tijdens optredens hullen de bandleden zich in nette grijze pakken. Dit wekt de indruk dat je met drie louter serieuze en beschaafde jongemannen te maken hebt. Zodra de instrumenten echter zijn opgeborgen, blijft er weinig van dat serieuze over, rollen de heren over de grond om een slokje bier en komen er zelfs smeuïge verhalen boven tafel.

Het uitbrengen van de single Babies en de EP heeft The Tightropes veel gebracht. Babies is bij voornamelijk lokale radiostations veel gedraaid. Ook was de single in augustus Hollandse Nieuwe bij 3voor12. De bijbehorende videoclip stond in september op de eerste plaats in de tiplijst van Next Best Band. Recentelijk kwam de band een keer spontaan langs bij 3FM waar de DJ een stukje van Babies liet horen. Daarna zeiden steeds meer mensen: "laat maar langs komen, laat maar horen."

Hoe gaat het met de verkoop van de single en EP?
Daniël Cats: "We verkopen de single en EP bij optredens. Daarvoor hadden we eigenlijk alleen kaartjes uit te delen. Nu komen mensen na die tijd naar ons toe: 'hebben jullie ook een cd ofzo?' We hadden er geen verwachtingen van. Maar bij de eerste optredens, als er veel mensen waren, verkochten we er dertig."
Alan Luring: "Door die shit krijgen we meer optredens. Doordat het gewoon professioneler is. Je bent een stapje verder van je thuis-doe-het-zelf-demo naar een studio-opname met clip."

Ligt er ook rijkdom in het verschiet door de verkoop?
Alan: "Wij hebben altijd zoiets van: de organisatie geef je een cd mee. Hier heb je die shit, doe er wat mee. Ook om ze een gevoel te geven dat we wat willen geven. Dat is altijd belangrijk, dat je goed bent voor de mensen waar je speelt en waar je mag spelen. We zijn natuurlijk nog helemaal niets, dus je moet al blij zijn dat je mag spelen. Dat weten wij zelf ook. Daarnaast heb ik liever dat iedereen onze cd in huis heeft voor niets, dan dat iedereen zit te twijfelen van: 'tien euro, dat doe ik toch maar niet.'"
Daniël: "Het gaat vooral niet om geld verdienen, maar dat mensen thuis nog eens kunnen luisteren. Dat ze ons kunnen gaan volgen."

Jullie traden bij 3FM op met enkel vocalen, klappende handen en een ukelele?
Daniël: "Wij gingen op de koffie in Graveland in het Gooi. We hadden contact gehad met producer Sander van der Hoorn van de Graveland studio die wel iets met ons wil opnemen. Op de heenweg had ik al gezegd: 'We zijn bij Hilversum in de buurt, we kunnen eventueel langs het mediapark.' Op de terugweg zeiden we: 'Laten we dat gewoon doen!' Dus navigatie, mediapark opzoeken, nog geen tien, twintig, dertig kilometer omgereden. Alan had getweet naar 3FM: 'Hey, kunnen we niet even langskomen? We zijn nu in de buurt'. Toen zei de DJ: bel maar dan. En Marco dacht: 'Die Daniël heeft gewoon een kutstereo in zijn auto, dus voor een beetje muziek neem ik gewoon zelf een gitaartje mee.' Dus hij had zelf een ukelele meegenomen."

Wat is voor jullie het meest memorabele moment van 2012?
Marco Boers: "Op de N34, als Daniël reed, ging ik midden in de nacht mee aan het stuur trekken. Gewoon omdat het kon. Dan raakte hij in paniek: 'Niet doen! Niet doen!' En dan deed ik de deur ook open. Toen heb ik iets van twee maand niet meer voorin mogen zitten."
Daniël: "Voor mij was het voor een paar duizend man spelen op Woodstock aan de Waal."
Alan: "Voor mij was het toch wel die eerste keer op 3FM. Toen ik hoorde dat we daar mochten spelen, heb ik al mijn kleren uitgetrokken voor het NOS-gebouw en stond ik daar te dansen, echt compleet in mijn adamskostuum."
Daniël: "Wij zagen allang dat daarboven een paar gasten van de NOS stonden te kijken, wat doen die jongens daar? En hij had dat niet gezien."

Dat klinkt alsof jullie behoorlijk veel meemaken samen?
Alan: "Sinds februari 2012 zijn we gewoon meer dan familie. Praktisch getrouwd. Ik bel die jongens bijna dagelijks."
Daniël: "Ik spreek hem bijna vaker dan mijn vriendin."
Alan: "Minstens vier keer per week zijn we wel op pad 's avonds. Repeteren, interview, ergens heen of we moeten optreden. Je zit gewoon heel veel op elkaars lip."
Daniël: "En dat moet natuurlijk ook heel vaak, want zij vergeten driekwart van de keren omdat ze gewoon veel te veel alcohol hebben gehad."
Alan: "Gast! Ik weet alles! Maar dat is wel heel grappig op zich, want we zijn gewoon keihard tegen elkaar. Schelden elkaar gewoon uit als het moet, maar het is niet zo dat we daarom minder van elkaar houden."

