Groninger Museum LIVE! smeltkroes van kunsten

Vier festivalavonden met wisselend thema ter inspiratie voor kunstenaar en bezoeker

Tekst: Daan van Boxtel ,

Voor de echte allround kunstliefhebber heeft het Groninger Museum ook dit jaar weer een uniek festival georganiseerd. Met een nieuwe editie Groninger Museum LIVE! komen dansers, dichters en muzikanten bij elkaar om hun kunsten aan het publiek te tonen. Dit zal gebeuren in vier delen waarbij elke keer een ander thema de avond bepaalt. Centraal bij het festival staan deze keer de schilderijen van de tentoonstelling Nordic Art 1880-1920. Deze expositie bevat meerdere thema’s die een voor een de verschillende festivalavonden vormgeven.

De tentoonstelling Nordic Art 1880-1920 gaat over Noordse volken, culturen en landschappen. Het biedt een overzicht van de Noord-Europese schilderskunst uit de 19e en 20e eeuw. De diversiteit van de collectie is bedoeld om mensen te inspireren en vooral ook te stimuleren om hun eigen kunst uit te dragen. Dat is dan ook precies het doel van Groninger Museum LIVE!

De verschillende avonden hebben als titel in chronologische volgorde: Female Edition, Winter Edition, Get-Together Edition en Party Edition. Studenten van de Academie Minerva en andere artiesten laten zich inspireren door het centrale thema van de avond. Vervolgens geven ze hun eigen invulling aan wat zij ten toon willen spreiden. Het festival geeft onder meer jong talent de mogelijkheid zichzelf op een bijzonder podium te presenteren.

Uiteraard is het aandeel van muzikanten aanzienlijk. Tijdens de Female Edition komen de zangeres van Mr. Blue Sky, Aafke Romeijn, en de bluesy zangeres, Mattanja Joy Bradley langs. De Winter Edition heeft als muzikale gasten de Groningse singer-songwriter Tamar Lewis en Richard Bolhuis van de House of Cosy Cushion die dit keer solo optreedt. Diederik Nomdens’ soloproject Royal Parks, singer-songwriter Mirjam Zuiderveld en het zeskoppige Deense Sulahue voorzien de Get-Together Edition van een muzikale noot. De Fransman Youri Blow, de vaderlandse indiepopband houses en Christopher Paul Stelling, singer-songwriter uit New York, sluiten het festival af tijdens de Party Edition.

Groninger Museum LIVE! vindt plaats op 1 februari, 1 maart, 5 april en 3 mei 2013. Voor het bestellen van tickets of voor meer informatie over het programma kun je terecht op de site van het Groninger Museum.