In opmaat naar Grunnsonic met: Harm's Fork

"De Fork brengt extatische freakgospel, een eigenzinnige benadering van gospel, psychedelica en soul"

Redactie 3voor12 groningen ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, een analoge foto en uiteraard muziek, maak je hier in aanloop naar Grunnsonic kennis met Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Harm's Fork

Waar spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
De extatische gospelsoul van Harm's Fork is te horen op:
10 januari Eurosonic Café Koster om 22:45 uur
11 januari Eurosonic Gasterra stage om 15:00 uur

Wat voor muziek maakt Harm's Fork?
Harm's Fork is een zeskoppige band rond zanger en organist Harm Wierda. De Fork brengt extatische freakgospel, een eigenzinnige benadering van gospel, psychedelica en soul. Naast eigen nummers spelen we bewerkingen van hymnes. De muziek van Harm's Fork is gek maar bedachtzaam, extatisch maar ook mooi, en als je wilt dansen moet je voorbereid zijn op de vele emotionele schakeringen waar de band je doorheen voert.

Wat heeft 2012 jullie gebracht?
2012 was een belangrijk jaar voor de samenstelling van de band: Janke Brands (voorheen Meindert Talma & the Negroes) werd onze bassist, en we hebben toegewerkt naar de samenstelling en de sound zoals deze nu is en waar we blij mee zijn. Helder, transparant maar ook hard en energiek. Terwijl de nummers gearrangeerd zijn en soms behoorlijk ingewikkeld, is er veel ruimte voor improvisatie en invallen, wat het samenspelen altijd een mooie ervaring maakt.


In 2012 hebben we een aantal memorabele optredens gedaan: onder andere bij de zomer jazz fietstour, waar we in een boerenschuur speelden in de mestlucht en het hooi, en de jazzliefhebbers onze muziek wisten te waarderen. Een ander goed optreden was hier in de stad op de Hamrik, waar we opnames met onze vaste geluidsman Han Kortekaas hebben gemaakt die we nu als demomateriaal gebruiken. Ook Winterwelvaart dit jaar was een succes: nadat we met vier vrouwen en een man het orgel, de piano en de lesley speaker naar de zolder van het Scheepvaartmuseum hadden gesleept, hebben we er een feest van gemaakt mede dankzij een goed publiek.

Wat zijn de plannen voor 2013?
We willen zo veel mogelijk mensen inspireren met onze muziek, en veel live spelen. We zouden goed passen op festivals zoals Into The Great Wide Open en Motel Mozaique, maar ook Oerol. Verder een live cd opnemen met ook beeldmateriaal, en toewerken naar een studioplaat.


Wat is jullie onderscheidend vermogen?
Onze optredens nemen je mee alle kanten mee op: het is gospel maar ook geschikt voor atheïsten. Live is het een overdonderende ervaring; af en toe gaat het gierend uit de bocht. Er is de extase maar ook melancholie en bezinning, en wij durven een boodschap te brengen: Unite your heart and mind, U can if you want, He's living up there! Of het nu over het geloof gaat of over mensen inspireren en enthousiasmeren, die dingen zijn voor ons belangrijk.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Een oud-lokale act die op Eurosonic staat die we heel goed vinden is Herrek. Mooie band, met ook een gelovige achtergrond van de zanger. Het past bij deze tijd, niet meer bang te zijn ergens voor te staan. Verder op Grunnsonic vinden we Dame Flux mooi.