Jullie organiseren een Eurosonic afterparty?
Alan: "We organiseren een soort onofficiële afterparty. Aftersonic. Daar spelen we samen met Elle Alpha, Eisenhower en Desert Dead Cops. Als Gronings talent de handen ineen slaan. Wat wij doen, doet niemand. Wat andere mensen doen, dat doet ook niet iedereen. Wat Eisenhower doet, doet ook eigenlijk niemand in Groningen. We kunnen beter elkaar helpen en ondersteunen in dingen."
Daniël: "We spelen allemaal onze eigen stijl en kunnen elkaar prima aanvullen op zo'n avond. In principe willen we muziek ook niet zien als een wedstrijd ofzo."

Zijn dat dan ook de aanraders voor Grunnsonic?
Alan: "Ja, sowieso Eisenhower, Sprokkelhout, Desert Dead Cops en Elle Alpha. Dat zijn qua opkomende bands de aanraders. Dan heb ik het niet over Town of Saints en Audio Adam. Die zijn net een stapje verder. Maar tuurlijk, die zou je ook in het rijtje kunnen noemen."

Hoe bereiden jullie je voor op alle optredens rondom Eurosonic?
Alan: "We zijn met nieuwe muziek bezig. Die oude nummers kunnen we eigenlijk wel spelen.'
Daniël: "Ik raad ons aan om die nog wel even een keertje door te spelen voordat we naar Eurosonic gaan. Maar meestal doen we dat niet."
Alan: "Ik vind dat we eigenlijk een vaste set moeten krijgen. Het lastige is dat we allemaal verschillende speeltijd hebben qua lengte. Maar ik denk dat we langs lopen welke nummers het meeste aanspreken en dat we wel wat nieuwe shit gaan proberen."

Hebben jullie ook een ritueel voor een optreden?
Daniël (terwijl Alan en Marco vechtend om een blikje bier over de vloer rollen): "DIT!"
Marco: "Ik was altijd mijn handen en droog ze heel goed."
Alan: "Ik zeg tegen hem: 'Heb je al warm gezongen?' Dan ga ik controleren of de stemming goed is, de gitaarstemming. Ik maak me zeg maar druk om alles."
Marco: "Wat ook altijd een ritueel is, ik roep: 'Waar is mijn plectrum!?' En dat hij dan helemaal in de stress raakt. Ik moet ook altijd mijn vingers warmspelen en dan knap ik met het inspelen een snaar."

Wat zijn jullie plannen voor 2013?
Marco: "Wat we gaan doen is zo snel mogelijk na Eurosonic een single opnemen. Hopelijk kunnen we twee, en als het echt meezit drie, nummers opnemen. Dan gaat een goede vriendin van ons die hele tsjak filmen. Dan hopen we binnen twee weken een mooi nummer met videoclipje op youtube te kunnen gooien. We zijn nu al heel hard bezig met allemaal nieuwe nummers schrijven. We proberen een set van een uur met alleen maar nieuwe nummers klaar te hebben voor het nieuwe festivalseizoen. Dan zoveel mogelijk spelen. Dan zijn we, als het goed is, de beste band aan het eind van het festival seizoen, in elk geval van Nederland maar waarschijnlijk van de wereld. Dan gaan we die nummers opnemen. Er zijn dan verschrikkelijk veel mensen met heel veel geld heel erg fan van ons geworden. Die zeggen dan: 'Hier heb je 50.000. Ga de studio in, neem het album op en dat wordt dan fantastisch."
Daniël: "En ik wil De Wereld Draait Door niet noemen. Maar ik noem het wel."

Hebben jullie verdere doelen waar nog geen plannen voor zijn gemaakt?
Marco: "Zwangerschap. Baardgroei tussen snor en kin krijgen."
Alan: "We willen gewoon een album uitbrengen wat landelijk gedraaid gaat worden."
Marco: "Ik zou op zich wel een vriendinnetje willen tegenkomen."
Alan: "Ik ook. Oh en elke week in een stripclub spelen!"

Hebben jullie goede voornemens voor 2013?
Marco: "Ik heb hele goede voornemens voor onze band: Daniel gaat niet meer sms'en onder het autorijden. Alan die gaat minstens één buitenlandse taal goed beheersen. Ik denk dat het Pools is. En hij gaat dan leren hoge schoenen uit te trekken bij vrouwen die die taal spreken. Die jongen gaat ook een keer leren om te stoppen met bloeden. Wat ik ga doen, ik ga minder dichten en meer schrijven. En minder kut zijn. Daniel moet ook minder niezen in 2013."

Speeltijden tijdens Eurosonic
9 januari Corner Pub: 21.00-22.30
9 januari Warhol: 00.30-01.30
10 januari Kroeg van Klaas: 22.00-00.00
11 januari Café Koster: 21.15-22.00
12 januari Platformtheater - Aftersonic: 23.45-00.30