In opmaat naar Grunnsonic met: Teake Damstra

"Hoe luid, snel en welke liedjes ik speel laat ik meestal van het publiek en de avond afhangen."

Redactie 3voor12 groningen ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, een analoge foto en uiteraard muziek, maak je hier in aanloop naar Grunnsonic kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Teake Damstra

Waar speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Naast twee optredens met onze band Mr Richard speel ik vrijdagavond een soloshow in, voor zover ik weet, With Tjalling. De line-up op de Eurosonic website meent dat ik in de Shadrak speel. Anyway, het is van 20:00 tot 20:30 uur.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak weinig pretentieuze en emotievolle liedjes waarbij ik mezelf begeleid op de gitaar. Hoe luid, snel en welke liedjes ik speel laat ik meestal van het publiek en de avond afhangen.

Wat heeft 2012 je gebracht?
Ik heb in 2012 heel veel gespeeld. Met Mr Richard, met Town of Saints en een aantal solo shows. De optredens varieerden van helemaal alleen op straat in Adelaide (australie) tot als gastmuzikant in forse folkband in de melkweg.

Wat ik het afgelopen jaar heb doorgemaakt is een verschuiving waarbij ik mijzelf eerst maar moeilijk podiumwaardig genoeg vond en nu mijzelf kan zien als een ervaren muzikant die zeker wel iets te bieden heeft.

Wat zijn de plannen voor 2013?
Sowieso wil ik de stijgende lijn voortzetten en nog meer spelen. Daarnaast moét ik aan het schrijven. Dit is er nogal wat bij in geschoten het afgelopen jaar. al helemaal omdat ik solo spelen te gek vind en zeker meer wil gaan doen. Waar het dus waarschijnlijk op neer gaat komen is dat ik straks dubbel zoveel liedjes nodig heb; voor de band en voor mezelf. Ik moet aan de bak.

Wat is je onderscheidend vermogen?
Heel oncharmant misschien maar ik klim op een podium omdat ik de aandacht wil. Of anders; ik word heel gelukkig van het overwinningsgevoel dat je krijgt als je je kwetsbaarheid voor de leeuwen gooit. Want dat is wat mij betreft performen. Sterker nog: ik vind dat als je achter de microfoon plaatsneemt, je ook je stinkende best moet doen iets neer te zetten. Hoe je publiek erin stapt, hoe je podium er uitziet of hoe belabberd je beginsituatie ook kan zijn, mag wat mij betreft geen reet uitmaken. Wat mij onderscheidt van veel singer-songwriters is dan hoop ik ook dat. Je kunt van alles van mijn muziek vinden, je gaat in ieder geval niet naar huis zonder me gehoord te hebben…

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Harm’s Fork is te gek. Ik heb een grote liefde voor charismatische muzikanten die eerlijk op een podium staan. Harm is zo'n muzikant. Daarnaast schrijft hij gewoon hele mooie liedjes die hij zingt met een prachtige stem.